Βασικές οδηγίες για την διατροφή της γάτας – Μέρος Β

PetFriendsΔιατροφή Comments

Βασικές οδηγίες για την διατροφή της γάτας - Μέρος Β

[ Συνέχεια από το Μέρος Α ]

Όσον αφορά το νερό που χρειάζεται η γάτα σας…

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο φρέσκο νερό για εκείνη, και να θυμάστε ότι:

 • γάτες που τρέφονται αποκλειστικά με ξηρή τροφή απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού
 • ορισμένες γάτες προτιμούν να πίνουν νερό από λάκους ή λιμνούλες – αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό
 • αν αλλάξουν ξαφνικά οι συνήθειες της γάτας σας όσον αφορά την κατανάλωση του νερού, για παράδειγμα αρχίζει να πίνει πολύ περισσότερο ή λιγότερο (χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μεταβολή στις καιρικές συνθήκες, όπως πχ. ένας καύσωνας), τότε αυτό ίσως είναι ένα πρόωρο σημάδι κάποιου ιατρικού προβλήματος, και καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας
 • μην δίνετε στην γάτα σας αγελαδινό γάλα – περίπου το 1/3 των γατών δεν μπορούν να το δεχθούν (λόγω της λακτόζης), και αν το πιούν μπορεί να αρρωστήσουν να πάθουν διάρροια ή άλλες πεπτικές διαταραχές
 • διατίθεται και ειδικό γάλα για γάτες, όμως αυτό πρέπει να δίνεται σπάνια, σαν λιχουδιά, καθώς έχει πάρα πολλές θερμίδες – και ασφαλώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νερό

Γιατί δεν τρώει η γάτα μου;

Ορισμένες γάτες είναι ιδιότροπες με το φαγητό, όμως αν η γατούλα σας ξαφνικά σταματήσει να τρώει, τότε αυτό ίσως να οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή στο άγχος.

Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει δοκιμάστε τα εξής:

 • δώστε της μία ποικλία από ξηρές και υγρές τροφές σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Εισάγετε τις νέες τροφές στο διαιτολόγιο της γατούλας σας σταδιακά.
 • δώστε της υγρή τροφή σε θερμοκρασία δωματίου και όχι απευθείας από το ψυγείο – γενικά οι περισσότερες γάτες το προτιμούν
 • μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρώς την τροφή για να ενισχύσετε το άρωμά της – προσοχή μην ζεστάνετε υπερβολικά την τροφή!
 • καθίστε δίπλα της και παροτρύνετέ την να φάει.

Ειδικές δίαιτες

Οι διατροφικές ανάγκες της γάτας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και την υγεία τους και για αυτό τον λόγο υπάρχει μία γκάμα από ειδικές τροφές (πχ για γατάκια, για ηλικιωμένες γάτες, με λίγες θερμίδες κλπ.). Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να προτείνει μία ειδική δίαιτα για την γάτα σας, αν διαγνώσει ορισμένα προβλήματα υγείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μία δίαιτα που χορηγείται από κτηνίατρο, πρέπει να δίνεται μόνο στην γάτα που έχει το πρόβλημα και πρέπει να τηρείτε επιμελώς τις οδηγίες που την ακολουθούν.

Έγκυες γάτες και γάτες που θηλάζουν

Οι έγκυες γάτες καθώς κι εκείνες που θηλάζουν μικρά γατάκια χρειάζονται διατροφή πλούσια σε πρωτείνες. Να παρέχετε απεριόριστη τροφή και νερό σε γατούλες που είναι έγκυες. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γάτα σας μάλλον θα τρώει λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο.

Ωστόσο όταν αρχίζει να θηλάζει τα μικρά της, θα πρέπει να παράγει γάλα και για αυτό μπορεί να τρώει δύο ή ακόμη και τρεις φορές περισσότερο από το φυσιολογικό της! Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας.

Πότε πρέπει να επικσεφθείτε τον κτηνίατρο…

Θα πρέπει να παρατηρείτε την γάτα σας για αλλαγές στις διατροφικές της συνήθειες (πόσο φαγητό ή νερό λαμβάνει καθημερινά), καθώς συνήθως αυτές προμηνύουν προβλήματα υγείας.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας όταν η γάτα σας:

 • τρώει φυσιολοικά όμως ξαφνικά σταματάει
 • δεν έχει φάει τίποτε τις τελευταίες 48 ώρες
 • γίνεται αφύσικα αχόρταγη
 • αρχίζει να πίνει πολύ περισσότερο νερό από το κανονικό
 • παρουσιάζει ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Μικρά γατάκια

Μία φυσιολογική μαμά-γάτα είναι ικανή να θρέψει τα μικρά της, μέχρι αυτά να φτάσουν στην ηλικία των 6 με 8 εβδομάδων. Μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία του απογαλακτισμού δίνοντας στα γατάκια καλά λιωμένη γατοτροφή, ξεκινώντας από την ηλικία των 3-4 εβδομάδων.

Αν η μαμά δεν μπορεί να θρέψει τα μικρά ή αυτά είναι ορφανά, τότε θα πρέπει αντίστοιχα είτε να συμπληρώσετε την τροφή που δίνει η μαμά, είτε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου αυτή την ευθύνη. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γενικά θα πρέπει να ξέρετε ότι τα γατάκια έχουν μικρά στομάχια και μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, για αυτό πρέπει να τα ταίζουμε μικρές ποσότητες, αλλά συχνά. Το ιδανικό είναι να τα ταίζουμε 4 φορές την μέρα μέχρι να γίνουν 12 εβδομάδων και 3 φορές μέχρι να γίνουν 16 εβδομάδων.

Καθώς μεγαλώνουν μπορείτε να τις δίνετε όση τροφή θέλουν μέχρι να κλείσουν το πρώτο τους έτος.

Ενήλικες

Μία γάτα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ενήλικη», όταν η ηλικία της είναι μεταξύ 1-7 ετών. Μία ενήλικη γάτα μπορεί να τρέφεται μία ή δύο φορές τη μέρα.

Ηλικιωμένες γάτες

Μία γάτα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ηλικιωμένη» αν είναι μεγαλύτερη από 7 ετών. Υπάρχουν ειδικές γατοτροφές για τις ηλικιωμένες γάτες οι οποίες παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά για αυτή την ηλικία, έχοντας παράλληλα χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες.