Πολυσύνθετο το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Αμυνταίου

PetFriendsΜακεδονία Comments

αδέσποτα σε κυνοκομείο

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν τα αδέσποτα ζώα σ’ όλες τις αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας. Σκύλοι και γάτες συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή στερούνται κτηνιατρικής περίθαλψης και είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, ενώ ορισμένες φορές εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

Στον Δήμο Αμυνταίου, αυτό το πρόβλημα είναι καθημερινό και μπορεί να το διαπιστώνει ο καθένας μας. Γι’ αυτό και απαιτείται άμεση και προσεκτική προσέγγιση, τόσο από τους Δημοτικούς φορείς, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων) που περιφέρονται ανεξέλεγκτα στην πόλη του Αμυνταίου, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν εγκαταλειφτεί από τους ιδιοκτήτες τους. Τα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν είτε μόνα τους είτε σχηματίζοντας αγέλες, προς αναζήτηση καταφυγίου ή τροφής, ενώ αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός τους.

Τα περισσότερα απ’ αυτά επειδή έχουν γεννηθεί στο δρόμο, δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα να είναι φορείς διαφόρων μεταδοτικών επικίνδυνων ασθενειών, (λεϊσμανίαση, διροφιλαρίαση, τύφος, κορώνα ιός, ψώρα, λύσσα, AIDS της γάτας κ.α.).

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που σκυλιά εκδηλώνουν επιθετικότητα προς τους ανθρώπους, γεγονός που οφείλεται είτε στην έλλειψη τροφής, είτε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.
Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα φαινόμενα, αφενός αποτελούν αφορμή για να πάρουν κάποιοι τον νόμο στα χέρια τους θανατώνοντας αδέσποτα ζώα και αφετέρου, να προκαλούν τριγμούς στον κοινωνικό ιστό, καθώς έρχονται σε σύγκρουση δύο αντίρροπες αντιλήψεις, για το πώς δηλαδή ο άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα αδέσποτα ζώα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4235/2014, δημιούργησε ένα ισχυρό θεσμικό και νομικό πλαίσιο προστασίας και πρόνοιας για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Τα κυριότερα σημεία του νόμου προβλέπουν:

 • Την από κοινού με τους Δήμους ευθύνη για την επίβλεψη και τηφροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
 • Τη δυνατότητα παροχής τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
 • Την προστασία τους από κάθε είδους εκμετάλλευση (αναπαραγωγή, πώληση, εισαγωγή και εμπορία).

Συγκεκριμένα η νομοθεσία περιλαμβάνει την επιβολή προστίμου έως 30.000 ευρώ, για όσους κακοποιούν ζώα, την επιβολή μη εξαγοράσιμης ποινής φυλάκισης, την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλα τα ζώα, την απαγόρευση αγγελιών για πώληση ή παραχώρηση ζώων και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα τσίρκο και γενικά θεαμάτων που συμμετέχουν ζώα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, υπέγραψε προσφάτως τη χορήγηση άδειας στον Δήμο Εορδαίας για την ίδρυση και λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων σκύλων -που είχε κατασκευαστεί ως διαδημοτικό κυνοκομείο- σε αγροτεμάχιο που ανήκει στον Δήμο Εορδαίας και την Π.Ε. Κοζάνης. Έχει δυναμική φιλοξενίας 100 αδέσποτων, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των ζωοφιλικών οργανώσεων της περιοχής και παράλληλα άνοιξε το δρόμο για τη χορήγηση αντίστοιχων αδειών στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.

Βέβαια, η δρομολόγηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών, προϋποθέτει αυτονόητα ότι ο Δήμος έχει εξασφαλίσει τους πόρους, τόσο για την συντήρηση και αναμόρφωση των εγκαταστάσεων βάση προδιαγραφών, όσο και για την εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή (τήρηση ατομικής καρτέλας, στην οποία θα καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του είδος, φυλή, φύλο κτλ.), τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την περίθαλψη και τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να περιορίσει το πρόβλημα, δημιουργώντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους τετράποδους φίλους του ανθρώπου.

