Πως καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας

PetFriendsΦροντίδα σκύλου Comments

Πως καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας

Καθαρίζοντας τακτικά τα αυτιά του σκύλου σας προλαμβάνετε πιθανές μολύνσεις, οι οποίες αφενός θα ταλαιπωρήσουν άδικα το κατοικίδιό σας και αφ’ετέρου θα σας στοιχίσουν ορισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο. Είναι μία ρουτίνα που πρέπει να πραγματοποιείτε κάθε εβδομάδα, και με ιδιαίτερη επιμέλεια, ειδικά αν ο σκύλος σας έχει μεγάλα και κρεμαστά αυτιά.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το καθάρισμα των αυτιών του σκύλου είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο λόγος είναι ότι πολλά σκυλιά αν έχουν μόλυνση σε κάποιο αυτί θα πονάνε πάρα πολύ και θα δυσανασχετούν όταν πάτε να τους το καθαρίσετε. Για αυτό λοιπόν φροντίστε οι κινήσεις σας να είναι απαλές.

Το επόμενο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα καθαριστικά που κυκλοφορούν στην αγορά, ορισμένα από αυτά έχουν βάση το νερό και αν ρίξετε πολύ από το υγρό μέσα στο αυτί του τετράποδου φίλου σας μπορεί αντί να του κάνετε καλό να του δημιουργήσετε προβλήματα.

Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας, για το ποιο είναι το καλύτερο καθαριστικό για τα αυτιά του σκύλου σας.

Πιάστε απαλά το αυτί του σκύλου σας και ανασηκώστε το, ώστε να μπορείτε να βλέπετε και να έχετε πρόσβαση στην έσω πλευρά του και στην κοιλότητα του αυτιού.

Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό μαντηλάκι (ή κομμάτια βαμβάκι), και κινώντας κυκλικά τα δάκτυλά σας καθαρίστε ολόκληρο το εσωτερικό του αυτιού προχωρώντας βαθύτερα στην κοιλότητα ώστε να αφαιρέσετε το περιττό κερί.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικό υγρό, είναι προτιμότερο να μην το ρίξετε απευθείας στο αυτί του σκύλου σας, αλλά να ραντίσετε με αυτό το μαντηλάκι ή τα κομμάτια με το βαμβάκι. Στη συνέχεια εκτελείτε την ίδια ακριβώς κίνηση που περιγράψαμε παραπάνω.

Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούμε μπατονέτα για να φθάσουμε βαθύτερα στην κοιλότητα του αυτιού. Μπορεί είτε να προκαλέσουμε σοβαρή βλάβη στο τύμπανο, είτε να σπρώξουμε ακόμη βαθύτερα το κερί ή πιθανές ακαθαρσίες.

Δείτε το σχετικό βίντεο: