Αμερικάνικη Κοντότριχη – American Shorthair

PetFriendsΦυλές Comments

Αμερικάνικη Κοντότριχη - American Shorthair

Η Αμερικάνικη Κοντότριχη είναι η Αμερικάνικη έκδοση της κλασικής κατοικίδιας κοντότριχης που βρίσκεται στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η Βρετανία έχει επίσης την δική της κοντότριχη, που παρομοίως ονομάζεται Βρετανική Κοντότριχη, ενώ οι κατοικίδιες κοντότριχες της Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ονομάζονται συλλογικά Ευρωπαϊκές Κοντότριχες.

Ως προς την ιστορία της ράτσας, λίγα μπορούμε να πούμε εκτός από πρόσφατα γεγονότα. Βασικά οι πρώτες Αμερικάνικες Κοντότριχες έφτασαν στη νέα ήπειρο ως Βρετανικές και Ευρωπαϊκές Κοντότριχες μετανάστριες με τους πρώτους αποίκους της Αμερικής, οι οποίοι πήραν μαζί τους αρκετές γάτες για να προστατεύουν τα αποθέματα τροφίμων τους από τα Ποντίκια.

Αμερικάνικη Κοντότριχη - American Shorthair

Όταν έφθασαν στην Βόρεια Αμερική οι γάτες προσαρμόστηκαν γρήγορα στις συνθήκες του Νέου Κόσμου. Οι πρώτες Αμερικάνικες Κοντότριχες ήταν χωρίς αμφιβολία αγροτικές γάτες, δούλευαν με μεγάλα κόκκαλα, όμως ήταν συνάμα ευκίνητες, άφοβες αλλά ήμερες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι εκτροφείς άρχισαν σοβαρή αναπαραγωγή για τύπο και βελτίωση των χαρακτηριστικών. Η σημερινή Αμερικανική Κοντότριχη αναγνωρίζεται ως καθαρόαιμη ράτσα γάτας από την Ένωση Φίλων Γάτας (CFA). Διαφέρει χαρακτηριστικά από τις αγροτικές γάτες προγόνους της και ειδικά από τις κεραμιδόγατες και τις γάτες του δρόμου.

Η Αμερικάνικη Κοντότριχη είναι μία γεροδεμένη, καλά ισορροπημένη, συμμετρική γάτα με δύναμη, αντοχή κι ευκινησία. Το κεφάλι της είναι μεγάλο με γεμάτα μάγουλα.

Αμερικάνικη Κοντότριχη - American Shorthair

Τα μάτια είναι μεγάλα και φαρδιά με το επάνω βλέφαρο σε σχήμα μισού αμυγδάλου. Το σώμα μέτριο σε μήκος και σκελετό. Το τρίχωμα είναι κοντό, παχύ, ομοιόμορφο και σκληρής υφής με επιτρεπόμενες τοπικές διαφορές λόγω της προσαρμογής του τριχώματος στις κλιματολογικές συνθήκες .

Τα χρώματά της είναι πάρα πολλά με αποδεκτά σχεδόν κάθε πιθανό χρώμα γάτας.

Σύμφωνα με τον CFA, η αμερικανική κοντότριχη είναι μια γάτα «χαμηλού κόστους» καθώς απαιτεί μόνο τα ετήσια εμβόλια και μια διατροφή καλής ποιότητας. Επίσης, είναι γενικά υγιής, καλόβολη, στοργική με τον ιδιοκτήτη της και φιλική με τους ξένους.

Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά καθώς ζυγίζουν 11-15 κιλά όταν αναπτυχθούν πλήρως, ενώ ένα ώριμο θηλυκό ζυγίζει από 8-12 κιλά όταν αναπτυχθεί πλήρως στον τρίτο ή τον τέταρτο χρόνο. Οι αμερικανικές κοντότριχες ζουν 15-20 χρόνια όπως και τα περισσότερα αιλουροειδή.

Δείτε σχετικό βίντεο: