Συχνά λάθη κατά τη διατήρηση ενός ενυδρείου

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Συχνά λάθη κατά τη διατήρηση ενός ενυδρείου

Η προμήθεια και διατήρηση ψαριών μέσα σε ένα ενυδρείο δεν είναι τόσο εύκολη όπως ίσως φαίνεται. Η ευθύνη της προσοχής των ψαριών δεν περιορίζεται, όπως νομίζουν κάποιοι, στην παροχή τροφής μια φορά την ημέρα!

Αρκετοί νέοι ιδιοκτήτες ενυδρείων, λοιπόν, διαπράττουν σημαντικά λάθη κατά τη διαχείριση του ενυδρείο τους – λάθη που συχνά κοστίζουν τις πολύτιμες ζωές των ψαριών που φιλοξενούνται σ’ αυτό. Τα συχνότερα από τα λάθη αυτά περιγράφονται στη συνέχεια.

Προμήθεια μικρού ενυδρείου

Είναι γεγονός ότι αρκετά καταστήματα διαθέτουν ενυδρεία μικρού μεγέθους σε προσφορές και ελκυστικές τιμές. Παρολαυτά, αν είστε “αρχάριοι” στον κόσμο των ενυδρείων είναι λάθος να προτιμήσετε ένα μικρό. Γιατί;

Ο μικρός όγκος νερού έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη και συχνή αλλαγή σημαντικών παραμέτρων του νερού, καθιστώντας απαγορευτικά τα οποιαδήποτε λάθη. Ακόμα και έμπειροι ιδιοκτήτες ενυδρείων δυσκολεύονται με τα μικρά ενυδρεία. Αν, λοιπόν, είστε νέοι στο χώρο αποφύγετε ενυδρεία μικρότερα των 70 λίτρων μέχρι να αποκτήσετε κάποια εμπειρία. Να θυμάστε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο σας, τόσο μικρότερη θα είναι επίδραση κάποιου τυχόν λάθους στα ψάρια σας.

Προσθέτοντας ψάρια νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει

Οι νέοι αγοραστές ενυδρείου έχουν την – δικαιολογημένη – επιθυμία να προσθέσουν ψάρια σ’ αυτό το συντομότερο δυνατό – ακόμα και την ίδια μέρα που προμηθεύονται το νέο τους ενυδρείο. Κάποιοι στέκονται τυχεροί αλλά άλλοι χάνουν γρήγορα μερικά ή ακόμα και όλα τα ψάρια τους. Τι πήγε στραβά;

Το νερό χρειάζεται χρόνο για να σταθεροποιηθεί μέσα σε ένα καινούριο ενυδρείο. Στο νερό διαλύονται αέρια, μεταλλικά στοιχεία, βαρέα μέταλλα αλλά και χημικά που προστίθενται από τους κατά τόπους φορείς διαχείρισης νερού.

Για να μη σας κουράζουμε με λεπτομέρειες σχετικά με τη χημεία του νερού, αρκεί να σας πούμε πως τα διαλυμένα στοιχεία μέσα στο νερό ενδέχεται να βλάψουν τα ψάρια. Πρέπει να φροντίσετε ώστε να εξουδετερωθούν τα βλαβερά συστατικά του και να το αφήσετε να ηρεμήσει για μια ημέρα, ώστε να επιτρέψετε στα διαλυμένα αέρια να φύγουν και στο pH του να σταθεροποιηθεί. Τότε και μόνο τότε μπορείτε να προσθέσετε ψάρια στο ενυδρείο σας με ασφάλεια.

Προσθέτοντας πολλά ψάρια ταυτόχρονα

Η προμήθεια και εισαγωγή πολλών ψαριών ταυτόχρονα στο ενυδρείο αποτελεί άλλο ένα συνηθισμένο λάθος των νέων ιδιοκτητών ενυδρείου. Πρέπει να γνωρίζεται πως το ενυδρείο δε μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία πολλών ψαριών μέχρι την πλήρη ανάπτυξη αποικιών βακτηρίων. Αρχικά, προσθέστε ένα ή δύο ψάρια, μικρά και ανθεκτικά σε διάφορες συνθήκες εντός του ενυδρείου. Μετά την αύξηση της αμωνίας και των νιτρωδών και, κατόπιν, της πτώσης τους στο μηδέν μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ψάρια.

“Συνωστισμός” στο ενυδρείο

Ακόμα και αν ξεκινήσουν ομαλά, πολλοί ιδιοκτήτες προσθέτουν σταδιακά μεγάλο αριθμό ψαριών στο ενυδρείο τους. Ένας έμπειρος ιδιοκτήτης μπορεί να διατηρήσει μέχρι και 20 μικρά ψάρια μέσα σε ένα ενυδρείο των 40 λίτρων. Παρολαυτά, ένας αρχάριος κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύγχανε παταγωδώς.

