Αξεσουάρ γάτας – Αμμολεκάνες και δοχεία υγιεινής

PetFriendsΦροντίδα γάτας Comments

Αξεσουάρ γάτας – Αμμολεκάνες και δοχεία υγιεινής

Αν σκοπεύετε να κρατήσετε τη γάτα σας εντός του σπιτιού και δεν θα την αφήνετε να κυκλοφορεί έξω, τότε η λεκανίτσα με την άμμο είναι απολύτως απαραίτητη.

Υπάρχει πληθώρα σχεδίων για να διαλέξετε, από τις εντελώς λιτές λεκάνες…

Αξεσουάρ γάτας – Αμμολεκάνες και δοχεία υγιεινής

μέχρι και τις high-tech αυτοκαθαριζόμενα δοχεία υγιεινής, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω:

Αξεσουάρ γάτας – Αμμολεκάνες και δοχεία υγιεινής

Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται από το μπάτζετ που διαθέτετε και πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώνετε για να το καθαρίσετε.

Στην πράξη το καθάρισμα της λεκάνης από τις ακαθαρσίες είναι εύκολο και δεν απαιτεί περισσότερο από 5 ή 10 λεπτά μάξιμουμ. Επομένως και μία εντελώς απλή λεκανη είναι μία χαρά για την μεγάλη πλειοψηφία των κηδεμόνων.

Προσέξτε βασικά η λεκάνη να έχει κατασκευαστεί από σκληρό πλαστικό που καθαρίζεται εύκολα. Το εσωτερικό της να έχει λεία και σκληρή επιφάνεια, που να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και να κρύβει την κακοσμία.

Η αμμολεκάνη πρέπει να μπαίνει σε ένα μάλλον απόμερο σημείο, αλλά κάπου όπου η γάτα να μπορεί να το φτάσει εύκολα και γρήγορα. Στα πρώτα στάδια της υιοθεσίας της, η γάτα μπορεί να διατηρείται σε ένα περιορισμένο μέρος με τη λεκάνη, μέχρι να μάθει να την χρησιμοποιεί.

Προσοχή!
Αν υπάρχει και σκύλος στο σπίτι, τότε πολύ πιθανό είναι ότι θα του αρέσει να τρώει τα κακάκια της γάτας σας. Για αυτές τις περιπτώσεις στο εμπόριο κυκλοφορούν λεκάνες άμμου που δεν επιτρέπουν στους σκύλους να τρώνε τις ακαθαρσίες. Μπορείτε να κάνετε μία σχετική έρευνα στο ίντερνετ ψάχνοντας για «dog proof litter tray».

Όταν είναι δυνατό, είναι προτιμότερο η αμμολεκάνη να μένει στην αρχική της θέση. Αν μεταφερθεί, ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε τη νέα περιοχή μέχρι να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας θα την χρησιμοποιεί κανονικά και στη νέα της θέση.

Γενικά, όμως, υπάρχει πολύ μικρό πρόβλημα στην αλλαγή θέσης της λεκάνης, εφόσον η γάτα σας έχει πια εκπαιδευτεί πλήρως να την χρησιμοποιεί.

Επιλογή άμμου

Όσον αφορά την άμμο υγιεινής που θα βάλετε στη λεκάνη, οι επιλογές που έχετε είναι επίσης πολλές – οικολογική, με αρώματα, αντιβακτηριδιακή, ενεργού άνθρακα, κρυσταλλική, φυσική, σιλικόνης κλπ. Κάντε την έρευνά σας και δοκιμάστε τι ταιριάζει καλύτερα στην δική σας περίπτωση.

Φτυαράκι για τις ακαθαρσίες

Καλό είναι να προμηθευτείτε κι ένα ειδικό φτυαράκι με το οποίο θα απομακρύνετε τις ακαθαρσίες από τη λεκάνη με την άμμο.

Φτυαράκι για τις ακαθαρσίες

Ανάλογα με την άμμο που επιλέξατε φροντίστε να πάρετε και το αντίστοιχο φτυαράκι, ώστε οι τρυπούλες του να αφήνουν την άμμο να περάσει, όχι όμως και τις ακαθαρσίες.