αδέσποτα σε κυνοκομείο

Η θέση του Φιλοζωικού Συλλόγου Αμυνταίου «Η Αγκαλιά»

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αμυνταίου «Η Αγκαλιά», συστήθηκε το 2013 με σκοπό την προστασία των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων, την προσπάθεια ανεύρεσης τρόπων για την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και ζώων και τη μέριμνα για τον βαθμιαίο και ήπιο περιορισμό του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Η νυν πρόεδρος του συλλόγου, Αλεξάνδρα Κατσιώρα και η ταμίας, Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου, με αφορμή το ρεπορτάζ του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ για τα αδέσποτα, παραχώρησαν την παρακάτω συνέντευξη:

ΕΡ.: Που εντοπίζονται τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα αδέσποτα;
Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Ένα κομμάτι του προβλήματος εντοπίζεται στο ίδιο το νόμο -4235/2014-,που καθορίζει ότι το φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων είναι ο δρόμος.

Επίσης, η πλειοψηφία των ενήλικων αλλά και τα παιδιά, δεν έχουν λάβει την κατάλληλη φιλοζωική παιδεία και ευαισθησία, με συνέπεια να είναι προκατειλημμένοι και να συμπεριφέρονται βίαια απέναντι στα ζώα.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αδέσποτα προκύπτουν από τα δεσποζόμενα και κατά συνέπεια η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ανθρώπου.
Εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας είναι ότι, ο σύλλογος μας δεν είναι συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, καθώς η συγκρότηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου.

Επίσης, το καταφύγιο δεν αποτελεί χώρο μόνιμης διαμονής των ζώων αλλά προσωρινής παραμονής, μέχρις ότου λάβουν τη μέριμνα του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο περιλαμβάνει: καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό,αποπαρασίτωση και τσιπάρισμα και εν συνεχεία επανατοποθετηθεί στο φυσικό του περιβάλλον. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, αρχαιολογικοί χώροι καθώς και χώροι υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

ΕΡ.: Ποια διαδικασία προβλέπεται για τα επιθετικά σκυλιά;
Σε περίπτωση που κάποιο αδέσποτο σκυλί εκδηλώσει αναίτια επιθετική συμπεριφορά, τότε περισυλλέγεται και τίθεται σε καραντίνα 20ημερών. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθείται από εκπαιδευτή και κτηνίατρο και σε περίπτωση που ξαναπαρουσιάσει επιθετικές τάσεις, είτε κατά την διάρκεια παρακολούθησης είτε μετά την επανατοποθέτηση του στο φυσικό του περιβάλλον, τότε ο νόμος προβλέπει την ευθανασία του ζώου, απόφαση που λαμβάνει η 5μελής επιτροπή του Δήμου, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΡ.: Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας του καταφυγίου;
Το καταφύγιο παραχωρήθηκε στον σύλλογο μας το 2013, επί δημαρχίας του κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδη. Αυτή τη στιγμή, η παρούσα Δημοτική Αρχή του κ. Κων/νου Θεοδωρίδη προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις (δημιουργία ιατρείων, κλουβιών, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης), προκειμένου να τηρηθούν οι προδιαγραφές που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας ίδρυσης, την οποία και αναμένουμε προσεχώς.

Η αρμόδια επιτροπή που επισκέφτηκε τους χώρους του καταφυγίου, μας απέμεινε τα εύσημα για την άριστη κατάσταση της υγείας των αδέσποτων, τις εύστοχες παρεμβάσεις στο χώρο, καθώς και για τον ευπρεπισμό και την καθαριότητα των εγκαταστάσεων.

ΕΡ.: Με ποιους τρόπους ο σύλλογος αναζητά τους πόρους που απαιτούνται για την συντήρηση και περίθαλψη των αδέσποτων;
Τη δεδομένη χρονική στιγμή φιλοξενούνται προσωρινά 36 αδέσποτα στο καταφύγιο. Όπως γίνεται αντιληπτό, το οικονομικό βάρος για την καθημερινή τους σίτιση, την παρακολούθηση από κτηνίατρο και τη φαρμακευτική τους αγωγή, το επωμίζεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό και ο σύλλογος μας.

Γι’ αυτό, κατά καιρούς διοργανώνουμε εκδηλώσεις ή διενεργούμε εράνους με κουπόνια, προκειμένου μαζί με τα κονδύλια που μας παράσχει ο Δήμος, να εξασφαλίσουμε όλα εκείνα τα αναγκαία που απαιτούνται για την ευζωία των αδέσποτων.

ΕΡ.: Τι συστήνετε στους συνδημότες μας;
Όλοι οι συμπολίτες μας που είναι είτε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, είτε συντηρούν κάποιο αδέσποτο, οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και σεβασμό στο ίδιο το ζώο και να προχωρούν στην στείρωση τους.

