Ξέρεις γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τα σκυλιά;

PetFriendsΈρευνες και μελέτες Comments

Ξέρεις γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τα σκυλιά;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γάτες ζουν περισσότερο από τα σκυλιά, διότι είναι πιο απόμακρες και ανεξάρτητες σε σχέση με αυτά, κάτι που τις κάνει να αποφεύγουν ασθένειες, και ενισχύει τη διάρκεια της ζωής τους κατά τρία χρόνια.

Η ανεξαρτησία των γατών κρύβει το κλειδί για τη μακροζωία τους. Οι γάτες ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια, ενώ οι σκύλοι 12. Οι επιστήμονες λένε ότι, σε μεγάλο βαθμό, το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στην «υπεροπτική» και μοναχική τους φύση.

Όπως εξηγούν, αυτός είναι πιθανά ένας από τους λόγους, που οι γάτες δεν είναι τόσο εκτεθειμένες σε αρρώστιες, καθώς δεν είναι τόσο κοινωνικές όσο τα σκυλιά, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν και να μεταδώσουν κάποια ασθένεια.

Ο βιολόγος Dr Steve Austad από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος μελετά τη βιολογία της γήρανσης, λέει σχετικά: “Υπάρχει μια εξελικτική θεωρία για τη γήρανση του πληθυσμού που ισχυρίζεται ότι τα πράγματα ζουν περισσότερο υπό ασφαλείς συνθήκες”. Και προσθέτει:

Οι γάτες είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητες στα αρπακτικά ζώα, επειδή είναι τόσο καλά οπλισμένες. Εάν έχετε προσπαθήσει να πιάσετε μία γάτα που δεν θέλει να την πιάσουν, θα έχετε διαπιστώσει ότι έχει όλα τα είδη των όπλων, που δεν έχουν τα σκυλιά. Τα σκυλιά μπορεί να είναι δυναμικά, αλλά έχουν μόνο το στόμα τους. Δεν μπορούν να σας βλάψουν με κάτι άλλο”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, για τις γάτες είναι πιο φυσικό να αντιδράσουν ενάντια σε κάτι που τις προσεγγίζει, σε σχέση με τα σκυλιά, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κρατάνε ασφαλές το σώμα τους και την υγεία τους.

Oι ζωές των σκύλων μπορεί να είναι συντομότερες, εξαιτίας και της ανθρώπινης παρέμβασης. Ειδικότερα, οι νέες ράτσες τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες. Ο Dr Austad επισημαίνει ότι, σε σύγκριση με τους σκύλους, ο άνθρωπος δεν έχει «πειράξει» τις γάτες τόσο πολύ.

Η μελέτη και η κατανόηση της επιστήμης της γήρανσης, μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε στο σημείο να ζούμε περισσότερο, λένε οι ειδικοί. Ο Dr Joao Pedro De Magalhaes, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, σημειώνει:

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα μάξιμουμ όριο διάρκειας ζωής για κανένα είδος. Η πραγματική ερώτηση είναι ‘πόσο μακριά μπορούμε να πάμε;'».