Κατανοώντας τη συμπεριφορά του παπαγάλου μας

PetFriendsΠτηνά Comments

Κατανοώντας τη συμπεριφορά του παπαγάλου μας

Με την έννοια «συμπεριφορά» αναφερόμαστε στην ανταπόκριση του πτηνού μας σε μια κατάσταση που λαμβάνει χώρα στο περιβάλλον του. Είναι καθήκον μας, ως ιδιοκτήτες παπαγάλων, να τους καθοδηγούμε ώστε να ανταποκρίνεται με τον καταλληλότερο τρόπο στα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Η βασική εκπαίδευση των πτηνών εστιάζει στο να τους δώσουμε τα κατάλληλα «εργαλεία» ώστε να αντιδρούν σωστά στις συνθήκες που τα περιβάλλουν. Πρέπει πάντα να γνωρίζουμε το πώς οι ενέργειές μας και οι αντιδράσεις μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά του πτηνού μας. Συχνά, ενισχύουμε άθελά μας τρόπους αντίδρασης που δε θα θέλαμε να υιοθετήσει το πτηνό μας. Για παράδειγμα, αν αντιδράσουμε με έντονο τρόπο σε περίπτωση που ο παπαγάλος μας μας δαγκώσει θα ενισχύσουμε την ενέργειά του αυτή, ειδικά αν η αντίδρασή μας αυτή είναι η πιο έντονη που έχει βιώσει το πτηνό μας τον τελευταίο καιρό.

Η θετική μας στάση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαίδευσης του πτηνού μας, ώστε αυτό να συμπεριφέρεται σωστά. Η τιμωρία ή η επιθετική συμπεριφορά από μέρους μας (π.χ. χτύπημα, εγκατάλειψη, φωνές) θα επιφέρει συχνά επιπλέον αρνητική συμπεριφορά από το πτηνό μας. Αντίθετα, ο στόχος που πρέπει να έχουμε με κάθε πτηνό είναι να χτίσουμε μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης και καθοδήγησης.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν εκπαιδεύετε έναν παπαγάλο, είτε βρίσκεστε στη βασική του εκπαίδευση, όταν προσπαθείτε να το βγάλετε από το κλουβί του, είτε όταν προσπαθείτε να εξαλείψετε προβλήματα στη συμπεριφορά του, είναι πως τα πτηνά μας συμπονούν. Αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας. Είναι βασικό να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να τα πλησιάσουμε με ήρεμη διάθεση και σιγουριά. Αν έχουμε άγχος, αν βιαζόμαστε, αν φοβόμαστε ή είμαστε εκνευρισμένοι, δε θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν είστε νέος ιδιοκτήτης παπαγάλου, ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος των παπαγάλων. Κάθε είδος είναι ιδιαίτερο. Ακόμα και παπαγάλοι του ίδιου είδους διαφέρουν μεταξύ τους. Παρολαυτά, οι ακόλουθες συμπεριφορές είναι σχεδόν παρόμοιες στα διάφορα είδη παπαγάλων :

Ήρεμο πτηνό : Το φτέρωμά του είναι ήρεμο και ελαφρώς ογκώδες και απαλό. Το πτηνό κουρνιάζει και ξεκουράζεται. Η πλήρης κίνηση του σώματος ή της ουράς του πτηνού και το αυτό-καθάρισμά του αποτελούν συνήθως σημάδια χαλάρωσης.

Επιθετικό / ανήσυχο πτηνό : Το φτέρωμά του είναι γενικά όρθιο αλλά, σε αντίθεση με το ήρεμο πτηνό, τα φτερά σηκώνονται σε τμήματα, γενικά γύρω από το λοφίο του, το σβέρκο του ή τα χρωματιστά μέρη του σώματός του. Τα πτηνά αυτά τείνουν να «κομπάζουν» στεκόμενα όρθια, απλώνοντας τα φτερά τους και να κουνιούνται πέρα – δώθε. Σημάδι ενός ανήσυχου πτηνού αποτελεί επίσης το ανοιχτό ράμφος με κλίση του σώματος προς τα μπροστά με το κεφάλι του, ακόμα και σε οριζόντια θέση όπως και η συστολή / διαστολή της κόρης των ματιών του.

Αγχωμένο / Φοβισμένο πτηνό : Ένα τέτοιο πτηνό τείνει να στέκεται δύσκαμπτο, προσπαθώντας να φανεί λεπτό πιέζοντας το φτέρωμά του πάνω στο σώμα του. Τα φτερά ενδεχομένως να τρέμουν ελαφρώς και να διατηρούνται ελάχιστα μακριά από το σώμα του, σε θέση έτοιμη για πτήση. Τα αγχωμένα ή φοβισμένα πτηνά ενδεχομένως να σηκώσουν το ένα τους πόδι ή να εναλλάσσουν το βάρος τους πίσω μπρος.

Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του πτηνού και της κατάστασής του, πριν του ζητήσουμε να συμμορφωθεί με κάποια εντολή μας έχουν μεγάλη σημασία. Αν το πτηνό σας έχει π.χ. «κολλήσει» τρώγοντας κάποιο καρύδι, ίσως χρειαστεί να περιμένετε προκειμένου να του ζητήσετε να απαντήσει σε κάποιο κάλεσμά σας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο πιθανό να σας δαγκώσει. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα μέσα για να του αποσπάσετε την προσοχή και το κάνετε να επικεντρωθεί σε σας και τα όσα του ζητάτε. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σας και στο πτηνό σας και όχι να είστε το «αφεντικό» του!

Τέλος, είναι βασικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από το πτηνό σας. Κάθε πτηνό έχει τη δική του προσωπικότητα και περιορισμούς. Κάποια επηρεάζονται από τις ορμόνες τους για 1-2 μήνες κάθε άνοιξη. Ίσως δε θα πρέπει να αλληλεπιδράσετε με το συγκεκριμένο πτηνό με τον ίδιο τρόπο, την περίοδο αυτή.

Ενδεχομένως να έχετε στην κατοχή σας ένα πτηνό που επιβίωσε από δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες του άφησαν φοβίες. Οι φοβίες αυτές επιλύονται ακόμα και μετά από χρόνια! Να θυμάστε λοιπόν πως οι μη ρεαλιστικές σας προσδοκίες από το πτηνό σας δε σας βοηθήσουν να αλλάξετε ποτέ τα τυχόν προβλήματα στη συμπεριφορά του.