Χανιά: Πως ένα αδέσποτο και βαριά τραυματισμένο σκυλάκι σώθηκε λίγο πριν την ευθανασία

PetFriendsΔιάσωση, Κρήτη Comments

 

Την ιστορία του μικρού σκύλου δημοσιεύει στη σελίδα του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων. Ο Σωτήρης, το σκυλάκι – πρωταγωνιστής, βρέθηκε στα Χανιά βαριά τραυματισμένο. Αλλά σώθηκε χάρη στις επιστημονικές δυνατότητες μιας κτηνιάτρου και τη φροντίδα μελών του συλλόγου. Διαβάστε την ανάρτηση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων.

Ο Σωτήρης βρέθηκε πριν ένα μήνα με διαλυμένη την πάνω γνάθο,χωρίς καθόλου ουρανίσκο.Αυτοί που τον μετέφεραν στο κτηνιατρείο του κυρίου Ξανθουδάκη,ήταν σίγουροι ότι ο μικρούλης χρειαζόταν ευθανασία. Η κτηνίατρος Φωτεινή Τσιντινίδου που τον εξέτασε, πήρε την απόφαση να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία με μια σειρά χειρουργείων- σπάνιων και αμφίβολης επιτυχίας- αρκεί να βρισκόταν ένα άτομο να αναλάβει την δύσκολη περίθαλψη.

Μέλος μας ανέλαβε τη φιλοξενία και φροντίδα του Σωτήρη και έτσι στις 20 Οκτώβρη,αποφασίστηκε το πρώτο χειρουργείο.

Χανιά: Πως ένα αδέσποτο και βαριά τραυματισμένο σκυλάκι σώθηκε λίγο πριν την ευθανασία

Αρχικά η κτηνίατρος θεώρησε ότι ο μικρούλης ήταν θύμα τροχαίου,μετά τις ακτινογραφίες όμως διαπιστώθηκε ότι το ζώο είχε υποστεί συντριπτικό κάταγμα της άνω γνάθου με επικοινωνία στοματικής και ρινικής κοιλότητας ενώ έλειπαν τα 2/3 της σκληρής υπερώας, όλη η αριστερή άνω γνάθος και  η δεξιά άνω γνάθος ήταν σπασμένη σε 3 τμήματα ενώ οι ρινικές κοιλότητες δεν υπήρχαν.Το τραύμα είχε προέλθει από αμβλύ αντικείμενο και καθώς σάπιζε από την μόλυνση και την έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης,ο μικρός κατάπινε τα κομμάτια.

Χανιά: Πως ένα αδέσποτο και βαριά τραυματισμένο σκυλάκι σώθηκε λίγο πριν την ευθανασία

Μπροστά σε αυτή τη διαπίστωση οι κτηνίατροι ανέβαλλαν δύο μέρες το χειρουργείο καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και έπρεπε να προμηθευτούν και τα κατάλληλα υλικά.

Στο εξάωρο επίπονο,σπάνιο και δύσκολο χειρουργείο αφαιρέθηκαν οι  νεκροί ιστοί και ό,τι υγιές απέμεινε συνδέθηκε με τη γνάθο διαχωρίζοντας τη στοματική από τη ρινική κοιλότητα και έγινε εξωτερική οστεοσύνθεση άνω γνάθου και χρησιμοποιήθηκε ριτίνη για τη σταθεροποίηση του κατάγματος  με  χρήση μεταλλικού ράμματος, συχνό για τα οστά των ρινικών κοιλοτήτων.

Χανιά: Πως ένα αδέσποτο και βαριά τραυματισμένο σκυλάκι σώθηκε λίγο πριν την ευθανασία

Η Φωτεινή χειρούργησε αφιλοκερδώς το μικρό Σωτήρη, ενώ όλα τα υλικά της επέμβασης καλύφτηκαν από τον κο Ξανθουδάκη.

Το χειρουργείο πήγε καλά,του έγινε παροχέτευση για να μπορεί να λαμβάνει τροφή αλλά ο ζωηρούλης Σωτήρης, κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ!!αφού παρέκαμψε όλα τα μέτρα προστασίας,κατάφερε να βγάλει το κολλάρο του και να αφαιρέσει όλα τα υλικά !!

ο Σωτήρης μετά το πρώτο χειρουργείο

ο Σωτήρης μετά το πρώτο χειρουργείο

Εμείς όμως δεν το βάλαμε κάτω!

Αποφασίστηκε να γίνει δεύτερο χειρουργείο -του οποίου αναλάβαμε τα έξοδα-με παραλλαγή της τεχνικής του ανάστροφου κριμνού , που θεωρείται σπάνια επέμβαση και έγινε προσπάθεια σύγκλισης του τραύματος και επαναδιαχωρισμού των διαφορετικών κοιλοτήτων. Η επιτυχία της επέμβασης θα καθοριζόταν από την συμπεριφορά του Σωτήρη…

ο Σωτήρης και η Φωτεινή

ο Σωτήρης και η Φωτεινή

Το χειρουργείο ολοκληρώθηκε μετά από 5 σχεδόν ώρες ενώ το μέλος μας πήρε άδεια από τη δουλειά της και επί πέντε ημέρες-24 ώρες το 24ωρο-ήταν η σκιά του μικρού για να μην κάνει καμμία κίνηση που θα προκαλούσε αφαίρεση των υλικών της επέμβασης.

ο μικρός Σωτήρης

Σήμερα ο μικρός Σωτήρης αναρρώνει με εξαιρετική ταχύτητα,τρέφεται κανονικά και είναι ένα φυσιολογικό σκυλάκι που αναζητά οικογένεια.Η μόνη του ιδιαιτερότητα είναι ότι θα πρέπει να τρέφεται μόνο με ξηρή τροφή με κροκέτες μεσαίου μεγέθους.

ο μικρός Σωτήρης

Όπως λέει ο σκανταλιάρης,χαρούμενος μικρός με το σπινθηροβόλο βλέμμα:

«Πάντα πίθτευα ότι ήμουν γοητευτικόθ αλλά έβλεπα να κυκλοφορούν πολλά θοκολατάκια θαν κι εμένα γύρω μου.Τώρα όμως είμαι έναθ και μοναδικόθ και λατρεύω τις περιπετειεθ.Θαθ αγαπώ όλουθ και θαθ ευχαριθτώ!!!»

ο μικρός Σωτήρης

Ο Σωτήρης είναι περίπου 4 ετών και ζυγίζει μόλις 7 κιλάκια…