Ηράκλειο Κρήτης: Κάνουν περικοπές στα έξοδά τους για να φροντίσουν τα κατοικίδια!

PetFriendsΚρήτη, Φιλοζωικά Comments

Κάνουν περικοπές στα έξοδά τους για να φροντίσουν τα κατοικίδια

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα περίμενε κάποιος να μειωθεί το ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας. Όμως στο ν. Ηρακλείου συνέβη το αντίθετο.

Ξεπερνούν πλέον τις 25.000 οι οικογένειες που έχουν κατοικίδια στα σπίτια τους, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν περικοπές από τα δικά τους έξοδα, για να τα φροντίσουν.

Ακούμε και διαβάζουμε ότι στην Αθήνα πολλοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους, λόγω της αδυναμίας τους να τα συντηρήσουν. Εδώ στο Ηράκλειο, ακόμη και αν έχουμε, θα είναι ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις. Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι η φιλοζωία και η ιδιοκτησία κατοικίδιων αυξάνεται” μας είπε ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Γιώργος Πιπεράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει διαπιστωθεί ότι σε περιόδους κρίσεων οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να αποκτήσουν ένα ζώο, αφού τους καλύπτει μια ψυχική ανάγκη και τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο ισορροπημένοι.

Το παράδειγμα του Ηρακλείου δείχνει ότι έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι ιδιοκτήτες ζώων – ο αριθμός τους μόνο στην πόλη του Ηρακλείου φθάσει ή υπερβαίνει τις 20.000 – ωστόσο έχουν μειώσει περίπου κατά 30% τα έξοδα για τη συντήρηση τους, αγοράζοντας φθηνότερες τροφές, λιγότερα αξεσουάρ κ.λπ.

Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι, παρά την κρίση, η πλειονότητα προτιμά τα σκυλιά ράτσας. “Υπάρχει έφεση στα ράτσας παρά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να υιοθετεί ο κόσμος αδέσποτα”, λέει.

Θα έλεγα ότι πολύς κόσμος κάνει περικοπές στα δικά του έξοδα, για να καλύψει έξοδα του σκύλου του”, μας είπε η Φαίδρα Καψετάκη η οποία ασχολείται με τον καλλωπισμό μικρών ζώων. “Είναι πολλαπλάσιοι οι ιδιοκτήτες που αγαπούν και φροντίζουν τα ζώα τους, αλλά έχουν περιορίσει τα έξοδά τους.

Για παράδειγμα δεν τα φέρνουν για κούρεμα μια φορά το μήνα όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά κάθε 2- ή 3 μήνες, έχουν περιορίσει τα παιχνίδια και τα αξεσουάρ τους, αγοράζουν πια οικονομικές τροφές. Το βέβαιο είναι ότι τα χρόνια της κρίσης η φιλοζωία στο Ηράκλειο έχει ενταθεί”, σημειώνει.

Πηγή: Πατρίς