Βασικές οδηγίες για την διατροφή της γάτας – Μέρος Α

PetFriendsΔιατροφή Comments

Βασικές οδηγίες για την διατροφή της γάτας - Μέρος Α

Κάνοντας μία βόλτα στο pet shop της γειτονιάς σας ή ακόμη και στο σούπερ μάρκετ θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία από τροφές για γάτες. Με τόσο πολλά είδη και μάρκες η επιλογή της κατάλληλης γατοτροφής γίνεται δύσκολη υπόθεση. Πως λοιπόν πρέπει να διαλέξετε την σωστή τροφή για την γάτα σας;

Ισορροπημένη διατροφή

Όπως ακριβώς οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή, με την οποία θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες.

Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε μία τροφή που είναι γνωστή και την εμπιστεύονται πολλοί για τις γάτες τους, και η οποία θα περιλαμβάνει ότι χρειάζεται για να παραμείνει η γάτα σας υγιής και σε φόρμα.

Οι γατοτροφές του εμπορίου μπορούν να διαχωριστούν σε πλήρεις και συμπληρώματα:

  • οι πλήρεις γατοτροφές περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά στην σωστή αναλογία κι επομένως δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλη τροφή στο διαιτολόγιο της γάτας σας.
  • τα συμπληρώματα διατροφής από την άλλη πρέπει να συνδυαστούν με άλλες τροφές, ώστε να παρέχουν τη σωστή αναλογία των απαραίτητων συστατικών.

Οτιδήποτε γατοτροφή επιλέξετε, πρέπει να θυμάστε ότι όλες οι γάτες χρειάζονται πάντοτε φρέσκο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζετε καθημερινά.

Δεν είναι ανάγκη να ετοιμάζετε εσείς στο σπίτι σας την τροφή που δίνετε στην γάτα σας ή να της δίνετε συμπληρώματα βιταμινών, εκτός αν το έχει προτείνει ο κτηνίατρός σας για ιατρικούς λόγους. Είναι δύσκολο να πετύχετε μόνοι σας την σωστή αναλογία πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται η γάτα σας για να είναι απολύτως υγιής.

Αν μόλις υιοθετήσατε μία γάτα το καλύτερο είναι να συνεχίσετε να την ταίζετε με την τροφή που έχει συνηθίσει, καθώς μία ξαφνική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Αν θέλετε να αλλάξετε την διατροφή της, τότε μπορείτε σταδιακά να της δίνετε να δοκιμάσει τη νέα τροφή δίνοντας όμως ένα περιθώριο 3-5 ημερών να την συνηθίσει.

Να θυμάστε, ότι η γάτα σας…

  • είναι ένα σαρκοβόρο και πρέπει να λαμβάνει αμινοξέα όπως η ταυρίνη που υπάρχουν μόνο στο κρέας – δεν μπορεί ποτέ μία γάτα να γίνει χορτοφάγος
  • δεν μπορεί να τρέφεται με σκυλοτροφή, καθώς οι γάτες χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών από τους σκύλους. Η αναλογία των συστατικών που υπάρχουν στις σκυλοτροφές δεν ταιριάζει στο πεπτικό σύστημα των γατών, και δεν θα παρέχουν στη γάτα σας όσα συστατικά έχει ανάγκη.

Υγρή ή ξηρή τροφή;

Μπορείτε να δίνετε στη γάτα σας υγρή ή ξερή τροφή, ή ένα μίγμα αυτών των δύο.

Υγρές τροφές

Συνήθως διατίθενται σε κονσέρβες ή πουγγιά. Η υγρή τροφή είναι μαλακή και υπάρχουν πολλές γεύσεις για να διαλέξετε. Αν η γάτα σας είναι ιδιότροπη με το φαγητό ίσως να τις προτιμάει.

Ξηρές τροφές

Είναι η πιο πρακτική επιλογή για τους περισσότερους καθώς μπορείτε να αφήσετε την τροφή όλη την μέρα στο μπωλ, κι επίσης κάνει καλό στα δόντια και τα ούλα της γάτας.

Ωστόσο, αν η γάτα σας αντιμετωπίζει ουρολογικά προβλήματα, ο κτηνίατρος ίσως σας συμβουλέψει να μην της δίνετε ξήρά τροφή.

Πόση τροφή;

Αυτό πραγματικά εξαρτάται από τον τύπο της γατοτροφής, το μέγεθός της, την ηλικία και το πόσο δραστήρια είναι. Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία της γατοτροφής και στην συνέχεια να παρακολουθείτε το βάρος της ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παχυσαρκία

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το βάρος της γάτας σας σε σωστά επίπεδα, προσπαθώντας να μην την παραταίζετε και δίνοντάς της αρκετές ευκαιρίες για άσκηση. Οι παχύσαρκες γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και παράλληλα έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Επειδή η άσκηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ελέγχου του βάρους, οι γάτες που είναι περιορισμένες σε εσωτερικούς χώρους έχουν την τάση να γίνονται παχύσαρκες.

Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας είναι υπέρβαρη επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές. Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε να εφαρμόζετε «δίαιτες αστραπή» στην γάτα σας καθώς μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή της.
Λιχουδιές

Οι λιχουδιές είναι μία καλή έκπληξη για την γάτα σας, όμως πρέπει να τις δίνετε με φειδώ, ειδάλλως η γάτα σας θα αρχίσει να βάζει βάρος. Το καλύτερο είναι να παραμείνετε στις έτοιμες λιχουδιές για γάτες, παρά να δίνετε αποφάγια ή ωμό κρέας, αν και λίγο καλοβρασμένο κοτόπουλο ή ψάρι είναι μια χαρά.

Το συκώτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στις γάτες αν χορηγείται πολύ τακτικά, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς που έχει σε βιταμίνη Α. Μην δίνετε στην γάτα ας συκώτι πιο συχνά από μία φορά την εβδομάδα.

[Συνεχίζεται στο Β μέρος…]