Μαθαίνοντας κανόνες συμπεριφοράς στον σκύλο μας: τα «ναι» και τα «όχι»

PetFriendsΕκπαίδευση σκύλου Comments

Μαθαίνοντας κανόνες συμπεριφοράς στον σκύλο μας: τα «ναι» και τα «όχι»

Η σωστή ανατροφή του σκύλου μας ξεκινάει από την πρώτη κιόλας μέρα που θα τον φέρουμε στο σπίτι.

Είναι πολύ σημαντικό να ορίσουμε εξαρχής κάποιους κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στο κουτάβι μας – ή σε κάποιο ενήλικο ζώο, η ηλικία δεν έχει σημασία – οι οποίοι θα αποτρέψουν να έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

  1. Να αγνοούμε το κουτάβι μας όταν εκείνο ζητάει την προσοχή μας. Αντιθέτως, όταν είναι πάρα πολύ καλό στην συμπεριφορά του και δεν ζητάει την προσοχή μας εμείς μπορούμε να το καλούμε και να το δίνουμε σημασία με όλη μας την χαρά και όλη μας τη δύναμη.
  2. Να μην το ταίζουμε όποτε θέλει εκείνο, αλλά όποτε θέλουμε εμείς και μάλιστα μόνο όταν είναι ήρεμο.
  3. Να μην το παίζουμε όταν θέλει εκείνο. Δεν παίζουμε όποτε ο σκύλος μας έχει κέφια, παίζουμε όταν θέλουμε εμείς. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε παράλληλα την διαδικασία και εντολή του «έλα». Μπορούμε να το φωνάξουμε, να το καλέσουμε κοντά μας, να του πούμε «παίζουμε;» και να του πετάξουμε πχ. το μπαλάκι και να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Με τον σκύλο μας μπορούμε να παίξουμε πολλά παιχνίδια. Δεν παίζουμε όμως το παιχνίδι του κηνυγητού, τύπου «εμείς να κηνυγάμε τον σκύλο». Δυστυχώς το συγκεκριμένο είναι ένα παιχνίδι δύναμης στο οποίο του διδάσκουμε ότι εμείς έχουμε μία ορισμένη ταχύτητα, προσπαθούμε να το φτάσουμε και δεν μπορούμε άρα εκείνο είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο δυνατό από εμάς.

Κάποιες σημαντικές συμβουλές για την οικογένεια που υποδέχεται ένα νέο σκυλάκι στο σπίτι της είναι οι εξής:

  • Δεν αφήνουμε παπούτσια, κάλτσες και παντόφλες στο πάτωμα κάτω εκτεθειμένα γιατί είναι πολύ φυσιολογικό ένα κουτάβι το οποίο είναι στην φάση που εξερευνά πράγματα, να… αρπάζει την παντόφλα.

    Αυτό που ακολουθεί στην συνέχεια είναι εμείς να προσπαθούμε να την πάρουμε πίσω για να μην την καταστρέψει… με τελικό αποτέλεσμα το κουτάβει να καταγράφει ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζει την προσοχή μας! Κι αυτό είναι ένα όχι καλό μάθημα.

  • Ένα πολύ κλασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι τα δαγκώματα των κουταβιών. Εμείς πρέπει να δείξουμε στο κουτάβι, ότι πραγματικά πονάμε και αυτό θα γίνει κάνοντας ένα δυνατό υψίφωνο επιφώνημα όταν εκείνο μας πιέσει λίγο πιο δυνατά με τα σαγόνια του.
  • Το κομμάτι της τουαλέτας είναι επίσης πολύ σημαντικό. Από την πρώτη μέρα πρέπει να του διδάξουμε που πρέπει να κάνει την ανάγκη του και να το επιβραβεύουμε με μία υψηλής αξίας λιχουδιά, πολλά μπράβο και αρκετές φορές και με μπαλάκι. Σε καμία περίπτωση μην το μαλώνουμε αν κάνει την τουαλέτα του κάπου αλλού, γιατί αυτό δυστυχώς θα επιφέρει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Στα σκυλιά μας είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε αφοσίωση και αγάπη, να εκφράζουμε την στοργή μας με χάδια κι αγκαλιές, όμως παράλληλα όπου χρειαστεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βάζουμε κάποια όρια.

Θα πρέπει να του παρέχουμε τα δικά του παιχνίδια να μασάει, να ασχολούμαστε μαζί του, να το βγάζουμε τακτικά βόλτες, να του μιλάμε, να έχουμε επαφή μαζί του και τελικά να το εκπαιδεύσουμε γιατί η εκπαίδευση σημαίνει απλά «καλή επικοινωνία».

Αν ακολουθήσουμε τους παραπάνω κανόνες θα έχουμε θέσει τις βάσεις για να έχουμε έναν ισορροπημένο σκύλο για μια ολόκληρη ζωή.