Υδρόβιες χελώνες : Γενικά στοιχεία

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Υδρόβιες χελώνες : Γενικά στοιχεία

Οι υδρόβιες χελώνες είναι αρκετά δημοφιλείς ως κατοικίδια. Η πιο διαδεδομένη εξ αυτών είναι η κοκκινομάγουλη χελώνα, της οποίας το όνομα προέρχεται προφανώς από την εμφάνισή της (κόκκινες παρειές στο λαιμό της).

Δυστυχώς, η ενημέρωση που υπάρχει όσον αφορά τη φροντίδα τους δεν είναι αντίστοιχη σε πλούτο με αυτή άλλων κατοικίδιων, όπως π.χ. των σκύλων ή των πτηνών. Απαιτήσεις όπως π.χ. μεγάλα ενυδρεία, ειδικός φωτισμός, φιλτράρισμα του νερού και σχολαστική καθαριότητα παραμελούνται εντελώς από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα τα μικρά χελωνάκια να ζουν τελικά πολύ λιγότερο από τον προσδοκώμενο μέσο όρο τους.

Χελώνες και παιδιά

Η χελώνα δεν αποτελεί ιδανικό κατοικίδιο για τα παιδιά. Η φροντίδα τους δεν είναι εύκολη, ούτε και ο χειρισμός τους. Είναι γνωστό επίσης πως συχνά οι χελώνες φέρουν βακτήρια σαλμονέλας, τα οποία μπορούν να περάσουν στα παιδιά τα οποία αγνοούν την ανάγκη της τήρησης σωστών μέτρων υγιεινής. Πολλά παιδιά δεν έχουν το ενδιαφέρον ή την ικανότητα να παράσχουν στη χελώνα την απαιτούμενη φροντίδα και καθαριότητα. Τότε, το βάρος πέφτει στους γονείς που θα πρέπει να αναλάβουν αυτή την ευθύνη της χελώνας.

Μέγεθος και προσδοκώμενο ζωής

Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος στο οποίο μπορεί να φτάσει μια μεγάλη υδρόβια χελώνα. Οι κοκκινομάγουλες όπως και κάποιες άλλες χελώνες ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και 25 – 39 εκατοστά, απαιτώντας έτσι αντίστοιχα μεγάλα ενυδρεία. Εφόσον τύχουν της κατάλληλης φροντίδας, οι χελώνες ζουν αρκετά χρόνια – για την ακρίβεια, δεκαετίες.

Φιλοξενία

Οι υδρόβιες χελώνες έχουν αρκετές απαιτήσεις στη «φιλοξενία» τους. Χρειάζονται τακτική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που μπορείτε να πετύχετε χρησιμοποιώντας σχετικά ακριβές λάμπες, σχεδιασμένες για ερπετά, που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB. Προσέξτε ότι δίχως αυτή, η χελώνα σας μπορεί να νοσήσει. Χρειάζεστε επίσης μια καλή μονάδα φιλτραρίσματος του νερού αλλά και τακτικό καθάρισμα του ενυδρείου, αφού οι χελώνες αποβάλλουν αρκετές ακαθαρσίες.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το βάθος του νερού στο ενυδρείο : πρέπει να είναι επαρκές ώστε να τους επιτρέπεται το κολύμπι. Απαιτείται επίσης ένα είδος
τεχνητού «υψώματος» μέσα στο ενυδρείο, ώστε η χελώνα να βγαίνει έξω από το νερό και να θερμαίνεται κάτω από μια ζεστή λάμπα. Τέλος, όπως σε κάθε ενυδρείο έτσι και σε αυτό της χελώνας πρέπει να ρυθμίζεται κατάλληλα η θερμοκρασία του νερού που τη φιλοξενεί.

Διατροφή

Η τροφή για χελώνες που παρέχεται στα σχετικά καταστήματα κατοικιδίων δεν αποτελεί «μονόδρομο» στη διατροφή τους. Οι περισσότερες είναι παμφάγες, με τις διατροφικές τους προτιμήσεις πιθανόν να αλλάζουν σε διάφορα σημεία της ζωής τους. Γι’ αυτό και η ποικιλία είναι η καλύτερη λύση όσον αφορά τη διατροφή τους.

Είναι καλό να ταϊζετε τις χελώνες σας σε ένα ξεχωριστό, πλαστικό δοχείο, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις για καθαριότητα στο κυρίως ενυδρείο σας (όπως αναφέρθηκε, οι χελώνες δεν είναι και τα πιο… καθαρά ζώα). Με τον τρόπο αυτό, επίσης, μπορείτε να διαπιστώνετε με ακρίβεια την ποσότητα που καταναλώνει η κάθε χελώνα σας, σε περίπτωση που έχετε παραπάνω από μία στην κατοχή σας.

Όσο αποθαρρυντικά και αν σας φαίνονται κάποια από τα παραπάνω, πρέπει να γνωρίζετε πως οι χελώνες μπορούν, με την κατάλλη φροντίδα και αφοσίωση, να αποτελέσουν εξαιρετικά κατοικίδια. Το πρώτο σας βήμα είναι να διερευνήσετε τα διαθέσιμα είδη τους και τη φροντίδα που απαιτεί το κάθε ένα. Τα βασικά στοιχεία είναι πανομοιότυπα για τα διάφορα είδη υδρόβιας χελώνας, καλό είναι όμως ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του είδους που θα προτιμήσει.

Για έναν αρχάριο στο χώρο, συνιστώνται οι πλέον ανθεκτικές χελώνες όπως είναι π.χ. η κοκκινομάγουλη, οι οποίες θα ανέχονται καλύτερα τα τυχόν λάθη του ιδιοκτήτη τους. Πέρα, πάντως, από την παροχή του κατάλληλου περιβάλλοντος και της σωστής διατροφής δε χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, αν και η τακτική ενασχόληση μαζί τους μπορεί να τις κάνει περισσότερο κοινωνικές. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιολάτρευτες και, εφόσον τις φροντίζουμε κατάλληλα, θα βρίσκονται μαζί μας για πολλά χρόνια!