Υπάρχουν αρκετές απόψεις σχετικά με το πόσα ψάρια αναλογούν σε συγκεκριμένο όγκο ενυδρείου. Ένας εμπειρικός κανόνας αναφέρει πως για κάθε 4 λίτρα νερού στο ενυδρείο σας μπορείτε να έχετε ένα ψάρι μήκους το πολύ 3 εκατοστών. Ως όγκο νερού, στον συγκεκριμένο κανόνα, νοείται ο καθαρός όγκος νερού που χωρά το ενυδρείο και που αντιστοιχεί περίπου στο 80% του όγκου του, θεωρώντας πως το υπόλοιπο 20% καταλαμβάνεται από το χαλίκι, λοιπά διακοσμητικά στοιχεία κλπ.

Ασύμβατα μεταξύ τους ψάρια

Κριτήριο επιλογής ψαριών για έναν νέο ιδιοκτήτη ενυδρείου αποτελεί, συχνά, η εμφάνιση των ψαριών και όχι οι ανάγκες του καθενός. Κάποια ψάρια όμως δεν είναι και τα κοινωνικότερα, με αποτέλεσμα να μαλώνουν αν βρεθούν στο ίδιο ενυδρείο με άλλα. Επίσης, κάποια είδη ψαριών απαιτούν διαφορετικές συνθήκες στο νερό από ότι άλλα. Γιαυτό, πριν επιλέξετε ποια ψάρια θα προμηθευτείτε, φροντίστε να είστε σίγουρος πως μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο ενυδρείο.

Υπερβολική διατροφή

Άλλο ένα συχνό λάθος ενός άπειρου ιδιοκτήτη. Τα ψάρια δεν σταματούν να αναζητούν φαγητό, ούτε να το τρώνε όταν το βρίσκουν! Το γεγονός ότι μοιάζουν πεινασμένα δε σημαίνει πως πρέπει να τα ταϊζουμε συνεχώς. Μην τα ταϊζετε περισσότερο από όσο μπορούν να φάνε σε πέντε λεπτά.

Στις αριχές, δεν χρειάζεται να ταϊζετε τα ψάρια συχνότερα από μια φορά την ημέρα. Σε περιόδους που τα επίπεδα νιτρωδών ή αμμωνίας είναι υψηλά, μην τα ταϊζετε για μία ή δύο μέρες μέχρι οι ακαθαρσίες τους να περιοριστούν. Τα ψάρια μπορούν να αντέξουν χωρίς φαγητό αρκετές μέρες, δίχως να υποφέρουν.

Ανεπαρκές φιλτράρισμα νερού

Το φίλτρο του ενυδρείου πρέπει να φιλτράρει όλο το νερό του τουλάχιστο τρεις φορές την ώρα. Αν δεν τα καταφέρνει, είναι μικρό για το ενυδρείο σας. Αν δεν είστε σίγουρος για το μέγεθος του φίλτρου, πάρτε το αμέσως μεγαλύτερο από αυτό που θα παίρνατε. Δεν υπάρχει περίπτωση υπερβολικού φιλτραρίσματος – το ακριβώς αντίθετο όμως είναι πιθανό και θα έχει οδυνηρές συνέπειες στα ψάρια σας.

Παράλειψη ελέγχου νερού

Όταν πρωτογεμίσετε το ενυδρείο σας με νερό, είναι καλό να το αφήσετε δίχως ψάρια για μία ή δύο ημέρες. Πριν τα προσθέσετε μετρήστε το pH, τη σκληρότητα, την αμμωνία και τα νιτρώδη του νερού. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα, ώστε να είστε σίγουροι για τις συνθήκες εντός του ενυδρείου.

Παράλειψη αλλαγής νερού

Η τακτική αλλαγή του νερού του ενυδρείου αποτελεί βασικό στοιχείο της σωστής του συντήρησης. Υπάρχουν ακαθαρσίες που συγκεντρώνονται στο ενυδρείο και μπορούν να απομακρυνθούν μόνο με σκούπισμα των χαλικιών αλλά και αντικατάσταση του νερού με φρέσκο.

Η παράλειψη της αλλαγής του νερού δεν θα επιφέρει απαραίτητα τον θάνατο στα ψάρια σας, αλλά οι συνθήκες διαβίωσής τους σίγουρα θα χειροτερέψουν. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο επιρρεπή στις ασθένειες και θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από την προσδόκιμη.