Καλωσορίζουμε το γατάκι στο νέο του σπίτι – Μέρος Α

PetFriendsΥιοθεσία γάτας Comments

γατάκι

Μια γοητευτική εικόνα ενός γατιού επτά εβδομάδων που στριφογυρίζει μέσα σε χριστουγεννιάτικο χαρτί, φορώντας μια κόκκινη κορδέλα, μπορεί να είναι καλή για ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές φωτογραφίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στην ήπια προσαρμογή ενός γατιού στο νέο του σπίτι.

Ποτέ μην κάνετε δώρο ένα γατάκι (και γενικά οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς) σε μια γιορτή — άσχετα πόσο τέλειο δώρο θα είναι αυτό!

Τα εορταστικά σαββατοκύριακα είναι πολύ χαοτικά για να δώσουν στο γατάκι το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί. Μην ξεχνάτε ότι ο βασικός σας στόχος είναι να εξασφαλίσετε ότι η γάτα μπαίνει με το δεξί πόδι στο νέο της σπίτι.

Είναι επίσης απαραίτητο να εξασφαλίσετε το σπίτι από το γατάκι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι το γατάκι θα περιοριστεί σε μια προκαθορισμένη περιοχή μόλις πρωτοφτάσει. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστά για να αποφύγετε κάθε απρόσμενο ατύχημα. Επί του παρόντος μην αφήνετε άλλα κατοικίδια στο χώρο όπου βρίσκεται το γατάκι.

Συνιστάται η απομόνωση ενός γατιού σε ένα δωμάτιο μέχρι να αποκτήσει ο μπόμπιρας εμπιστοσύνη στο περιβάλλον και τους ανθρώπους εκεί. Επιπλέον τα παιδιά του σπιτιού πρέπει να
ενημερωθούν πριν την άφιξη της γάτας για την ασφαλή μεταχείριση και το σεβασμό προς το μικροσκοπικό πλάσμα.

Τα γατιά αν και είναι ευλύγιστα και μπορούν να κουλουριαστούν, είναι επίσης μαλακά και «ζουλιούνται εύκολα» για να μην πούμε ότι τρομάζουν εύκολα. Ο ενθουσιασμός ενός παιδιού για την απόκτηση ενός νέου κατοικίδιου μπορεί να είναι αρκετός από μόνος του για να τρομάξει ένα γατάκι επτά εβδομάδων.

γατάκι

Οι ενήλικες οφείλουν να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι τα γατάκια είναι ζωντανά πλάσματα που αναπνέουν (είναι επίσης ευεργετικό για το γατάκι να πληροφορήσουμε τα παιδιά για την τάση ενός γατιού να χρησιμοποιεί τα σκληρά μέρη του: νύχια και δόνχια). Αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σχο γαχάκι και το παιδί αποδίδει την πιο ανταποδοτική και ασφαλή σχέση.

Το νεοαφιχθέν μέλος της οικογένειας μπορεί να είναι αναστατωμένο από το ταξίδι του. Ανάλογα με το γατί, την προσωπικότητά του, τη ράτσα και την προσαρμοστικότητά του, μπορεί ή δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό μιας ανεξερεύνητης περιοχής. Τα γατάκια άλλωστε φημίζονται για την περιέργειά τους και την τάση για εξερεύνηση. Αφήστε το γατί να επιθεωρήσει την περιοχή που του έχεχε ορίσει.

Μην το παρακάνετε με το χάϊδεμα! Σας το επισημαίνουμε επειδή το κράτημα και το χαΐδεμα της γάτας είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί να αντισταθούν όσοι αγαπάνε τις γάτες, είτε έξι χρόνων είναι είτε εξήντα!

Το γατάκι θα χρειασχεί πολύ συνεπή προσοχή επειδή έχει ροπή για μπελάδες και ανακατωσούρα. Δείξτε του το κρεβάτι του, το πιάτο φαγητού και το χώμα τις κατάλληλες ώρες. Βασιστείτε στις οδηγίες του εκτροφέα ή των ανθρώπων που σας το εμπιστεύθηκαν, για να καθορίσετε τι πρέπει να τρώει. Μην αλλάζετε απότομα τη διατροφή της γάτας αμέσως, επειδή αυτό θα της προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα πεπτική αναστάτωση.

Η προστασία του πατώματος με ένα σεντόνι από πολυαιθυλένιο ή παρόμοιο πλαστικό κάλυμμα θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί το λέρωμα. Διατηρείτε καθαρό το χώρο του γατιού, ειδικά το χώρο που τρώει και τη λεκάνη με την άμμο. Η περιοχή του γατιού είναι επίσης καλύτερο να μην είναι εκτεθειμένη στο άμεσο ηλιακό φως και να είναι μακριά από πιθανούς κινδύνους.

γατάκι

Οι κουζίνες είναι συνηθισμένη επιλογή για το νέο γατάκι, αλλά να θυμάστε ότι το δωμάτιο αυτό υπόκειται σε μεγάλη κυκλοφορία και μεγάλο αριθμό επικίνδυνων καταστάσεων. Κουζίνες, ηλεκτρικά καλώδια, ντουλάπια, ψυγεία, πλυντήρια πιάτων, στεγνωτήρια ρούχων κλπ. όλα αξίζουν να εξερευνηθούν, και ένα αναξέλεγκτο γατάκι θα βαλθεί να κατακτήσει την καθεμιά και όλες τις συσκευές, γωνιές και άκρες της κουζίνας σας.

Το γατί πρέπει να γνωρίσει την λεκάνη με την άμμο μετά το φαγητό του. Εντελώς ενστικτωδώς θα υιοθετήσει αυτή την καθορισμένη περιοχή για να κάνει τη φυσική του ανάγκη.

Οι ιδιοκτήτες γάτων αναπαύονται στην ιδέα ότι έχουν στο σπίτι τους μερικά από τα πιο καθαρά πλάσματα του Θεού. Αν δείτε το νέο σας γατάκι να χτενίζεται, να πλένει το πρόσωπο και τα πόδια του, μπορεί να είστε βέβαιοι ότι δέχεται το νέο περιβάλλον της σαν σπίτι.

Μελετήστε επίσης τη θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο ζει το γατάκι. Ενώ ένα σκληραγωγημένο μακρότριχο γατάκι θα είναι πολύ καλά στη διάρκεια των πιο κρύων μηνών χωρίς πρόσθετη θέρμανση, πολλές κοντότριχες γάτες απαιτούν κάποια συμπληρωματική θέρμανση.

Τα καταστήματα κατοικιδίων πουλάνε θερμάστρες ειδικά σχεδιασμένες για χρήση από κατοικίδια και οι οποίες μπορεί να μπουν μέσα ή κοντά στο χώρο που κοιμάται ένα γατάκι.

…[Συνέχεια στο Β μέρος]