Παιδιά και κατοικίδια: Μία σχέση με πολλά οφέλη

PetFriendsΑπόψεις Comments

παιδί και σκύλος

Όλα τα παιδιά από τη φύση τους αγαπάνε τα ζώα και απολαμβάνουν τη συντροφικότητα τους. Εξάλλου μια γρήγορη ματιά στο υπνοδωμάτιο του μικρού σας, όπου εκεί επικρατούν τα λούτρινα ζωάκια και τα φανταστικά πλάσματα των παραμυθιών, θα σας πείσει ότι περιτριγυρίζεται, έστω και σαν ιδέα από τα ζώα. Μήπως λοιπόν, αντί το παιδί σας να έχει ψεύτικα σκυλάκια και γατάκια, είναι καλύτερο να ζει με αληθινά και να μεγαλώνει μαζί τους;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας σκύλος ή μια γάτα το μόνο που θα φέρουν στο σπίτι είναι χαρά και πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο για την ψυχολογία. Καταρχήν όταν ένα παιδί μεγαλώνει με ένα κατοικίδιο αναπτύσσει πιο γρήγορα το αίσθημα της ευθύνης.

Φυσικά δεν μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανατροφή του ζώου, όμως μαθαίνει να διεκπεραιώνει κάποιες εύκολες υποχρεώσεις, όπως να του βάζει φαγητό. Επίσης, ένα ζώο συντροφιάς μπορεί να δώσει στο μικρό σας μαθήματα ενσυναίσθησης και συμπόνιας. Με απλά λόγια του διδάσκει να είναι ευγενικό και γεμάτο καλοσύνη.

παιδί και κατοικίδιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσα παιδιά ζούνε με κατοικίδια, έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Γατί συμβαίνει αυτό; Πιθανώς επειδή έχουν πάντα έναν τετράποδο φίλο να παίξουν και να του μιλήσουν, ακόμα και όταν κανείς άλλος δεν είναι γύρω τους. Αργότερα όταν το παιδί πάει στο σχολείο, το κατοικίδιο θα το βοηθήσει στα σχολικά αλλά και ακαδημαϊκά του προσόντα. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η ανάγνωση μεγαλοφώνως στους πιστούς τετράποδους, οι οποίοι δεν κρίνουν ποτέ τον αναγνώστη, μπορεί να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Και τα οφέλη δεν σταματάνε εδώ, γιατί οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα συντροφιάς, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες, χάρη στην πρώιμη έκθεση σε ορισμένα βακτήρια. Επιπλέον, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο. Για παράδειγμα μια μελέτη που έγινε το 2012 έδειξε ότι τα παιδιά που ζούσαν με σκυλιά, ήταν γενικά πιο υγιή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, με λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις του αυτιού.

παιδί και κατοικίδιο

Ένα άλλο όφελος που προσφέρουν απλόχερα τα κατοικίδια, είναι η σύσφιξη των οικογενειακών δεσμών. Αν ρωτήσετε ένα παιδί και τους γονείς, αν ο σκύλος ή η γάτα τους είναι μέλος της οικογένειας τους, θα σας απαντήσουν ότι φυσικά και είναι. Ένα ζώο συντροφιάς είναι συχνά το επίκεντρο των δραστηριοτήτων που κάνει μαζί όλη η οικογένεια. Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να βγάλουν τον σκύλο τους για βόλτα ή να παίξουν όλοι μαζί του. Ένα ζώο μόνο να σας ενώσει μπορεί και να προσφέρει την αγάπη του ανιδιοτελώς.

Ακόμα και ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μόνο θετικά μπορεί να λάβει από ένα ζώο συντροφιάς. Και αυτό συμβαίνει γιατί μερικά παιδιά με αυτισμό ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα ζώα, παρά με τους ανθρώπους. Επίσης, όταν ένα αυτιστικό παιδί συνδέεται με έναν σκύλο, θα μπορέσει αργότερα να αλληλεπιδράσει πιο εύκολα με τους ανθρώπους και θα νιώθει πιο ήρεμο.

Όλα τα ζώα είναι άξια σεβασμού και αγάπης. Παρόλα αυτά η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου είναι ωφέλιμη μόνο για εκείνους που εκτιμούν τα ζώα και αν δεν εμπίπτετε σε αυτή τη κατηγορία, τότε καλύτερα να μην πάρετε κανένα ζωάκι.