Περιποίηση των ινδικών χοιριδίων – Μέρος B’

PetFriendsΜικρα θηλαστικά Comments

Περιποίηση των ινδικών χοιριδίων - Μέρος B’

[ …Συνέχεια από το Α’ μέρος ] Στο Α’ μέρος του αφιερώματός μας στην περιποίηση των ινδικών χοιριδίων είδαμε τρόπους για να κόβουμε τα νύχια του τετράποδου φίλου μας επαρκώς και με ασφάλεια. Στο Β’ μέρος θα αναφερθούμε στο βούρτσισμα, το χτένισμα αλλά και το μπάνιο του ινδικού μας χοιριδίου.

Βούρτσισμα

Το τακτικό βούρτσισμα του ινδικού χοιριδίου θα βοηθήσει στο να διατηρήσετε το τρίχωμά του σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα χοιρίδια δεν ενοχλούνται από το βούρτσισμα!

Θα χρειαστείτε μια σχετικά μικρή, δύσκαμπτη βούρτσα και μια μικρή μεταλλική χτένα. Ο χρόνος που αφιερώνετε για το βούρτσισμα και το χτένισμα του χοιριδίου σας προσφέρει, επίσης, μια καλή ευκαιρία για να ελέγξετε το ζωάκι σας για προβλήματα όπως δερματικές παθήσεις ή ψείρες. Η ανάγκη για βούρτσισμα εξαρτάται από το πόσο μακρύ είναι το τρίχωμα του χοιριδίου και από την τυχόν τριχόπτωσή του.

Ινδικα χοιρίδια με μακρύ τρίχωμα : Βουρτσίστε και χτενίστε το καθημερινά. Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το μακρύ του τρίχωμα, μπορείτε να κόψετε τις πιο μακριές τρίχες του ώστε να μη σέρνονται στο έδαφος. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον κουρέα για λεπτομέρεριες.

Ινδικά χοιρίδια με κοντό τρίχωμα : Βουρτσίστε το κάθε λίγες ημέρες – τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα. Αν το χοιρίδιό σας φαίνεται να χάνει συχνά τρίχες, βουρτσίστε το τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα.

Μπάνιο

Το μπάνιο είναι μια σχετικά… ψυχοφθόρα διαδικασία για τα ινδικά χοιρίδια. Τα περισσότερα, πάντως, σπάνια χρειάζονται μπάνιο. Μοναδική εξαίρεση σ’ αυτό αποτελεί η περίπτωση που το χοιρίδιό σας κολλήσει ψείρες ή κάποιο άλλο παρόμοιο παράσιτο. Στην περίπτωση αυτή, ο κτηνίατρός σας ενδεχομένως να σας συστήσει να το κάνετε μπάνιο με κάποιο συγκεκριμένο σαμπουάν.

Εφόσον αποφασίσετε να του κάνετε μπάνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο σαμπουάν σχεδιασμένο για ινδικά χοιρίδια. Αλλιώς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν που προορίζεται για γατάκια. Κάποιοι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν σαμπουάν για μωρά.

Χρησιμοποιήστε ένα ρηχό τηγάνι ζεστού (όχι καυτού!) νερού και σαπουνίστε το σώμα του χοιριδίου. Φροντίστε να μην φτάσει η σαπουνάδα ή το νερό στα μάτια ή τα αυτιά του και να το ξεπλύνετε καλά. Στεγνώστε το με μια πετσέτα όσο καλύτερα γίνεται και, κατόπιν, αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να στεγνώσει τελείως.