Επιλέγοντας τα πρώτα ψάρια για το ενυδρείο μας

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Επιλέγοντας τα πρώτα ψάρια για το ενυδρείο μας

Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες ενός νέου ιδιοκτήτη ενυδρείου είναι, προφανώς, η επιλογή και η ενσωμάτωση των πρώτων του ψαριών στο νέο του ενυδρείο. Οι επιλογές που θα γίνουν στο στάδιο αυτό είναι κρίσιμες, αφού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχημένη διατήρηση του ενυδρείου.

Φυσικά μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Τα δύο μεγαλύτερα λάθη που γίνονται από νέους ιδιοκτήτες είναι η προσθήκη πολλών ψαριών ταυτόχρονα αλλά και η επιλογή λανθασμένων ειδών ψαριών. Διαβάστε, στη συνέχεια, τι πρέπει να προσέχετε.

Πόσα ψάρια να βάλω στο ενυδρείο μου;

Όσο και αν εντυπωσιάζεστε από τα πολύχρωμα ψάρια που μπορείτε να επιλέξετε για να σας συντροφεύουν στο σπίτι σας, θυμηθείτε το αρχαίο ρητό “Παν μέτρον άριστον”. Στις περισσότερες περιπτώσεις, καλό θα είναι να μην προσθέσετε στο ενυδρείο σας παραπάνω από δύο ή τρία ψάρια στην αρχή. Όταν ο κύκλος του αζώτου στο ενυδρείο ολοκληρωθεί και οι παράμετροι του νερού σταθεροποιηθούν, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ψάρια.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και όταν προσθέσετε τα επόμενα ψάρια σας. Φροντίστε να διατηρείτε πάντα το μέτρο, προσθέτοντας λίγα ψάρια κάθε φορά.

Παράγοντες για τη σωστή επιλογή ψαριών

Οι ιδιοκτήτες ψαριών τείνουν να επιλέγουν τα πιο όμορφα και εμφανίσημα ψάρια. Μη φανταστείτε πως τα ψάρια αυτά δεν αποτελούν καλές επιλογές για τους αρχάριους – αλλά υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας, πριν προμηθευτείτε τα πρώτα σας ψάρια. Καλό θα ήταν, λοιπόν, τα πρώτα σας “βήματα” στα ενυδρεία να γίνουν με ψάρια τα οποία :

  • Είναι ανεκτικά σε διάφορες συνθήκες μέσα στο νερό, ειδικά αυτές που εμφανίζονται τον πρώτο καιρό μέσα στα ενυδρεία
  • Μπορούν να τραφούν εύκολα και με τροφές διαφόρων ειδών
  • Δεν θα μεγαλώσουν υπερβολικά σε μέγεθος
  • Δεν είναι επιθετικά
  • Είναι συμβατά με αρκετά άλλα ψάρια (εκτός αν θέλετε στο ενυδρείο σας να έχετε ψάρια συγκεκριμένου είδους)

Τα μικρά ψάρια σε ομάδες (κοπάδια) αποτελούν μια καλή πρόταση – φροντίστε όμως να μην προμηθευτείτε απ’ ευθείας ένα ολόκληρο κοπάδι αν το ενυδρείο σας είναι καινούριο. Αν θέλετε παραπάνω από ένα είδος, μην τα προμηθεύεστε απ’ ευθείας όλα μαζί. Αντίθετα, εισάγετε αρχικά ένα μικρό κοπάδι και αργότερα συνεχίστε με το επόμενο.

Ένα είδος ψαριών που απαντάται σε κοπάδια αλλά πρέπει να αποφεύγεται από τους αρχάριους είναι τα “Τέτρα”. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι περισσότερο ευαίσθητα σε διάφορες συνθήκες εντός του ενυδρείου από άλλα ψάρια και ενδέχεται να μην επιβιώσουν του αρχικού κύκλου του νερού στο ενυδρείο. Είναι καλύτερο να περιμένετε ώστε να περάσει λίγος καιρός στο ενυδρείο σας, πριν προσθέσετε τα “Τέτρα”.

Προτεινόμενα είδη για τα πρώτα σας ψάρια

  • Barbs. Προτιμήστε τα cherry, gold, rosy, ruby και purple barbs. Αποφύγετε τα tinfoil και spanner barbs λόγω του μεγέθους τους και τα tiger barbs επειδή μαλώνουν συχνά με τα άλλα ψάρια.

  • Danios. Προτιμήστε τα Zebra, Leopard και Pearl Danios. Αποφύγετε τα Giant Danios λόγω του μεγέθους τους.

  • Rasboras. Προτιμήστε τα Harlequins (Αρλεκίνοι) και τα Scissotrails.

  • Catfish. Καλές επιλογές αποτελούν τα Χάλκινα ή Χρυσά Corys, τα Spotted Corys, τα Bandit Corys και τα Panda Corys. Αποφύγετε τα Plecos εκτός και αν έχετε μεγάλο ενυδρείο.

  • Rainbowfish. Προτιμήστε τα Boesmands, τα Neon και τα Celebes.

Προσέξτε να επιλέξετε υγιή ψάρια κατά την επίσκεψή σας στο pet shop. Αποφύγετε ψάρια με τραύματα ή προβληματικά πτερύγια, τα οποία θα εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ασθένειες. Μην παίρνετε ψάρια με ρουφηγμένη κοιλιά, αφού ενδέχεται να μην τρέφονται σωστά ή να είναι άρρωστα.