Πώς θα καταλάβετε αν το ψάρι σας είναι άρρωστο;

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Πώς θα καταλάβετε αν το ψάρι σας είναι άρρωστο;

Τα ψαράκια είναι ευαίσθητα ως οργανισμοί και δεν είναι λίγες οι φορές που μια αλλαγή στην εμφάνισή τους ή τη συμπεριφορά τους μας κρούει τον κώδωνα και πρέπει να αναζήτησουμε τι σημαίνει.

Το να παρατηρείτε τα ψάρια σας κατά την καθημερινότητά τους σας βοηθάει πάρα πολύ στο να γνωρίσετε τη συμπεριφορά τους, τις προτιμήσεις του και τις συνήθειές του. Εφόσον γνωρίζετε το πώς τρώνε, πώς κολυμπάνε, αν τους αρέσει να κολυμπάνε στη μέση του ενυδρείου, στο βάθος ή στην επιφάνεια και πώς είναι εξωτερικά θα είναι ευκολότερο να καταλάβετε αν το ψάρι σας είναι άρρωστο ή όχι.

Όπως κάθε τι που ζει και αναπνέει πάνω στη γη, έτσι και το ψάρι, έχει διαφορετική συμπεριφορά όταν είναι άρρωστο. Όσο πιο νωρίς διαπιστώσετε τις αλλαγές αυτές, τόσες περισσότερες ελπίδες έχετε να βοηθήσετε το ψάρι σας να επιβιώσει, καθώς και να μην επεκταθεί η μόλυνση στα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου.

Συμπτώματα ασθένειας

Ευτυχώς, τα συμπτώματα ασθενειών των ψαριών είναι λίγο πολύ τα ίδια για όλα τα είδη των ψαριών και είναι:

 • Ξεφτισμένα πτερύγια
 • Πτερύγια που μένουν σταθερά, δεν κικούνται ή είναι κοντά στο σώμα
 • Φούσκωμα
 • Διαστολή των ματιών
 • Μη φυσιολογική κολύμβηση
 • Απώλεια όρεξης
 • Ξύνεται σε αντικείμενα του ενυδρείου
 • Απώλεια όρασης
 • Λευκές κηλίδες στα πτερύγια ή/ και στο σώμα του
 • Παράσιτα στο σώμα
 • Ψάρι που συνήθως είναι ενεργητικό, μένει σταθερό για πολλή ώρα

Διαταραχές στην κολύμβηση

Αν το ψάρι κολυμπά αργά ή δεν κουνάει καλά τα πτερυγία του, αναζητά “λαχανιασμένο” την επιφάνεια του νερού, αν δεν τρώει, αν τα βράγχια του είναι μωβ και όχι έντονο ροζ ή κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι το ψάρι δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Ελέγξτε το pH, τα νιτρικά άλατα του νερού σας και τα επίπεδα της αμμωνίας. Κάντε μερικές αλλαγές στο νερό και ελέγξτε τα φίλτρα σας.

Φούσκωμα του ψαριού και διεσταλμένα μάτια

Πιθανόν να είναι κάποια βακτηριακή μόλυνση. Αν ναι, ονομάζεται υδρωπικία και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Καλό θα ήταν να βάζατε το ψάρι σας σε ένα ξεχωριστό δοχείο.

Ξεφτισμένα πτερύγια και λευκές κηλίδες

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μάχης, αν συνηθίζει να μαλώνει με κάποιο από τα ψάρια. Τα κατεστρεμμένα πτερύγια όμως μπορεί να οδηγήσουν στην αποσύνθεσή τους, το οποίο σημαίνει μόλυνση από βακτήρια ή μύκητες. Καλό θα ήταν να απομονωθεί το ψάρι μέχρι να επουλωθούν τα πτερύγιά του. Αν εμφανίσουν τα ψάρια λευκές κηλίδες δείξτε τα σε κάπιον ειδικό για να σας συστήσει θεραπεία. Συνήθως δίνεται αντιμυκητιακή θεραπεία στην αρχή και αντιβακτηριακή στη συνέχεια.

Παράσιτα στο σώμα

Παρασιτικά σκουλήκια μπορούν να εισέλθουν στο ενυδρείο από κάποια νέα ψάρια που φέρατε ή νέα φυτά. Αν καταφέρουν και επιτεθούν σε ένα από τα ψάρια σας τότε πολύ εύκολα μπορούν να το σκοτώσουν και να προχωρήσουν σε επόμενο θύμα μέσα στο ενυδρείο. Αν διαπιστώσετε παράσιτα σε κάποιο ψάρι απομονώστε το σε άλλη γυάλα.

Αδιαφορία για φαγητό

Η αντίδραση των ψαριών όταν ρίχνουμε φαγητό στο ενυδρείο είναι να τρέχουν προς το φαγητό, επιθετικά σχεδόν, και αυτή είναι η υγιής αντίδραση. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε παρατηρήστε το τις επόμενες ώρες μήπως διαπιστώσετε και κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με κάποιον ειδικό.

Αυτές είναι οι πιο κοινές ασθένειες που επηρεάζουν τα ψάρια σας. Παρόλο που τα καταστήματα ζώων πουλάνε διάφορες αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές θεραπείες, η καλύτερη άμυνα κατά των ασθενειών είναι η διατήρηση της ποιότητας του νερού στο ενυδρείο σας. Για αυτό χρειάζονται οι συχνές αλλαγές του νερού, πριν αγοράσετε νέα ψάρια βεβαιωθείτε ότι είναι υγιή. Κρατήστε απομονωμένα στην αρχή τα νέα φυτά ή ψάρια πριν τα βάλετε στο ενυδρείο σας για 1-2 βδομάδες.

Παρατηρείτε τα ψάρια σας απομονώστε αυτό που θα έχει διαφορετική συμπεριφορά από την πρώτη κιόλας ένδειξη που θα έχετε, αλλά μη βιαστείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις θεραπείες, γιατί όσο καλό κάνουν, άλλο τόσο μπορούν να βλάψουν αν χρησιμοποιούνται συχνά.