Τα βασικά για τη διατήρηση της καλής υγείας της γάτας μας

PetFriendsΦροντίδα γάτας Comments

Τα βασικά για τη διατήρηση της καλής υγείας της γάτας μας

Η διατήρηση της γάτας σε καλή υγεία, είναι πραγματική επιθυμία κάθε υπεύθυνου κηδεμόνα. Υγιείς από τη φύση τους, οι γάτες δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ειδικής φροντίδας.

Τα γατάκια, οι ηλικιωμένες γάτες και οι άρρωστες γάτες, βέβαια απαιτούν πρόσθετη φροντίδα από εμάς, αλλά ακόμα και αυτά, τυπικά αποδεικνύονται ευκολοδιατήρητα ζώα.

Το κλειδί της διατήρησης της καλής υγείας του αγαπημένου μας αιλουροειδούς είναι η τακτική φροντίδα από κτηνίατρο και η ενημερότητα για τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια ασθενειών.

Η επιλογή ενός υγιούς γατιού ή γάτας, δε σημαίνει αναγκαστικά την επιλογή ενός καθαρόαιμου αιλουροειδούς — ούτε κατά μείζονα λόγο την επιλογή μιας γάτας του δρόμου ή γάτας από σπίτι. Επιλογή υγιούς γάτας σημαίνει επιλογή ενός γατιού ή γάτας που προέρχεται από υγιή μητέρα και εξίσου υγιή πατέρα.

Το ιδανικό είναι και η μητέρα και ο πατέρας να έχουν κάνει όλα τα εμβόλια και να είναι σε εξαιρετική κατάσταση υγείας τη στιγμή της αναπαραγωγής.

Βέβαια όλες οι γάτες και τα γατάκια δεν αποκτώνται κάτω από τέτοιες φανερά ιδανικές συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να είναι γάτες που έχουν ανάγκη την στοργή και την αγάπη μας και αξίζουν ένα καλό σπίτι.

Οι πιθανοί κηδεμόνες δεν πρέπει να διστάσουν να κρατήσουν ένα γατάκι ή μια γάτα αμφίβολης προέλευσης ως προς την υγεία, αλλά τους εφιστάται η προσοχή όχι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κακής εξέλιξης της γάτας από απόψεως υγείας.

Κτηνίατρος εξετάζει γάτα

Στον μελλοντικό κηδεμόνα υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει ποτέ εγγύηση πως η γάτα του θα είναι υγιής σε ολόκληρη τη ζωή της. Ακόμα και γάτες που διαλέχτηκαν από τις φαινομενικά πιο ιδανικές πηγές μπορεί να αποδειχτούν επιρρεπείς σε δεδομένη διαταραχή ή αρρώστια και τα ατυχήματα, οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν, μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια της υγείας της.

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε ότι το ζώο μας θα αρρωστήσει. Σημαίνει ότι ο υπεύθυνος κηδεμόνας πρέπει να προγραμματίζει τακτικά τσεκ-απ από κτηνίατρο και να είναι ενήμερος των βασικών προειδοποιητικών σημαδιών κακής υγείας της γάτας.

Η επιλογή ενός κτηνίατρου είναι πολύ σημαντική. Ο κτηνίατρος, περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στο κόσμο της γάτας, μπορεί να επιθεωρήσει σωστά την υγεία της, να διαγνώσει προβλήματα και καταστάσεις και να ορίσει φάρμακα για την αποκατάσταση τους.

Αμέσως μετά την υιοθεσία της γάτας σας, πρέπει να την πάτε, μαζί με όλα τα πιστοποιητικά υγείας της (αν υπάρχουν), στον κτηνίατρο που διαλέξατε για επιθεώρηση.

Ο κτηνίατρος σας θα επιθεωρήσει τη γάτα και τα πιστοποιητικά υγείας σας, θα ορίσει όλα τα αναγκαία εμβόλια και ακόμα θα σας βοηθήσει να ορίσετε την κατάλληλη διατροφή και άλλες
υποβοηθητικές ενέργειες αν το ζητήσετε.

Εσείς και ο κτηνίατρος σας πρέπει να ορίσετε μια ρουτίνα κτηνιατρικής εξέτασης, που για μια ενήλικη γάτα συχνά είναι μια ή δυο φορές το χρόνο, αλλά που για γατάκια και ηλικιωμένες γάτες μπορεί να είναι πιο συχνά.