Συμβουλές για μια ευχάριστη βόλτα με το σκύλο μας

PetFriendsΕκπαίδευση σκύλου Comments

Συμβουλές για μια ευχάριστη βόλτα με το σκύλο μας

Τα πράγματα που κάνουν ευτυχισμένο ένα σκύλο είναι τρία. Τροφή, αγάπη και βόλτα!!! Ακούει τη λέξη «βόλτα» και πηγαίνει στην πόρτα; Βλέπει να κρατάτε το λουρί και ενθουσιάζεται; Απλά συμβάινει γιατί λατρεύει τις βόλτες.

Οι λόγοι που κάνουν βασική ανάγκη του σκύλου τη βόλτα είναι πολλοί. Καλλιεργεί τις αισθήσεις και το νου του μεσω των διαφορετικών ερεθισμάτων που δέχεται (νέες μυρωδιές, καινούριες εικόνες). Γίνεται περισσότερο κοινωνικός, καθώς γνωρίζει άλλα σκυλιά, ενώ μαθαίνει να μην εχθρικός με τους ανθρώπους και τα παιδιά. Επίσης, σπαταλά πολλή ενέργεια και είναι ήρεμος μετά στο σπίτι.

Τα σκυλιά που δεν βγαίνουν βόλτα τακτικά δημιουργούν προβληματική συμπεριφορά και δεν έχει σημασία η ράτσα του, αν ζει σε διαμέρισμα ή σε αυλή. Για αυτό και πρέπει να βγαίνουν βόλτα για τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα.

Πριν τη βόλτα

Για να έχετε έναν ήρεμο περίπατο και για να έχετε τον έλεγχο της βόλτας εσείς και όχι ο σκύλος σας, είναι σοφότερο να ακουληθήσετε ορισμένους κανόνες. Μην είστε ενθουσιώδης για την βόλτα που θα πάτε. Διατηρήστε αυτή τη συμπεριφορά ακόμα και αν εκείνος χοροπηδά ενθουσιασμένος. Ο στόχος είναι να καταλάβει πως αν δεν ηρεμήσει δεν θα πάει βόλτα. Ακόμα και όταν ηρεμήσει βάλτε του απλώς το λουρί και μην του μιλάτε. Βγαίνοντας από το σπίτι, εσείς πρέπει να βγείτε πριν από αυτόν.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας

Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι εσείς πρέπει να έχετε τον έλεγχο και να το δείχνετε και στον σκύλο σας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουμε βήμα σταθερό, χωρίς να κοντοστεκόμαστε όπου μας ζητάει το σκύλος, ειδικά τον πρώτο καιρό. Κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι σκύλοι, είναι να τραβάνε το λουρί κατά τη διάρκεια της βόλτας. Όταν το κάνει αυτό σταματήστε να περπατάτε ή αλλάξτε κατεύθυνση από εκείνη που σας πηγαίνει. Μην ξεχνάτε! Επιβραβεύστε το όταν κάνει αυτό που θέλετε.

Επιστροφή στο σπίτι

Ζητάτε από το σκύλο σας να κάτσει και ανοίγετε στη συνέχεια την πόρτα. Και σε αυτή την περίπτωση μπαίνετε μέσα πρώτος εσείς και στη συνέχεια του λέτε να έρθει κ εκείνος.
Με λίγα απλά βήματα, η βόλτα με το σκυλάκι γίνεται πραγματική ευχαρίστηση και για εσάς και για εκείνο!