Κομοτηνή: Μόλις το 7% των αδέσποτων του δημοτικού κυνοκομείου σε υιοθεσία

PetFriendsΘράκη Comments

αδέσποτα σκυλιά

Μπορεί ο Δήμος Κομοτηνής να είναι ο μοναδικός ανάμεσα σε 22 Δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, που διαθέτει δημοτικό κυνοκομείο, όμως το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη και σε οικισμούς συνεχίζει να υφίσταται. Ακριβώς αυτό αποτέλεσε μείζον θέμα συζήτησης με αφορμή της προ ημερησίας διατάξεως παρέμβασης του «Σπάρτακου» στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Όπως είναι γνωστό ο «Σπάρτακος» έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά στοιχείων που πήρε με αίτησή του από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής και τα οποία αφορούσαν τραυματισμούς πολιτών από δαγκώματα και γενικά επιθέσεις σκύλων.

Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν και στη Δικαιοσύνη, ενέργεια που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Νεκτάριο Δαπέργολα, «δεν είχε σκοπό να υποβαθμίσει το δημοτικό συμβούλιο, όπως πολύ κακώς υπονοήθηκε και εκ μέρους σας (απευθυνόμενος στον δήμαρχο), αλλά να αποτελέσει μοχλό πίεσης και θρυαλλίδα κατοπινών εξελίξεων». Η προσφυγή βέβαια στη δικαιοσύνη ενόχλησε τον δήμαρχος Κομοτηνής, ενόχληση που διατύπωσε και στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Ο Σπάρτακος στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, επανέφερε το θέμα των αδέσποτων, με τα μέλη του να κάνουν λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας, «ένα πρόβλημα που έχει μετεξελιχθεί σε ταμπού, που όλοι το αντιλαμβάνονται, σχεδόν όλοι το σκέπτονται, αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό», όπως ανέφεραν.

Επισήμαναν επιπλέον ότι πλην των καταγεγραμμένων, υπάρχουν πολλά ακόμη περιστατικά τραυματισμών από αδέσποτα που δεν έχουν φτάσει ποτέ ως το Νοσοκομείο ως τέτοια, ούτε έχουν άλλως καταγγελθεί (ενδεικτικά αναφέρθηκε η πολύ πρόσφατη περίπτωση ποδηλάτη που δέχτηκε επίθεση σκυλιών στην περιοχή της Καρυδιάς και από την πτώση έσπασε το χέρι του). «Και φυσικά δεν λαμβάνουμε καν υπόψη τα καθημερινά μικροεπεισόδια από επιθέσεις σκύλων που δεν καταλήγουν σε άξιους λόγου τραυματισμούς – και τα οποία είναι δεκάδες», είπε ο κ. Δαπέργολας.

Απάντηση στις επικρίσεις περί προσχηματικής αντιμετώπισης του θέματος των αδέσποτων, έδωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, περιγράφοντας το έργο που επιτελείται στο δημοτικό κυνοκομείο. Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν 2.500 περισυλλογές αδέσποτων, 1.500 εμβολιασμοί, 915 στειρώσεις, ενώ έχουν δοθεί για υιοθεσία μόλις 150, ένα ποσοστό μόλις 7%. Παραδέχτηκε βέβαια ότι «το πρόβλημα το ζούμε. Όμως δεν υπάρχει μαγική λύση την οποία θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και δεν την εφαρμόσαμε».

Ο δήμαρχος μίλησε για ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, για τα αδέσποτα ζώα στις πόλεις, ανάγκη που έχει επισημανθεί και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. «Μέχρι να υπάρξει αυτή η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην Κομοτηνή θα κάνουμε ό,τι μπορούμε παραπάνω, αλλά μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Βελτίωση του συστήματος τσιπαρίσματος υποσχέθηκε ο δήμαρχος, ενώ τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου, καθώς είπε «τα αδέσποτα δεν προκύπτουν από γεννήσεις, αφού γίνονται στειρώσεις, αλλά από τις συμπεριφορές της ίδιας της κοινωνίας». Πάντως η δυνατότητα ελέγχου και επιβολής ποινών σε όσους παρατούν τα σκυλιά τους μέσα στην πόλη δεν υπάρχει, γιατί ο Δήμος δε διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Διάλογο με προτάσεις ζήτησε η Φελίνα Καζάκου. Η παράταξη Σπάρτακος ζήτησε να ξεκινήσει απροσχημάτιστος διάλογος για το θέμα, αλλά και να ακουστούν οι απόψεις και των άλλων παρατάξεων. Δεσμεύτηκαν ακόμη να καταθέσουν σύντομα πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση προς τη δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: www.xronos.gr