Πόσο έξυπνοι είναι οι σκύλοι και τι σκέφτονται;

PetFriendsΣυμβίωση με τον άνθρωπο Comments

Η σχετική ευφυία και οι σκέψεις του σκύλου

Όχι μόνο οι σκύλοι, αλλά γενικά όλα τα ζώα έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα όταν οι άνθρωποι επιμένουν ν’ αξιολογούν την ευφυΐα τους συμφωνά με τα δικά τους, «ανθρώπινα» κριτήρια. Αν οι ρόλοι αντιστρέφονταν, οι άνθρωποι γρήγορα θ’ αποδεικνύονταν τρελοί!

Τα σκυλιά τείνουν ν’ αντιδρούν επιλεκτικά με οσφρητικά και χωροταξικά μηνύματα ενώ τα οπτικά μηνύματα και ο προφορικός και γραπτός λόγος είναι πιο σημαντικά για τους ανθρώπους.

Τα σκυλιά θα μπορούσαν να τα πάνε πολύ καλύτερα αν εκείνα επινοούσαν τεστ ευφυΐας για ανθρώπους: παραδείγματος χάρη, πώς να βρουν το δρόμο τους για να βγουν μέσα από ένα δάσος.

Ένα τέτοιο τεστ θα ήταν παιχνιδάκι για όλα τα σκυλιά, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάνονταν μέσα στο δάσος.

«Δεν τοποθέτησα καλά το χάρτη κι όλα τα δέντρα μου φαίνονταν ίδια», θα παραπονεθεί ο άνθρωπος-πειραματόζωο. «Ε, καλά, σίγουρα είναι βλάκας!» θα ‘λεγε ο σκύλος.

Μπορείτε ν' αναπτύξετε την ευφυία του σκύλου σας προσφέροντας του πλήθος διεγερσεων, από την πιο νεαρή του ηλικία. Βάζετε να παίζει μουσική για το κουτάβι σας και προ σφέρετε του πολλά παιχνίδια!

Μπορείτε ν’ αναπτύξετε την ευφυία του σκύλου σας προσφέροντας του πλήθος διεγερσεων, από την πιο νεαρή του ηλικία. Βάζετε να παίζει μουσική για το κουτάβι σας και προ σφέρετε του πολλά παιχνίδια!

Σκεφθείτε, π.χ., ένα πείραμα σχεδιασμένο για σύγκριση της απόδοσης στην εκμάθηση ενός λαβύρινθου, ανάμεσα σε λευκά ποντίκια και σε αριστούχους φοιτητές, που ερευνούν το λαβύρινθο με τα δάκτυλά τους.

Δε χρειάζεται να πούμε ότι τα ποντίκια θα διέσχιζαν το λαβύρινθο πολύ πιο γρήγορα από τους φοιτητές. Και ασφαλώς κανένας δε θα ήθελε να ερμηνεύσει αυτά τα δεδομένα για ν’ αποφανθεί ότι τα ποντίκια είναι πιο ευφυή από εκείνους.

Οι σπουδαστές δε θα υπερείχαν σ’ αυτό το τεστ του λαβύρινθου, επειδή οι διάδρομοι του έχουν ελάχιστη προσαρμοστική αξία για το δείκτη του χεριού τους, ενώ για τα ποντίκια αποτελούν το φυσικό τόπο κατοικίας τους.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι θα ήταν άδικο να υπολογίσουμε την ευφυΐα του ανθρώπου με όρους ποντικών και, κατά τον ίδιο τρόπο, ελάχιστη αξία θα είχε αν μετρούσαμε την ευφυΐα των ζώων με ανθρώπινους όρους.

Σκύλος οδηγός τυφλών

Σκύλος εκπαιδευμένος να συνοδεύει και να οδηγεί με ασφάλεια τυφλούς.

Η εξυπνάδα των σκυλιών θα πρέπει να μετράται, αν χρειάζεται, με όρους σύμφωνους με την ικανότητα προσαρμογής κι απόδοσης του καλυτέρου τους μέσα στον άμεσο φυσικό και κοινωνικό περίγυρο τους (όπου ειδικά περιλαμβάνονται και οι αστείοι κηδεμόνες τους), αντί να συμπεριλαμβάνουμε τη λύση διαφόρων προβλημάτων που δημιουργεί ο άνθρωπος και που ένα σκυλί δε θα μπορούσε ποτέ να συναντήσει μέσα στο φυσικό του περιβάλλον.

Πως σκέπτεται, λοιπόν, ένα σκυλί;

Παρ’ όλο που υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι τα σκυλιά σκέπτονται ή συλλογίζονται όπως οι άνθρωποι, είναι επίσης αδύνατο να ισχυριστούμε το αντίθετο.

Ωστόσο, επειδή η σκέψη των σκυλιών περιλαμβάνει μερικές ανθρώπινες λέξεις, θεωρείται δύσκολο να τη φαντασθούμε όπως ουσιαστικά είναι για να την περιγράψουμε (χρησιμοποιώντας λέξεις).

Η σκέψη των σκυλιών, χωρίς αμφιβολία, πλημμυρίζει μ’ ένα εκπληκτικό λεξιλόγιο αισθητήριων εντυπώσεων, συναισθημάτων που περιλαμβάνουν κάποιους πολύπλοκους σκυλίσιους συμβολισμούς από κινήσεις της ουράς και θέσεις των αυτιών κι ένα σωρό τέτοια πράγματα.

Με δυο λόγια, η σκέψη των σκυλιών και η ικανότητα τους για συλλογισμό είναι απλά διαφορετική, αλλά όχι αναγκαστικά κατώτερη απ’ αυτή των ανθρώπων.

Σίγουρα, ακόμη κι οι πρόχειρες παρατηρήσεις αυτο-διόρθωσης ενός «Σέλτι» σε μια δοκιμασία υπακοής, ενός Μπόρντερ Κόλι που αυτοσχεδιάζει όταν εργάζεται μ’ ένα κοπάδι προβάτων, ενός Μπιγκλ που καταδιώκει ένα λαγό ή ενός Λαμπραντόρ που συμβιώνει με τον κηδεμόνα του, προσφέρουν περισσότερες από αρκετές αποδείξεις για να πείσουν ακόμα και τους πιο άπιστους Θωμάδες, ότι το σκυλί διαθέτει έναν εγκέφαλο ο οποίος, πολλές φορές, λειτουργεί καλύτερα από τη φαιά ουσία του ανθρώπου.