Πως βουρτσίζουμε και χτενίζουμε την γάτα μας

PetFriendsΦροντίδα γάτας Comments

Πως βουρτσίζουμε και χτενίζουμε την γάτα μας

Όλες οι γάτες, μακρότριχες και κοντόχριχες, απαιτούν τακτική περιποίηση, με ιδανικό την καθημερινή περιποίηση.

Πολλοί κηδεμόνες γάτων δε βλέπουν την ανάγκη για περιποίηση, επειδή ξέρουν ότι η γάτα τους πρέπει να περιποιείται τον εαυτό της περίπου είκοσι φορές την ημέρα, πράγμα που είναι αλήθεια. Όμως, αυτές οι εγγενείς συνήθειες επιμελημένης περιποίησης της γάτας, δε μειώνουν κατά κανένα τρόπο την ανάγκη της περιποίησης της από τον ιδιοκτήτη της.

Η περιποίηση που συνεπάγεται βούρτσισμα και χιένισμα, βοηθάει να διατηρηθεί το δέρμα και το τρίχωμα υγιές και γυαλιστερό κατανέμοντας τα φυσικά λάδια, τονώνοντας την κυκλοφορία και αφαιρώντας τη σκόνη και τα σκουπίδια.

Το σχετικά μικρό μέγεθος της γάτας κάνει την τοποθέτηση της για περιποίηση σχετικά εύκολη. Τα γόνατα του κηδεμόνα ή ένα απλό τραπέζι είναι ό,τι πρέπει.

Πως βουρτσίζουμε και χτενίζουμε την γάτα μας

Κάτω από τη γάτα θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα λευκό ύφασμα που θα συγκρατήσει τις τρίχες που πέφτουν και θα βοηθήσει επίσης στην ανίχνευση παράσιτων: τσιμπούρια και ψύλλοι, που τυπικά έχουν χρώμα μαύρο ή καφέ, θα φανούν εύκολα στο ύφασμα αν τυχόν πέσουν στη διάρκεια της περιποίησης.

Η γάτα πρέπει να συνηθίσει τη διαδικασία περιποίησης σε όσο το δυνατό πιο νεαρή ηλικία. Οι πιο πολλές γάτες, αν μάθουν την περιποίηση σε μικρή ηλικία, φτάνουν στο σημείο να καλωσορίζουν τη φροντίδα και το χρόνο που περνάνε με τον κηδεμόνα τους.

Οι γάτες που γνωρίζουν την πρώτη περιποίηση τους αφού ωριμάσουν πλήρως, σχεδόν χωρίς εξαίρεση αντιστέκονται στη διαδικασία και απαιτείται περισσότερος χρόνος και υπομονή για να τους αποδείξουμε ότι η περιποίηση είναι μια ευχάριστη και όχι επώδυνη διαδικασία.

Οι διαδικασίες της καθημερινής περιποίησης μπορεί να αρχίσουν την επόμενη μέρα που θα φέρετε το νέο γατάκι στο σπίτι. Βέβαια οι πρώτες περίοδοι περιποίησης θα είναι αναγκαστικά μικρές σε διάρκεια ή τουλάχιστον όχι πιο μεγάλης διάρκειας από το χρόνο που μπορεί να τις υπομείνει το γατάκι.

Μακρότριχες γάτες

Για να περιποιηθείτε τη μακρότριχη γάτα βάλτε την όσο γίνεται πιο αναπαυτικά στα πόδια σας ή σε ένα τραπέζι, όποιο από τα δυο είναι πιο επιθυμητό για σας και για τη γάτα. Μετά βουρτσίστε το τρίχωμα κατά τη φυσική του φορά. Αυτό θα βοηθήσει να φύγουν σκόνες και βρώμες, θα ξεμπερδέψει μικρομπλεξίματα και θα τονώσει το δέρμα.

Πως βουρτσίζουμε και χτενίζουμε την γάτα μας

Με τον τρόπο αυτό πρέπει να βουρτσίσετε με επιμέλεια ολόκληρο το τρίχωμα: στο επάνω μέρος του σώματος, από κάτω και στα πλευρά. Για να βουρτσίσετε το κάτω μέρος του σώματος της μπορείτε είτε να βάλετε τη γατούλα σας να πάρει μια πλάγια θέση ή να την ξαπλώσετε με άνεση στην πλάτη της. Να είστε προσεκτικοί όταν βουρτσίζετε την ουρά, το πρόσωπο, το μέσα μέρος των ποδιών, επειδή τα μέρη αυτά είναι ευαίσθητα.

Βουρτσίστε ολόκληρη τη γάτα κατά τη φορά του τριχώμαχος. Επαναλάβετε τη διαδικασία κόντρα στη φορά, πράγμα που κατά κύριο λόγο αφαιρεί το χαλαρό τρίχωμα ή τις τρίχες που πέφτουν.

Έχοντας βουρτσίσει ολοκληρωτικά αντίθεχα με τη φορά του τριχώμαχος, συμπληρώστε το πρώτο στάδιο της περιποίησης ξαναβουρτσίζοντας ολόκληρο το τρίχωμα κατά τη φορά του.

Τώρα ερχόμαστε στο χτένισμα που πρέπει να γίνει με τον ίδιο βασικό τρόπο των τριών σταδίων όπως και το βούρτσισμα: πρώτα χτένισμα ολόκληρου του τριχώματος κατά τη φυσική φορά του, μετά ολοκληρωτικό χτένισμα κατά την αντίθετη και τελείωμα με χτένισμα κατά τη φορά του.

Ολόκληρη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει χωριστά με δύο διαφορετικής πυκνότητας χτένες αν έχετε χρόνο διαθέσιμο και αν η γάτα σας έχει την απαιτούμενη υπομονή. Σαν τελικό βήμα στη
διαδικασία περιποίησης, ένα ζωηρό βούρτσισμα κατά τη φορά του τριχώματος είναι το φινίρισμα του.

Πως βουρτσίζουμε και χτενίζουμε την γάτα μας

Κοντότριχες γάτες

Η περιποίηση της κοντότριχης απαιτεί λιγότερο χρόνο αλλά δεν είναι λιγότερο σημαντική από την περιποίηση της μακρότριχης: όπως στη μακρότριχη, η καθημερινή περιποίηση συμβάλλει ανυπολόγιστα στη γενική υγεία της κοντότριχης γάτας.

Για να αρχίσετε, βάλτε τη γάτα άνετα σε ένα τραπέζι ή στα πόδια σας, με ένα λευκό πανί από κάτω της για να βοηθήσει στην ανίχνευση παράσιτων. Βασικά εκείνο που απαιτείται μόνο είναι ένα επιμελημένο βούρτσισμα ολόκληρου του τριχώματος, προς τη φυσική κατεύθυνση του τριχώμαχος.

Για πιο επιμελημένη περιποίηση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ακολουθήσει την διαδικασία βουρτσίσματος των τριών σταδίων που αναλύθηκε στη μακρότριχη γάτα, ή για πιο γρήγορα να ακολουθήσει τη διαδικασία ενός βουρτσίσματος με ένα χτένισμα. Για φινίρισμα μπορεί να κάνει ένα ζωηρό τρίψιμο του τριχώματος με ένα κομμάτι καστόρινο δέρμα ή με μεταξωτό ύφασμα.