Αξεσουάρ γάτας – Ονυχοδρόμιο

PetFriendsΣυμβίωση με τον άνθρωπο Comments

Αξεσουάρ γάτας – Ονυχοδρόμιο

Το ονυχοδρόμιο – όπως και το κρεβάτι – μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα και σκέψη στον κηδεμόνα μίας γάτας. Παρά την εγγενή της ανάγκη να γρατζουνάει αντικείμενα και παρά τη στενή σχέση της με αναπαυτικές γωνίες, τα ονυχοδρόμια και τα κρεβάτια δεν είναι καλοδεχούμενα αξεσουάρ για τη γάτα.

Πολλές έρευνες έχουν γίνει σε μία προσπάθεια να καθοριστεί γιατί ακριβώς μια γάτα διαλέγει ορισμένα αντικείμενα για να τροχίσει τα νύχια της και οι ερευνητές αντιλήφθηκαν ότι ο πρώτος που θα φτιάξει ένα αποδεδειγμένα 100% αποτελεσματικό ονυχοδρόμιο θα γίνει πλούσιος!

Τα δύο πιο σταθερά ευρήματα σχετικά με το γιατί μια γάτα προτιμά να ξύνει τα νύχια της σε δεδομένο αντικείμενο αποκαλύπτουν ότι η οσμή και η υφή κατά ένα μέρος είναι εκείνα που καθορίζουν το επιθυμητό αντικείμενο για πολλές γάτες.

Αξεσουάρ γάτας – Ονυχοδρόμιο

Με άλλα λόγια οι γάτες φαίνεται ότι ξύνουν τα νύχια τους σε αντικείμενα επειδή μυρίζουν σωστά ή η υφή τους είναι σωστή ή πιθανόν και τα δύο.

Όμως τα ευρήματα αυτά δεν είναι κατά κανένα τρόπο οριστικά, γιατί πάρα πολλές γατούλες δεν προσκολλώνται σε αυτές τις αρχές και οι περισσότερες τις παραβαίνουν σποραδικά. Παρ’ όλα αυτά, ένα ονυχοδρόμιο είναι χωρίς αμφιβολία ένα αξιόλογο μέρος του εξοπλισμού του σπιτιού, που φιλοξενεί μία γάτα.

Το ονυχοδρόμιο πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που να μπορεί να το φτάνει πάντα η γάτα. Το κλειδί για να της μάθετε να το χρησιμοποιεί είναι η παρακολούθηση.

Αν δεν ξύνει τα νύχια της στο ονυχοδρόμιο αλλά τα ξύνει σε άλλο μέρος, δοκιμάστε να το μετακινήσετε στη θέση που έχει διαλέξει η γάτα. Αν και αυτό αποτύχει, δοκιμάστε να βάλετε στο ονυχοδρόμιο λίγο από το ίδιο υλικό που βλέπετε ότι ξύνει η γάτα.

Αξεσουάρ γάτας – Ονυχοδρόμιο

Προσπαθήστε επίσης να προσθέσετε την ίδια οσμή που νομίζετε ότι επικρατεί στη θέση που έχει επιλέξει η γάτα σας, π.χ. ίχνη ποδιών, φρεσκοπλυμένα χέρια κλπ.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δείξετε στη γάτα πόσο ιδανικό είναι το ονυχοδρόμιο για ξύσιμο, βάζοντας τα πόδια της επάνω στην επιφάνειά του και τραβώντας τα προς τα κάτω, αλλά τελικά κανείς δε σας εγγυάται ότι η γάτα σας θα χρησιμοποιήσει το καινούριο σας ονυχοδρόμιο.

Παρόλα αυτά, με κίνδυνο να έχετε σκισμένες κουρτίνες, μαδημένα μαξιλάρια και κομματιασμένα μεταξωτά, αξίζει να δώσετε την ευκαιρία στη γάτα σας να δοκιμάσει το ονυχοδρόμιο.