Η στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, είναι όμως μία υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση για τον έλεγχο και τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων.

Η διαδικασία της στείρωσης για όσους συντηρούν αδέσποτα ζώα είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσουν με τον Δήμο ή την Οργάνωση μας, ώστε να γίνει περισυλλογή του ζώου και στη συνέχεια, μέσω του προγράμματος, να γίνει η στείρωση του.

Επίσης ο/η κάτοχος ζώου συντροφιάς, οφείλει να το δηλώνει στον Δήμο, βάση νόμου. Σ’ αυτή τη προσπάθεια κρίνεται απαραίτητη η συμβολή και της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται -σύμφωνα με το νόμο- να ελέγχει τα δεσποζόμενα.

Ευελπιστούμε ότι Αστυνομικές Αρχές της πόλης μας θα είναι σε θέση μετά και την αγορά της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής (σκάνερ), να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τους κατόχους κατοικίδιων ζώων.

ΕΡ.: Πως μπορούν οι πολίτες του Δήμου να ενημερώνονται για τις δράσεις του συλλόγου;
Πληροφορίες για το σύλλογο και για τις δραστηριότητες μας, μπορεί κανείς να αντλήσει μέσα από την σελίδα μας στο facebook: «Μη Κυβερνητική Οργάνωση Η Αγκαλιά».
Επίσης, για θέματα που αφορούν αδέσποτα, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 6970 099709 ή μέσω e-mail: agkalia. Amyntaiou@gmail.com

Επίσης, στις άμεσες προθέσεις μας είναι η διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για τα αδέσποτα ζώα, προκειμένου να αρθούν οι προκαταλήψεις και να εξοικειωθεί ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά, με την παρουσία του αδέσποτου στην πόλη και να μάθουν να συμβιώνουν αρμονικά.

Τέλος, θέλουμε να καταγγείλουμε τους σαδιστές και τους αδίστακτους που παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους και μηχανεύονται αρρωστημένες μεθοδεύσεις βασανισμού και θανάτωσης ζώων.
Καλούμε τον κόσμο να καταγγείλει τέτοιου είδους περιστατικά που ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προωθούν τη σαδιστική ικανοποίηση.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, όταν ένας άνθρωπος μπορεί να βασανίσει ένα ζώο, αργότερα μπορεί να πράξει κάτι ανάλογο στον συνάνθρωπο του (παιδί ή ενήλικα).

Οι πόρτες του συλλόγου «Η Αγκαλιά» είναι ανοιχτές για όλους τους συνδημότες μας που επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, που είναι υπόθεση όλων μας.

Η θέση του Δήμου Αμυνταίου

Το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο επί των πολιτιστικών, Ευάγγελο Ακριτίδη, ο οποίος, σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων, έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

ΕΡ.: Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον Δήμο Αμυνταίου σχετικά με τα αδέσποτα;
: Τα αδέσποτα είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να συναντήσεις σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας μας. Στη Δυτική Μακεδονία το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ιδιαίτερα οξύ, ίσως λόγω του ευνοϊκού κλίματος και της γεωμορφολογίας που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Συγκεκριμένα, στην πόλη του Αμυνταίου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων σε σχέση με τις Τοπικές Κοινότητες που το πλαισιώνουν, διότι αφενός υπάρχει πληθυσμιακή αναλογία, αφετέρου οι πολίτες της υπαίθρου αναγνωρίζουν την αξία και τη χρηστικότητα των κατοικίδιων, ιδίως των σκύλων.

Επίσης, γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για την παρουσία αδέσποτων ζώων, ενώ λίγες ήταν οι περιπτώσεις καταγγελιών για επιθετική συμπεριφορά κάποιου σκύλου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες εξελίχθηκε.

Μεγάλος αριθμός των αδέσποτων, επειδή δεν έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Γι’ αυτό, βασικό μας μέλημα παραμένει η λήψη των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημοσίας υγείας,

ΕΡ.: Ποια είναι η δράση του Δήμου στο εν λόγω ζήτημα;
: Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ασχολήθηκα προσωπικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επιδιώκοντας από κοινού με τη φιλοζωική οργάνωση «Η Αγκαλιά» και τους εθελοντές, να βρούμε κάποιες ρεαλιστικές λύσεις.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παραχώρησε στην περιοχή «παλαιά σφαγεία» χώρο για τη φιλοξενία αδέσποτων, ο οποίος ωστόσο δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει άδεια λειτουργίας και να διασφαλίσει την καταλληλόλητα της δράσης για την οποία προορίζονταν.

