Πώς να δώσω στη γάτα μου φάρμακο;

PetFriendsΥγεία Comments

Πώς να δώσω στη γάτα μου φάρμακο;

Πραγματικά, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να πάρει μια γάτα το φάρμακό της. Είναι γρήγορα ζώα οι γάτες και μπορούν να σας ξεφύγουν και να κρυφτούν πολύ εύκολα. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε ποια από αυτές βολεύει εσάς και το γατάκι σας.

Φάρμακο σε υγρή μορφή

Πάρτε μια σύριγγα (δεν χρειαζόσαστε τη βελόνα) και γεμίστε την με την απαραίτητη δόση φαρμάκου. Πλησιάστε τη γάτα σας και ακινητοποιήστε το κεφάλι της με τη χούφτα σας. Σηκώστε το κεφαλάκι της προς τα πάνω (όχι όμως σε κατακόρυφη θέση, δεν θέλουμε να το πνίξουμε!) και στη γωνία που σχηματίζουν τα χείλη της, βάζουμε τη σύριγγα ακριβώς πίσω από τα δόντια της και την αδειάζουμε λίγο λίγο για να προλαβαίνει η γατούλα να παίρνει ανάσες.

Αν η γάτα αρνείται να καταπιεί το φάρμακό της, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν επιτρέπει να το ανακατέψετε με το φαγητό της.

Φάρμακο σε μορφή χαπιού

Τα πρώτα βήματα είναι και πάλι να κρατήσετε τη γάτα από το κεφάλι της και να το σηκώσετε προς τα πάνω. Με το άλλο χέρι βάλτε το χάπι στο στόμα της γάτας σας και στη συνέχεια κρατήστε ελαφρά και το κάτω σαγόνι της, ώστε να μην μπορεί να ανοίξει το στόμα της. Προκαλέστε την να καταπιεί χαιδεύοντας το λαιμό της με το ελεύθερο χέρι σας και μόλις καταλάβετε ότι κατάπιε αφήστε την.

Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει το χάπι στον οισοφάγο της γάτας, φροντίστε να πιεί νερό μετά, έστω και αναγκαστικά όπως περιγράφεται παραπάνω με το φάρμακο σε υγρή μορφή.

Δύσκολα θα ξεγελάσετε μια γάτα να πάρει το χάπι της μέσω του φαγητού της. Μια λύση είναι να κόψετε το χάπι σε μικρότερα κομμάτια και το βάλετε μέσα σε μπουκιές τυριού μαλακού.