Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι γάτες μας (Α’ μέρος)

PetFriendsΔιατροφή Comments

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι γάτες μας

Το γεγονός ότι οι γάτες είναι λάτρεις του φαγητού δε σημαίνει απαραίτητα πως γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε και τι όχι! Διαβάστε, στο παρακάτω άρθρο, ποιες τροφές είναι καλό να σπανίζουν ή να αποφεύγονται εντελώς από τις διατροφικές συνήθειες της γάτας μας.

Τόνος

Οι γάτες μπορούν να εθισθούν στον τόνο, είτε προορίζεται για τις ίδιες είτε για τους ανθρώπους. Περιστασιακά η διατροφή με τόνο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Παρολαυτά, μια σταθερή δίαιτα τόνου που προορίζεται για τον άνθρωπο μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για μια γάτα, αφού δε θα έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που αυτή χρειάζεται. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση τόνου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση υδραργύρου. Μια ανοικτή κονσέρβα τόνου δίπλα στον νεροχύτη ισοδυναμεί με πρόσκληση σε γεύμα για τη γάτα σας!

Κρεμμύδια, σκόρδο, βολβοί

Το κρεμμύδι σε κάθε μορφή του – σκόνη, ωμό, μαγειρεμένο ή αποξηραμένο – μπορεί να καταστρέψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας και να προκαλέσει αναιμία. Αυτό ισχύει ακόμα και για το κρεμμύδι σε σκόνη που βρίσκεται σε κάποιες βρεφικές τροφές. Μια μικρή δόση περιστασιακά δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ή μικρότερων ποσοτήτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να επιφέρει δηλητηρίαση.Κατά παρόμοιο τρόπο, το κρεμμύδι και οι διάφοροι βολβοί μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά

Γιατί να αποτελεί λάθος η χορήγηση ενός μπωλ με γάλα ή ενός κομματιού τυρί στη γάτα μας; Αν και τα μικρά γατάκια μπορούν να «ανεχτούν» το γάλα, οι ενήλικες γάτες δε τα καταφέρνουν. Το πεπτικό τους σύστημα δε μπορεί να επεξεργαστεί γαλακτοκομικές τροφές, εμφανίζοντας πεπτικές διαταραχές και διάρροια.

Αλκοόλ

Μπύρα, κρασί, τροφές που περιέχουν αλκοόλ – τίποτα δεν ενδείκνυται για τη γάτα μας. Και αυτό, γιατί το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και τον εγκέφαλο της γάτας με αυτή που έχει στον άνθρωπο – μόνο που απαιτείται πολύ μικρότερη ποσότητα για να προκαλέσει προβλήματα. Δύο, μόλις, κουταλάκια του γλυκού ουίσκυ μπορούν να ρίξουν σε κώμα μια γάτα δυόμιση κιλών – ένα επιπλέον κουταλάκι θα μπορούσε να την σκοτώσει!

Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες συχνά χρησιμοποιούνται ως λιχουδιές για τις γάτες – μια όχι και τόσο καλή ιδέα! Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεφρά της γάτας. Ακόμα και με μικρή ποσότητα η γάτα μπορεί να αρρωστήσει, κάνοντας εμετό επανειλημμένα και όντας υπερβολικά δραστήρια. Αν και κάποιες γάτες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι καλύτερο να μη τους δίνετε σταφύλια και να τα κρατάτε μακριά από το πεδίο πρόσβασής τους.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για μια γάτα. Και, δυστυχώς, δεν υπάρχει αντίδοτο. Συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη αποτελούν η ανησυχία, η γρήγορη αναπνοή, η ταχυπαλμία και το τρέμουλο των μυών. Πέρα από τον καφέ και το τσάι – σε σπόρους ή τριμμένα – η καφεΐνη συναντάται στο κακάο, τη σοκολάτα, την κόκα – κόλα και σε διεγερτικά ποτά όπως π.χ. το Red Bull. Υπάρχει επίσης σε κάποια φάρμακα ή και παυσίπονα.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα μπορεί να αποβεί μοιραία για τη γάτα. Αν και οι περισσότερες γάτες δε την τρώνε μόνες τους, μπορούν να παρασυρθούν από ιδιοκτήτες ή άλλους που θεωρούν πως της προσφέρουν μια νόστιμη λιχουδιά. Η τοξική, για τη γάτα, ουσία της σοκολάτας είναι η θεοβρωμίνη. Βρίσκετα σε κάθε είδους σοκολάτα, ακόμα και την άσπρη. Τα πιο επικίνδυνα είδη, όμως, είναι η μαύρη σοκολάτα και η κουβερτούρα. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιφέρει αφύσικο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, κρίσεις και τελικά θάνατο.

Γλυκά και τσίχλες

Τα γλυκά, οι τσίχλες, η οδοντόπαστα και κάποιες τροφές διαίτης γλυκαίνονται με την ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα της γάτας, μειώνοντας έτσι το ζάχαρο του ζώου. Η ξυλιτόλη επίσης μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι. Τα αρχικά συμπτώματα είναι, μεταξύ άλλων, ο εμετός, ο λήθαργος και η απώλεια προσανατολισμού. Η γάτα μπορεί να εμφανίσει κρίσεις αφού καταναλώσει ξυλιτόλη ενώ η βλάβη στο συκώτι μπορεί και να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Υπολείμματα λίπους και κόκκαλα

Τα απομεινάρια φαγητού πάνω στο τραπέζι συχνά περιλαμβάνουν υπολείμματα λίπους από κρέας αλλά και κόκκαλα, που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για τις γάτες. Το λίπος, μαγειρεμένο ή όχι, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του εντέρου, με εμετό και διάρροια. Ακόμη, ένα μικρό κόκκαλο μπορεί να πνίξει τη γάτα μας. Τυχόν ακίδες του κόκκαλου μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν βλάβη του πεπτικού συστήματος της γάτας.

[ Συνεχίζεται… ]