Κοκκινομάγουλη χελώνα : Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Κοκκινομάγουλη χελώνα : Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάστε, στη συνέχεια του άρθρου, έξι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να γίνετε ή είστε ήδη κάτοχος μιας κοκκινομάγουλης χελώνας :

1. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες μεγαλώνουν σε μέγεθος

Μην ξεγελιέστε από αυτά τα μικρά, αξιαγάπητα χελωνάκια που χωράνε μέσα στη χούφτα σας. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 εκατοστά, ως ενήλικες. Θα χρειαστούν λίγα χρόνια, φυσικά, για να φτάσουν στο μέγεθος αυτό. Το γεγονός αυτό έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του ενυδρείου στο οποίο θα φιλοξενηθεί η χελώνα : Σκεφθείτε πως απαιτούνται περίπου 15 λίτρα για κάθε εκατοστό μήκους της χελώνας σας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η ενήλικη χελώνα σας θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο ενυδρείο.

2. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες ζουν πολλά χρόνια

Μια κοκκινομάγουλη χελώνα η οποία τυγχάνει της κατάλληλης φροντίδας μπορεί να ζήσει γύρω στα 40 χρόνια. Αν αποφασίσετε, λοιπόν, να αποκτήσετε μια τέτοια χελώνα δεσμεύεστε για όλη της τη ζωή. Να θυμάστε πως ποτέ δεν πρέπει να αφήσετε τη χελώνα σας ελεύθερη στη φύση, όταν αυτή μεγαλώσει!

3. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες δεν φιλοξενούνται σε μικρές πλαστικές γυάλες

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερα καταστήμα πωλούν τις κοκκινομάγουλες χελώνες σε πλαστικά μπωλ. Παρολαυτά, η πρακτική αυτή δεν έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Ό,τι και αν σας πει κάποιος πωλητής, μην πιστεύετε πως η μικρή σας χελωνίτσα θα αντέξει μέσα σε μια γυάλα. Ξεκινήστε με ένα ενυδρείο χωρητικότητας 50 λίτρων – αν και ένα διπλάσιας χωρητικότητας θα ήταν ιδανικό – αλλά να θυμάστε πως η χελώνα σας θα μεγαλώσει και σύντομα θα χρειαστείτε μεγαλύτερο. Επιπρόσθετα, θα χρειαστείτε μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας, μια θερμαντική λάμπα, αλλά και να διαμορφώσετε έναν χώρο στον οποίο η χελώνα θα μπορεί να βγαίνει έξω από το νερό για να λιάζεται κάτω από τη θερμαντική λάμπα.

4. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες ενδέχεται να φέρουν το βακτήριο της σαλμονέλας

Είναι γνωστό πως οι χελώνες (μεταξύ άλλων ερπετών και ζώων) μπορούν να φέρουν σαλμονέλλα ή και άλλα βακτήρια. Αυτό δεν θα έπρεπε απαραίτητα να σας αποτρέψει από το να προμηθευτείτε μια χελώνα (εκτός και αν έχετε πολύ μικρά παιδιά ή άλλα ευαίσθητα μέλη στην οικογένειά σας) αλλά πρέπει να γνωρίζετε το σχετικό ρίσκο και να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για να προλάβετε τυχόν μολύνσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως στις Η.Π.Α. η πώληση χελωνών μεγαλύτερων των 10 εκατοστών έχει απαγορευτεί λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας.

5. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες είναι βρώμικες

Όπως όλες οι χελώνες, οι κοκκινομάγουλες χελώνες μπορούν να αποδειχθούν αρκετά βρώμικες – ουσιαστικά, αποβάλλουν πολλές ακαθαρσίες. Εφοδιάστε το ενυδρείο τους με ένα φίλτρο, σχεδιασμένο για διπλάσιο ή τριπλάσιο όγκο νερού από αυτό που θα έχετε στο ενυδρείο σας. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε καθαρό περιβάλλον για τη χελώνα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό είναι, επίσης, να ταϊζετε τις χελώνες σε ένα δοχείο νερού εκτός του ενυδρείου, ώστε να διατηρείτε το τελευταίο καθαρό. Όπως και να’ χει, όμως, πρέπει να είστε επιμελείς με τον καθαρισμό του ενυδρείου αφού, πέρα από τις ακαθαρσίες της χελώνας, πρέπει να απομακρύνεται και τα τυχόν φύκια που εμφανίζονται.

6. Οι κοκκινομάγουλες χελώνες εκλιπαρούν για φαγητό

Όταν η χελώνα σας αντιληφθεί πως της φέρνετε το φαγητό της, ενδεχομένως να ενθουσιαστεί στη θέα σας. Αν, παρολαυτά, δεν την ταϊσετε (γιατί ενδεχομένως να μη το είχατε σκοπό) πιθανόν να αρχίσει να κολυμπάει μπρος – πίσω μανιωδώς, προσπαθώντας να σας αποδείξει πως έχει ανάγκη για φαγητό άμεσα! Μη την αφήσετε να σας ξεγελάσει όμως, γιατί η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στις χελώνες!