Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι γάτες μας (B’ μέρος)

PetFriendsΔιατροφή Comments

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι γάτες μας

[ …Συνέχεια από το Α’ μέρος ] Διαβάστε, στο παρακάτω άρθρο, ποιες τροφές είναι καλό να σπανίζουν ή να αποφεύγονται εντελώς από τις διατροφικές συνήθειες της γάτας μας.

Ωμά Αυγά

Υπάρχουν δύο προβλήματα με τη διατροφή της γάτας μας με ωμά αυγά. Το πρώτο είναι η πιθανότητα δηλητηρίασης από βακτήρια όπως π.χ. η σαλμονέλα ή το E. Coli. Το δεύτερο είναι πως μια πρωτεϊνη στο ασπράδι του ωμού αυγού, η αβιδίνη, παρεμβαίνει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β βιοτίνη. Ως αποτέλεσμα, η γάτα μπορεί να εμφανίσει δερματολογικά προβλήματα.

Ωμό κρέας και ψάρι

Το ωμό κρέας και το ωμό ψάρι, όπως τα ωμά αυγά, ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επιπρόσθετα, ένα ένζυμο στα ωμά ψάρια καταστρέφει την θιαμίνη, βασική βιταμίνη Β για τη γάτα. Η έλλειψη θιαμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και οδηγεί σε σπασμούς και κώμα.

Τροφή για σκύλους

Περιστασιακά, μικρές μπουκιές σκυλίσιας τροφής δε θα επηρεάσουν τη γάτα μας. Όμως η τροφή για σκύλους δε μπορεί να υποκαταστήσει αυτή της γάτας μας. Πολλά συστατικά των τροφών των δύο ζώων συμπίπτουν, αλλά η τροφή για γάτες είναι ειδική για τις ανάγκες της, που περιλαμβάνουν περισσότερες πρωτεΐνες, συγκεκριμένες βιταμίνες αλλά και λιπαρά οξέα. Η τακτική κατανάλωση σκυλίσιας τροφής από μια γάτα μπορεί να προκαλέσει τον σοβαρό της υποσιτισμό!

Συκώτι

Μικρές ποσότητες συκωτιού δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά οι μεγαλύτερες μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα οστά της γάτας σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραμορφωμένα οστά, αύξηση του μεγέθους τους στους αγκώνες και τη σπονδυλική του στήλη και οστεοπόρωση – μέχρι και θάνατο.

Mικρές «λιχουδιές»

Η μεγάλη κατανάλωση μικρών λιχουδιών προκαλεί ό,τι και στους ανθρώπους – παχυσαρκία, ακόμη και διαβήτη.

Ζύμη μαγιάς

Πριν ψηθεί το ψωμί, η μαγιά το βοηθά να φουσκώσει. Και αυτό ακριβώς κάνει στο στομάχι της γάτας σας, αν αυτή την καταναλώσει. Καθώς πρήζεται μέσα της, η ζύμη μπορεί να τεντώσει την κοιλιά της γάτας προκαλώντας έντονους πόνους. Επιπρόσθετα, όταν η μαγιά φουσκώνει τη ζήμη, παράγει αλκοόλ που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Ανθρώπινα φάρμακα

Η κατάποση ανθρώπινου φάρμακου αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία δηλητηρίασης στις γάτες. Όπως θα κάνατε για τα παιδιά σας, τοποθετήστε τα φάρμακά σας σε σημεία απρόσιτα από τη γάτα σας. Επίσης, μη της δίνετε ποτέ φάρμακα δίχως να συμβουλευτείτε, πρώτα, τον κτηνίατρό σας. Συστατικά όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφένη συνηθίζονται ως κοινά παυσίπονα και φάρμακα κατά του κρυώματος – αλλά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρα για τη γάτα μας.

Κρατήστε τη γάτα μακριά από τα ράφια της κουζίνας σας!

Πολλά αντικείμενα που συχνά υπάρχουν στα ράφια της κουζίνας μας μπορούν να βλάψουν τη γάτα μας. Διατηρείτε τα είδη διατροφής σε μέρη απρόσιτα από τη γάτα σας αλλά και τα αντίστοιχα ντουλάπια και ράφια κλειστά.

Τι μπορεί να φάει η γάτα μου;

Η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο – κοινώς, τρώει κρέας. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τη διατροφή που της παρέχετε και ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες διατροφής της. Περιστασιακά, μικρές λιχουδιές από μαγειρεμένο βοδινό δίχως κόκκαλα ή μαύρο ρύζι δεν αποτελούν πρόβλημα – αλλά περιορίστε την ποσότητα και τη συχνότητα χορήγησής τους.