Πώς να ελέγξω το νερό του ενυδρείου μου;

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Πώς να ελέγξω το νερό του ενυδρείου μου;

Πόσο απαραίτητος είναι ο έλεγχος του νερού ενός ενυδρείου; Αν αναλογιστεί κανείς πως τα ψάρια περνούν 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για όλη τους τη ζωή μέσα στο νερό, καταλαβαίνει το προφανές!

Οι παράμετροι του νερού που πρέπει να ελέγχονται και η συχνότητα των ελέγχων δεν αποτελούν απλό ζήτημα. Σε ένα καινούριο ενυδρείο ο έλεγχος του νερού έχει μεγάλη σημασία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της συγκέντρωσης της αμμωνίας και των νιτρωδών αλάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των νέων σας ψαριών.

Απαραίτητη είναι η προμήθεια ενός σετ οργάνων για τον έλεγχο του νερού. Αν δεν έχετε τα χρήματα για να το αγοράσετε ή δεν είστε σίγουροι για το κατά πόσο μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι, ρωτήστε στο κατάστημα πόσο χρεώνουν τον έλεγχο του νερού του ενυδρείου σας. Κάποια καταστήματα ενδεχομένως να πραγματοποιούν κάποιους ελέγχους δωρεάν.

Ποια όργανα ελέγχου να αγοράσω;

Τα πιο πολύτιμα όργανα ελέγχου είναι αυτά που μετρούν την αμμωνία του νερού, τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα καθώς και το pH του. Καλό είναι να έχετε και ένα όργανο ελέγχου της σκληρότητας του νερού – αλλά όχι απαραίτητο, εκτός και αν έχετε πραγματικά φυτά μέσα στο ενυδρείο σας. Ο έλεγχος των φωσφωρικών έχει αξία μόνο αν έχετε προβλήματα με φύκια στο ενυδρείο σας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να καταγράφονται σε ένα αρχείο, ώστε να μπορείτε να διαπιστώνετε από μόνοι σας την εξέλιξη των τιμών των παραπάνω παραμέτρων στο πέρασμα του χρόνου.

  • Αμμωνία

Ο έλεγχος της αμμωνίας είναι απαραίτητος. Η αμμωνία θα είναι αυξημένη τον πρώτο καιρό σε ένα καινούριο ενυδρείο. Παρολαυτά, ενδέχεται να παρουσιάσει αυξημένες τιμές και αργότερα αν δεν αλλάζετε το νερό τακτικά, αν τα φίλτρα σας δεν είναι καθαρά, αν το ενυδρείο σας έχει πολλά ψάρια ή αν χρησιμοποιείτε φάρμακα που αναταράσσουν τον βιολογικό κύκλο μέσα στο ενυδρείο.

Η μέτρηση της αμμωνίας είναι καλό να γίνεται και να καταγράφεται μία φορά κάθε μήνα. Κάθε φορά που έχετε άρρωστα ψάρια ή χάσετε κάποιο ψάρι πρέπει να μετρήσετε αμέσως την αμμωνία. Οποιαδήποτε ποσότητά της πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού είναι τοξική για τα ψάρια.

  • pH

Πέρα από το “σύνδρομο του νέου ενυδρείου” το pH είναι ίσως η συνηθέστερη αιτία εμφάνισης άγχους στα ψάρια – άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ένα ψάρι ακόμα και στο θάνατο. Δυστυχώς, αποτελεί μια παράμετρο την οποία οι ιδιοκτήτες των ενυδρείων συχνά παραλείπουν να ελέγξουν. Τα ψάρια δεν μπορούν να ανεχτούν απότομες αλλαγές στο pH του νερού. Ακόμα και μια αλλαγή της τάξης του 0.2 μπορεί να επιφέρει άγχος ή θάνατο στα ψάρια, αν λάβει χώρα ξαφνικά.

