Ξάνθη: Μόνιμη πληγή τα αδέσποτα – Καταγγελίες για καθημερινές επιθέσεις σε πολίτες

PetFriendsΘράκη Comments

αδέσποτα σκυλιά

Σίγουρα δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι αλλά ούτε οι τελευταίοι που ασχολούμαστε με το θέμα των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη της Ξάνθης, άλλωστε πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια και παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων αρχών, λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Αρκετές φορές ως τώρα είδαν το φως της δημοσιότητας περιστατικά επίθεσης αδέσποτων σκυλιών σε πολίτες αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο άσχημη. Δυστυχώς τέτοια περιστατικά έχουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση με τη διαφορά πως ελάχιστα από αυτά δημοσιοποιούνται ενώ τα περισσότερα δε φτάνουν ούτε καν στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

Πολλές οι επιθέσεις αδέσποτων στο 3ο Γενικό Λύκειο

Μια περιοχή στην οποία συχνά τετράποδοι «συμπολίτες» μας επιτίθενται σε ανθρώπους είναι αυτή του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης όπου σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολιτών μας αδέσποτα έχουν επιτεθεί τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς αρκετές φορές ως τώρα. Πρόκειται για μια δασώδη περιοχή όπου κυριολεκτικά έχει δημιουργηθεί ένας μικρός οικισμός αδέσποτων.

Μια ανάλογη κατάσταση φυσικά επικρατεί τόσο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης όσο και στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου όπου τα αδέσποτα κυκλοφορούν ανά κοπάδια. Το πρόβλημα είναι πως τα αδέσποτα δεν διαχωρίζονται σε επιθετικά και μη αφού ακόμα κι ένα πολύ φιλικό προς τους ανθρώπους σκυλί μπορεί για διάφορους λόγους να παρουσιάσει επιθετικές τάσεις και να γίνει επικίνδυνο.

Η λύση του κυνοκομείου

Μια καλή λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων σκυλιών είναι αυτά να περισυλλέγονται, να στειρώνονται και να αποπαρασιτώνονται αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος φιλοξενίας που δεν είναι άλλος από ένα κυνοκομείο για το οποίο ακούμε εδώ και πολλά χρόνια αλλά ακόμα δεν το είδαμε και μάλλον θα αργήσουμε να το δούμε.

Για όσους δε γνωρίζουν, η νομοθεσία δεν προβλέπει τη μόνιμη φιλοξενία των αδέσποτων στο κυνοκομείο, εφόσον γίνει η απαραίτητη περισυλλογή, η στείρωση και ενδεχομένως ο εμβολιασμός τους, τα αδέσποτα θα πρέπει να επιστρέφουν στο σημείο από το οποίο περισυλλέχθηκαν αλλά ακόμα κι αυτό θα έλυνε σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της επικινδυνότητας αλλά και του πολλαπλασιασμού τους.

Προς το παρόν πάντως όλα αυτά γίνονται μόνο στη θεωρία αφού πράξεις ακόμα δεν έχουμε δει. Ας ελπίσουμε πως δε θα χρειαστεί μελλοντικά να καταγράψουμε κι άλλα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σε ανθρώπους αλλά δυστυχώς όσο δε δίνεται μια μόνιμη λύση, τέτοια περιστατικά θα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Εξυπακούεται πως η χρήση φόλας και άλλων μέσων θανάτωσης των αδέσποτων είναι πράξεις απόλυτα καταδικαστέες από κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο και δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις έχουμε πολλές τα τελευταία χρόνια στην Ξάνθη και στις γύρω περιοχές.

Πηγή: Σ. Καραχότζα – xanthinet.gr