Οι δέκα συνηθέστεροι κίνδυνοι των οικιακών πτηνών

PetFriendsΠτηνά Comments

Οι δέκα συνηθέστεροι κίνδυνοι των οικιακών πτηνών

Τα πτηνά που μας κρατούν συντροφιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε μια ευρεία ποικιλία κινδύνων ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Παράγοντες όπως το μικρό τους μέγεθος, ο γρήγορος μεταβολισμός τους, το ευαίσθητο αναπνευστικό τους σύστημα αλλά και η έμφυτη περιέργειά τους να… τσιμπούν ό,τι βρίσκουν συντελούν στην γενικότερη ευαισθησία τους.

Οι ιδιοκτήτες των πτηνών, λοιπόν, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναλαμβάνοντας με πλήρη υπευθυνότητα την προστασία των φτερωτών τους φίλων μέσα στο σπίτι. Οι δέκα πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα πτηνά μας είναι οι εξής :

1. Δηλητηρίαση

Τα πτηνά είναι ευαίσθητα σε μια μεγάλη ποικιλία τοξικών ουσιών που μπορούν να τα βλάψουν ή ακόμα και να τα σκοτώσουν, τρώγοντας ή αναπνέοντάς τες. Μια από τις πλέον συνηθισμένες είναι αυτή των εντομοκτώνων που χρησιμοποιούμε μέσα στο σπίτι μας. Άλλες τοξικές ουσίες είναι η αμμωνία, τα λευκαντικά, το καθαριστικό φούρνου, οι κόλλες, οι μπογιές, τα αρώματα κλπ.

2. Αντικολλητικές επιστρώσεις (όταν υπερθερμαίνονται)

Ουσιαστικά πρόκειται για δηλητηρίαση, αλλά αναφέρεται ιδιαίτερα λόγω της συχνής χρήσης τέτοιων προϊόντων. Όταν υπερθερμαίνεται, η αντικολλητική επίστρωση αποβάλλει αέρια τα οποία μπορούν να δηλητηριάσουν το πτηνό μας αν τα εισπνεύσει. Τέτοιες επιστώσεις απαντώνται σε αντικολλητικά σκεύη όπως επίσης σε συσκευές παρασκευής βάφλας ή ψωμιού, σε σίδερα και καλύματα σιδερώστρας, θερμάστρες, πιστολάκια μαλλιών κλπ.

3. Ελεύθερες επιφάνειες νερού

Η λεκάνη της τουαλέτας παρέχει, κατά κύριο λόγο, ελεύθερη επιφάνεια νερού στο σπίτι – και τι πιο εύκολο για το πτηνό σας από το να πέσει μέσα και να πνιγεί. Παρόμοιο κίνδυνο μπορούν να επιφυλάσσουν οι νεροχύτες, οι μπανιέρες, οι κουβάδες ή ακόμα και τα μπωλ νερού του σκύλου ή της γάτας μας. Επικίνδυνες μπορούν να αποδειχθούν επίσης και ανοιχτές κατσαρόλες γεμάτες με ζεστό νερό πάνω στο μάτι της κουζίνας μας.

4. Ακατάλληλες τροφές

Οι τροφές αυτές ποικίλλουν, από τις απλά ανθυγιεινές μέχρι τις θανάσιμα δηλητηριώδεις. Οτιδήποτε με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη είναι ακατάλληλο, όπως επίσης και οι λιπαρές τροφές. Σοβαρότερο κίνδυνο εγκυμονεί η σοκολάτα, ιδιαίτερα τοξική για πολλά κατοικίδια. Τα καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ροφήματα είναι επίσης επικίνδυνα. Αποφύγετε και το αβοκάντο, αν και ο βαθμός επικινδυνότητάς του αμφισβητείται.

5. Καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος

Τα πτηνά εξερευνούν τα πάντα με το ράμφος τους. Τα εκτεθειμένα καλώδια αποτελούν, λοιπόν, άλλον έναν κίνδυνο γι’ αυτά. Διατηρείστε τα καλώδια και τις συσκευές μακριά από το κλουβί του πτηνού σας. Σε περίπτωση που επιτρέπετε στο πτηνό σας να κυκλοφορεί ελεύθερο μέσα στο σπίτι, κρύψτε ή καλύψτε τα καλώδια με πλαστικά καλύματα.

6. Επικίνδυνα παιχνίδια

Ακόμα και τα παιχνίδια που προορίζονται για διάφορα πτηνά (π.χ. παπαγάλους), αν είναι κακοφτιαγμένα, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα. Φροντίστε οι παπαγάλοι σας (ειδικά οι μεγαλύτεροι) να μη μπορούν να τα σπάσουν ή να τα διαλύσουν, με κίνδυνο να καταπιούν κάποιο μικρό τους κομμάτι. Τα παιχνίδια με σχοινιά είναι επίσης επικίνδυνα – έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες παπαγάλοι πνίγηκαν από τα σχοινιά, στην προσπάθειά τους να παίξουν με τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

7. Ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα πτηνά. Αρκετά έχουν τραυματιστεί πετώντας πάνω τους. Τα πτηνά τείνουν να είναι αρκετά νευρικά με αντικείμενα που κινούνται πάνω απ’ αυτά, γιαυτό και ένας ανεμιστήρας πάνω ή κοντά στο κλουβί τους ενδεχομένως να τα εκνευρίσει.

8. Παράθυρα, πόρτες και καθρέπτες

Τα πτηνά δεν αντιλαμβάνονται τα παράθυρα και τους καθρέπτες, θεωρώντας τα συχνά ως διόδους εξόδου. Ενδεχομένως κάποια να επιχειρήσουν να πετάξουν ή ακόμα και να τρέξουν μέσα απ’ αυτά, με κίνδυνο να τραυματιστούν. Φυσικά, μην ξεχνάτε πως τα ανοικτά παράθυρα αυξάνουν τον κίνδυνο να απομακρυνθεί το πτηνό από το σπίτι! Κάποια πτηνά, επίσης, αρέσκονται να κάθονται πάνω σε ανοικτές πόρτες, με κίνδυνο να τραυματιστούν αν η πόρτα κλείσει από κάποιον άνθρωπο ή εξαιτίας ενός ρεύματος αέρα στο σπίτι.

9. Άλλα κατοικίδια

Τα πτηνά ζουν ευτυχισμένα, σε γενικές γραμμές, με άλλα κατοικίδια. Οι ιδιοκτήτες τους, όμως, οφείλουν να προσέχουν τη συμπεριφορά άλλων κατοικιδίων – όπως π.χ. σκύλοι οι γάτες. Η κίνηση των πτηνών ενδέχεται να ξυπνήσει τα κυνηγετικά ένστικτα των τετράποδων φίλων σας – να θυμάστε πως ακόμα και μια δαγκωνιά ή γρατσουνιά, αν μολυνθεί, μπορεί να αποβεί μοιραία.

10. Ποιότητα αέρα

Τα πτηνά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διάφορες ουσίες που ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουν. Ψεκάσμοί οποιουδήποτε είδους μέσα στο σπίτι πρέπει να πραγματοποιούνται μακριά από τα οικιακά πτηνά. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι επίσης επικίνδυνο, γιαυτό συνιστάται η χρήση ανιχνευτή μονοξειδίου του αζώτου μέσα στο σπίτι. Αν τυχόν έχετε κάποιο πτηνό σε κάποιο γκαράζ ή δωμάτιο προσκείμενο σε γκαράζ, μην μολύνετε τον αέρα στο χώρο αυτό με καυσαέρια.