Πως θα κοινωνικοποιήσετε σωστά τον σκύλο σας

PetFriendsΕκπαίδευση σκύλου Comments

Πως θα κοινωνικοποιήσετε σωστά τον σκύλο σας

Το αν ο σκύλος σας θα μάθει να τα πηγαίνει καλά με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, αν θα αισθάνεται άνετα σε διάφορα περιβάλλοντα, και η εύκολη προσαρμογή του σε νέες καταστάσεις χωρίς φόβο ή επιθετικότητα, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες που θα αποκτήσει από πολύ μικρός με τη βοήθεια του κηδεμόνα του.

Τα κοινωνικοποιημένα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αισθάνονται πιο ασφαλή, γενικά στρεσάρονται λιγότερο, κι εν τέλει ζουν μία πιο ευτυχισμένη ζωή.

Είναι ο σκύλος μου αρκετά κοινωνικοποιημένος;

«Ο σκύλος μου είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος για να κοινωνικοποιηθεί.» «Ο σκύλος μου έχει ήδη προβλήματα με τα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσπαθώ.» «Η ράτσα του ούτως ή άλλως δεν τα πηγαίνει καλά με άλλους σκύλους ή ράτσες…»

Όλα αυτά είναι δικαιολογίες που ακούμε από κηδεμόνες σκύλων, σχετικά με την κοινωνικοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση δεν ευσταθούν, καθώς ο κάθε σκύλος μπορεί και πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει μία κοινωνική ζωή.

Ασφαλώς, πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες, αυτό όμως μπορεί να το κρίνει μόνο κάποιος ειδικός.

Γενικά μιλώντας, κανένας σκύλος δεν είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος για να κοινωνικοποιηθεί. Ορισμένοι εκπαιδευτές σκύλων προτείνουν το ξεκίνημα της διαδικασίας κοινωνικοποίησης από την 3η κιόλας εβδομάδα της ζωής ενός κουταβιού.

Σε αυτή την πρώιμη φάση η κοινωνικοποίηση περιορίζεται στον οικείο χώρο του σπιτιού και στα άτομα που διαμένουν ή επισκέπτονται συχνά τον ίδιο χώρο. Με την κατάλληλη προετοιμασία και σταδιακά βήματα στους 3 με 4 μήνες τα κουτάβια πρέπει να είναι έτοιμα να παίζουν ελεύθερα σχεδόν παντού.

Όσον αφορά σκύλους μεγαλύτερη ηλικίας, το μόνο που απαιτείται είναι υπομονή από την πλευρά μας, σωστή καθοδήγηση και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν στην ώρα τους.

Αν ο σκύλος σας αντιμετώπισε στο παρελθόν πρόβλημα με την κοινωνικοποίησή του, αυτό ίσως συνέβη γιατί η κατάσταση δεν παρουσιάστηκε με τον σωστό τρόπο και ή έκθεσή του έγινε πολύ ξαφνικά ή συνδέθηκε με μία αρνητική εμπειρία ή απλώς ο μικρός μας φίλος δεν αισθανόταν καλά εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πάντοτε θα πρέπει να καταφεύγετε στην βοήθεια των ειδικών, καθώς η κοινωνικοποίηση είναι μία συνεχής διαδικασία που κρατάει μία ζωή και δεν ολοκληρώνεται με κάποια μαθήματα που θα κάνει ένας εκπαιδευτής στο κουτάβι σας.

Πως θα κοινωνικοποιήσετε σωστά τον σκύλο σας

Ασφαλείς πρακτικές κοινωνικοποίησης

Η έκθεση σε νέες εμπειρίες πρέπει να είναι θετική και να μην προκαλεί άγχος στο σκυλάκι σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Σεβαστείτε τα συναισθήματα και το χώρο του σκύλου σας.
  Αφήστε τον να προσεγγίσει τα νέα πράγματα μόνος του και δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί. Μην τον πιέζετε ή τον εξαναγκάζετε αν δείτε ότι είναι διστακτικός. Με αυτόν τον τρόπο δεν μειώνετε τις πιθανότητες επιτυχίας σε μία επόμενη απόπειρα.
 • Κατανοήστε τι σας λέει ο σκύλος σας.
  Οι σκύλοι επικοινωνούν με την γλώσσα του σώματος και μπορείτε να μάθετε να την «διαβάζετε» με την πάροδο του χρόνου και την κατάληλη καθοδήγηση.
 • Μία κοινή πρακτική που ακολουθούν όλοι οι επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων είναι να διασφαλίζουν εκ των προτέρων την επιτυχία.
  Βεβαιωθείτε ότι όλες οι νέες εμπειρίες είναι θετικές, και ότι ακολουθεί επιβράβευση είτε με λιχουδιές είτε με παιχνίδια. Αποφεύγετε καταστάσεις, ανθρώπους & περιβάλλονται που ίσως οδηγήσουν σε μία δυσάρεστη εμπειρία για τον σκύλο σας.
 • Τέλος, απολαύστε το!
  Η δική σας θετική συμπεριφορά και στάση απέναντι σε νέα πράγματα είναι πολύ σημαντική και για τον τετράποδο φίλο σας.

Ειδική σημείωση για όλους του κηδεμόνες σκύλων

Όσο σημαντικό είναι για τον σκύλο σας να κοινωνικοποιηθεί, άλλο τόσο σημαντικό είναι για εμάς τους κηδεμόνες κατοικίδιων να είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι.

Πρέπει να εκπαιδεύουμε τους σκύλους μας, αρχικά με την βοήθεια επαγγελματιών ειδικών και μετά να συνεχίζουμε μόνοι μας τη διαδικασία, αν θέλουμε τα σκυλάκια μας να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή.

Και πάντοτε θα πρέπει να προσέχουμε την συμπεριφορά του σκύλου μας, αν θέλουμε ο περίγυρός μας να είναι φιλικός με τα ζώα. Κοινωνικά υπεύθυνοι κηδεμόνες και καλά κοινωνικοποιημένα σκυλιά μπορούν πραγματικά να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη ζωή των τετράποδων φίλων μας.