Φροντίστε να γνωρίζετε το pH του νερού στο οποίο φιλοξενούταν το ψάρι πριν το προμηθευτείτε αλλά και του νερού του δικού σας ενυδρείου, μεριμνώντας έτσι στον καλύτερο εγκλιματισμό των ψαριών σας. Μην ξεχνάτε πως το νερό βρύσης περιλαμβάνει διαλυμένα αέρια όντας υπό πίεση. Καλό είναι να μετράτε το pH έχοντας αφήσει το νερό μέσα στο ενυδρείο να ηρεμήσει για ένα, τουλάχιστο, βράδυ.

Το pH μπορεί και αλλάζει με τον καιρό. Οι ακαθαρσίες των ψαριών και των φυτών, η εξάτμιση του νερού, το συμπλήρωμα του νερού και η σκληρότητά του συνεισφέρουν στην αλλαγή της τιμής του pH. Ως γενικός κανόνας, καλό είναι να ελέγχετε το pH του νερού του ενυδρείου σας μια φορά το μήνα και κάθε φορά που κάποιο ψάρι πεθαίνει ή αρρωσταίνει.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το pΗ είναι η ρυθμιστική ικανότητα του νερού. Αν το pH του νερού αλλάζει απότομα ή μεταβάλλεται τακτικά με τον καιρό, πρέπει να ελέγξετε την παράμετρο ΚΗ (Carbonate Hardness – ανθρακική σκληρότητα) του νερού. Συμβουλευτείτε το τοπικό κατάστημα κατοικιδίων για τρόπους ελέγχου του KH και για ρυθμιστικά συστατικά σταθεροποίησης του επιπέδου του pH.

  • Νιτρώδη

Τον πρώτο καιρό ενός καινούριο ενυδρείου τα επίπεδα νιτρωδών θα αυξάνονται, καθιστώντας το περιβάλλον επικίνδυνο για τα ψάρια. Παρολαυτά, ακόμα και μετά τον πρώτο ολοκληρωμένο κύκλο του ενυδρείου, δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε παρόμοια φαινόμενα αύξησης νιτρωδών. Γιαυτό και πρέπει να ελέγχετε τη συγκέντρωσή τους μηνιαίος. Κάθε αύξησή της αποτελεί σήμα κινδύνου. Aν ένα ψάρι αρρωστήσει ή πεθάνει, πρέπει να ελέγξετε και πάλι τα νιτρώδη προκειμένου να εξασφαλίσετε πως το επίπεδό τους δε συνεισέφερε στην αρρώστια του ψαριού. Ο μόνος τρόπος να τα μειώσετε γρήγορα είναι αλλάζοντας το νερό.

  • Νιτρικά

Αν και τα νιτρικά δεν είναι τόσο τοξικά όσο η αμμωνία ή τα νιτρώδη, πρέπει να παρακολουθούνται ώστε να μην αλλοιώνουν το περιβάλλον του ενυδρείου σας. Τα νιτρικά, επίσης, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην εμφάνιση φυκιών στο ενυδρείο. Αυξάνονται με τον καιρό και εξαλείφονται μόνο με την αλλαγή του νερού. Και σε αυτή την περίπτωση έχει καθοριστική σημασία ο μηνιαίος έλεγχός τους – ειδικά όταν εκτρέφετε ψάρια, αφού τα νεότερα ψάρια είναι περισσότερο ευαίσθητα στα νιτρικά από ότι τα ενήλικα.

  • Φωσφωρικά

Όταν η μάχη απέναντι στα φύκια μοιάζει χαμένη, η κυριότερη αιτία είναι τα φωσφωρικά. Τα φωσφωρικά αποτελούν θρεπτικά συστατικά για τα φύκια, γιαυτό και σε αυξημένα επίπεδα θα ενισχύουν την εμφάνιση των τελευταίων.

Αν και σπάνια αναφέρεται, ένας από τους λόγους αυξημένης παρουσίας φωσφωρικών αποτελεί η ξηρά τροφή των ψαριών – ειδικά τροφή χαμηλής ποιότητας με αυξημένη περιεκτικότητα σε φωσφωρικά. Αν έχετε αυξημένη ανάπτυξη σε φύκια στο ενυδρείο σας, ελέγξτε τα φωσφωρικά. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά φίλτρα τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνσή τους.