Ως νέα Δημοτική Αρχή, εφαρμόσαμε τις προδιαγραφές που αφορούσαν την κατάλληλη διαχείριση, τη συντήρησή και την καθαριότητά του καταφυγίου αδέσποτων σκύλων και πλέον αναμένουμε την χορήγηση άδειας ίδρυσης, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε αρμόδιο ελεγκτικό κλιμάκιο για την καταλληλότατα των εγκαταστάσεων.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω το εθελοντικό έργο των φιλόζωων, χάρις στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο εν λόγο καταφύγιο (ευπρεπισμός, καθαρισμός και δημιουργία υποδομών) και συνετέλεσε στο να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

ΕΡ.: Πώς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων;
.: Ακριβώς μετά το Πάσχα, επιδιώξαμε σταδιακά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο περιλάμβανε καταγραφή, σήμανση, εμβολιασμό, στείρωση, περίθαλψη και επανατοποθέτησή του αδέσποτου στο φυσικό περιβάλλον.

Μέχρι στιγμής έχουν παρασχεθεί οι υπηρεσίες του προγράμματος σε περίπου 70 αδέσποτα, τα οποία έχουν επανέλθει στο φυσικό τους περιβάλλον βάση του νόμου.

Επίσης, διαθέσαμε ένα σημαντικό κονδύλι για την περίθαλψη αδέσποτων που χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας στο χώρο φιλοξενίας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση τους.

ΕΡ.: Πώς θα χαρακτηρίζατε τον νέο νόμο;
: Ο σκύλος από την αρχαιότητακατείχε σεβαστή θέση στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού του. Η θέση του σκύλου, ως ζώο συντροφιάς, είναι κοντά στον άνθρωπο.

Κατά συνέπεια, το σημείο του νέου νόμου που αναφέρει ότι το αδέσποτο θα πρέπει να επανατοποθετείτε στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή στους δρόμους των πόλεων μας, με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο.

Από κει και πέρα σ’ ότι έχει να κάνει με το νόμο 4235/2014 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο σύνολο του μπορεί να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, της έλλειψης ρευστού και εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού, κρίνεται ιδιαίτερα πολυέξοδος και μη ρεαλιστικός για τους Δήμους και ιδιαίτερα αυτών της επαρχίας.

Συνεπώς, για να μπορέσει ο Δήμος μας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που του ορίζει ο νόμος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να περιοριστεί η έκταση του προβλήματος, απαιτείται συλλογική δουλειά και φιλοζωική συνείδηση και από τους συνδημότες μας.

Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ή αδέσποτων ζώων θα πρέπει να αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα και στο κοινωνικό σύνολο, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες (στείρωση, υγιεινή, σίτιση, καθαριότητα και δήλωση – καταγραφή του ζώου στο Δήμο, καταγγελία για εγκατάλειψη), η παραβίαση των οποίων επιφέρουν υψηλά πρόστιμα.

ΕΡ.: Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία του Δήμου με τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης και με τον φιλοζωικό σύλλογο «Η Αγκαλιά»;
Η συνεργασία μας τόσο με την Αστυνομία της πόλης όσο και με τον φιλοζωικό σύλλογο «Η Αγκαλιά», βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο ζήτημα των αδέσποτων.

Συγκεκριμένα, από τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, έχω πάρει τη διαβεβαίωση ότι οπουδήποτε διαπιστωθούν παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, οι παραβάτες (κακοποίηση, εμπορία και εγκατάλειψη) θα συλλαμβάνονται και θα τιμωρούνται.

Με το φιλοζωικό σύλλογο «Η Αγκαλιά», βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία, προκειμένου να διευθετούμε τα προβλήματα που προκύπτουν και να συντονίζουμε τις ενέργειες μας, ώστε να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Πολιτεία, Περιφέρεια και Δήμος θα πρέπει να συνεργαστούμε αγαστά, στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων ζώων και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους και κυρίως την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με το θέμα, ύστερα από έρευνα του ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ, οι απόψεις των ερωτηθέντων πολιτών συγκλίνουν στην άμεση διαχείριση του προβλήματος από τη Δημοτική Αρχή.

Δυστυχώς όμως, όπως πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται, το πρόβλημα διογκώνεται και δυσχεραίνεται το έργο των εμπλεκόμενων φορέων, εξαιτίας μιας μικρής μερίδας ανθρώπων που δημιουργούν το πρόβλημα εις βάρος των υπολοίπων, είτε με την εγκατάλειψη των ζώων, είτε με τη μεταφορά τους από οικισμό σε οικισμό, γεγονός που αναπόφευκτα φέρνει αναστάτωση, ακόμα και ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία, λόγω της συνεχούς αύξησης των αδέσποτων.

Συμπέρασμα:
Η εγκατάλειψη, δεν είναι λύση…

Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να πάρει ένα σκύλο και έτσι απλά γιατί μας κούρασαν οι ευθύνες του, να το πετάξουμε στο δρόμο. Ένα σκυλί στο δρόμο είναι άμεσος κίνδυνος για τους οδηγούς, ένας έμμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία και αποτελεί μια παρηκμασμένη εικόνα για την περιοχή μας.

Όταν αποφασίσουμε να πάρουμε ένα σκύλο, καλά θα είναι να σκεφτούμε πολύ καλά για αυτή μας την απόφαση.

Οι ανάγκες ενός τέτοιου νέου μέλους της οικογένειάς μας είναι πολλές. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο σίγουροι μπορούμε γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε. Να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά τον χρόνο, το χρήμα, τα αποθέματα κουράγιου που χρειάζονται έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε σε μια νέα πρόκληση, όπως είναι το μεγάλωμα ενός σκύλου.

Αν παρόλα αυτά έχουμε κάνει λάθος -είναι ανθρώπινο- θα πρέπει να βρούμε τρόπο να δώσουμε το ζώο μας κάπου αλλού. Κάπου, κάποιος θα το έχει ανάγκη. Μπορεί ίσως να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Και μην ξεχνάμε ότι ο νόμος περί εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώου, αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται από τον νόμο, επιφέροντας μεγάλες κυρώσεις –έως 30.000€- στους δράστες.

Οδηγίες: πως μπορεί ένα άτομο να αποφύγει το δάγκωμα…
 • Ποτέ δεν αγγίζουμε ένα σκύλο που τρώει.
 • Δεν παρενοχλούμε τον σκύλο.
 • Αν ο σκύλος κυνηγήσει ποδηλάτη, τότε θα πρέπει αυτός να κατέβει αμέσως από το ποδήλατο και να το τοποθετήσει ανάμεσα στο ίδιο και τον σκύλο αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ.
 • Αποφυγή στις αγέλες σκύλων. Αν ωστόσο βρεθείτε ανάμεσα σε σκυλιά ΜΗΝ τρέξετε και ΜΗΝ φωνάζετε.
 • Μην ενοχλείτε έναν σκύλο που κοιμάται.
 • Αν συναντήσετε έναν άγνωστο σκύλο, ΠΟΤΕ μην τον χαϊδέψετε στο κεφάλι αλλά στο πλάι του προσώπου του, κάτω από το πηγούνι ή στο στήθος και πάντα από την πλευρά που βρίσκεστε εσείς. Καλύτερα μην το χαϊδέψετε καθόλου αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων.
 • Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του σκύλου αν είναι ασφαλές να χαϊδέψετε τον σκύλο. Αν ναι, τότε δώστε του τον χρόνο να σας μυρίσει.
 • Μη χαϊδεύετε σκυλιά που βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητο, καθώς είναι χώρος που ενδέχεται να προστατεύουν.
 • Μην προσπαθήσετε να χωρίσετε σκυλιά που τσακώνονται.
 • Ποτέ μην πλησιάζετε σκύλο που είναι δεμένος.
 • Αν σας πλησιάσει άγνωστος σκύλος παραμείνετε ακίνητοι ως δέντρο.
 • Μην πετάτε πέτρες και μη δέρνετε με ξύλα έναν τέτοιο σκύλο! Δε θα φύγει! Θα το εκλάβει ως επίθεση και θα αμυνθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα σας!
 • Έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκαλάκι με νερό και ρίχνετε λίγο για να αμυνθείτε. Τίποτε άλλο!

Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αρκεί να εκπαιδευτούν και οι δύο προς τον στόχο αυτό μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου.

Πηγή: εφημερίδα ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Ρεπορτάζ: Του Φιλόλογου, Γιώργου Θεοχαρίδη.