Καταπολεμώντας την έντονη άλγη στο ενυδρείο μας

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Καταπολεμώντας την έντονη άλγη στο ενυδρείο μας

Η εμφάνιση και ανάπτυξη άλγης στο ενυδρείο μας αποτελεί φαινόμενο με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο κάθε ιδιοκτήτης ενυδρείου, αργά ή γρήγορα. Η περιορισμένη ανάπτυξή της είναι φυσιολογική, ακόμα και υγιεινή για το ενυδρείο μας. Παρολαυτά, η υπερβολική της ανάπτυξη είναι άσχημη και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, τόσο για τα φυτά όσο και για τα ψάρια του ενυδρείου μας.

Τι προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη άλγης;

Όπως κάθε φυτό, η άλγη ευδοκιμεί με τη βοήθεια του νερού, του φωτός του ήλιου και των θρεπτικών συστατικών. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε εξ αυτών των τριών βασικών στοιχείων παρέχεται σε υπερβολικό βαθμό, η άλγη εξαπλώνεται ταχύτατα – όπως ακριβώς φυτρώνουν οι σπόροι σε έναν κήπο.

Προφανώς και δε μπορείτε να στερήσετε τα ψάρια σας από το νερό του ενυδρείου. Μπορείτε όμως να διατηρήσετε υπό έλεγχο το φως και τα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχετε. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την υπερβολική ανάπτυξη της άλγης :

– Φώτα αναμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα
– Συνεχής έκθεση του ενυδρείου στο φως του ήλιου
– Σπάνιες αλλαγές του νερού του ενυδρείου
– Χρήση νερού με μεγάλο ποσοστό θρεπτικών συστατικών

Πώς να αποφύγουμε την υπερβολική ανάπτυξη της άλγης

Η γνώση των παραγόντων που συντελούν στην υπερβολική ανάπτυξη της άλγης είναι το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε προς την επίλυση του προβλήματος. Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε έχουν ως εξής :

Μειώστε τον φωτισμό. Μην τοποθετείτε το ενυδρείο σε θέση η οποία είναι απευθείας εκτεθειμένη στο φως του ήλιου, ακόμα και για ένα μέρος της ημέρας. Το φως του ήλιου μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της άλγης. Εφόσον χρησιμοποιείτε τεχνητό φως, φροντίστε να μην είναι δυνατότερο από όσο χρειάζεται και αναμμένο για οκτώ ώρες ημερησίως το πολύ. Για να το εξασφαλίσετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν χρονομέτρη που θα αναβοσβήνει αυτόματα το φως σε καθημερινή βάση και όταν χρειάζεται.

Μειώστε την παροχή τροφής στα ψάρια. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενυδρείων παρέχει στα ψάρια του υπερβολικές ποσότητες τροφής. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται τα επίπεδα φωσφορικών αλάτων στο νερό. Φροντίστε να παρέχετε μικρές μερίδες φαγητού στα ψάρια σας και παρακολουθήστε τα, όσο τρώνε. Αν το φαγητό που τους δίνετε δεν καταναλώνεται μέσα σε πέντε λεπτά, η ποσότητα είναι μεγάλη. Απομακρύνετε άμεσα όσο φαγητό δεν καταναλώνεται.

Αλλάζετε τακτικά το νερό. Ο πιο απλός τρόπος για την αποφυγή της υπερβολικής άλγης είναι οι τακτικές αλλαγές νερού. Κάθε βδομάδα, αλλάζετε το 10%-15% του νερού του ενυδρείου σας ώστε να διατηρείτε τα θρεπτικά συστατικά του σε χαμηλά επίπεδα.

Γνωρίζετε τι νερό χρησιμοποιείτε. Ελέγξτε το νερό με το οποίο γεμίζετε το ενυδρείο σας. Αν έχει πολλά φωσφορικά άλατα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ουσίες που θα τα περιορίσουν ή να επιλέξετε άλλη πηγή νερού. Καλό είναι να ελέγξετε και τα επίπεδα νιτρικών αλάτων, αφού σε κάποιες πηγές νερού είναι αυξημένα. Δεν έχει νόημα να αλλάξετε το νερό αν προσθέτετε θρεπτικά συστατικά στο ενυδρείο!

Καθαρίζετε το ενυδρείο. Αν διαπιστώσετε την ύπαρξη άλγης στο γυαλί, τις πέτρες ή άλλες σκληρές επιφάνειες του ενυδρείο, απομακρύνετέ την. Ξύνετε το γυαλί, αφαιρέστε και τρίψτε τις πέτρες και σκουπίζετε το χαλίκι κάθε φορά που αλλάζετε το νερό.

Χρησιμοποιήστε ζωντανά φυτά. Τα ζωντανά φυτά μέσα στο ενυδρείο καταναλώνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του νερού, χάρη στα οποία ευδοκιμεί και η άλγη. Η μείωσή τους δε θα επιτρέψει την άλγη να αναπτυχθεί σε υπερβολικό βαθμό.

Προμηθευτείτε ψάρια που καταναλώνουν άλγη. Ψάρια όπως ο σιαμαίος αλγοφάγος ή το γατόψαρο Otocinclus vestitus θα βοηθήσουν στη μείωση της άλγης στο ενυδρείο.

Μορφές άλγης

Αν έχετε ήδη άλγη στο ενυδρείο σας και θέλετε να την ξεφορτωθείτε, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε το είδος της. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αποφανθείτε για την αιτία και την αντιμετώπισή της. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες μορφές άλγης και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Καφέ άλγη. Συνηθίζεται στα νέα ενυδρεία και τα καλύπτει σε “φύλλα” τα οποία σκουπίζονται εύκολα. Είναι συνήθως ακίνδυνη και, καθώς το ενυδρείο “ωριμάζει”, εξαφανίζεται σταδιακά.

Γαλαζοπράσινη άλγη. Δημιουργείται λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης νιτρικών και φωσφορικών αλάτων. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για άλγη αλλά για κυανοβακτήρια. Εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Η σωστή φροντίδα του νερού του ενυδρείου βοηθά στην πρόληψή της, αλλά αν η πηγή νερού που χρησιμοποιείτε έχει φωσφορικά άλατα ενδεχομένως να χρειαστείτε ειδικές ουσίες που θα απομακρύνουν τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά της γαλαζοπράσινης άλγης είναι επίσης και η ερυθρομυκίνη (κοινό αντιβιοτικό).

Κόκκινη άλγη. Καταπολεμάται πολύ δύσκολα – δυσκολότερα από κάθε άλλη μορφή άλγης. Εμφανίζεται κυρίως σε φυτά. Η εμβάπτιση σε αδύναμο διάλυμα χλωρίνης (5%-10%) για λίγα λεπτά συνήθως την καθαρίζει.

Πράσινη άλγη. Πρόκειται για φυσιολογική άλγη η οποία εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε ενυδρείο, ως ένα βαθμό. Εφόσον προσέχετε σωστά το ενυδρείο σας, δεν πρόκειται να επεκταθεί σε υπερβολικό βαθμό.

Πράσινο νερό (algae bloom). Δημιουργείται από την ανάπτυξη μικροσκοπικής άλγης η οποία αναστέλλεται μέσα στο νερό. Είναι μια από τις πιο ενοχλητικές μορφές άλγης στο καθάρισμά της, αφού δεν μπορεί να σκουπιστεί ή να ξυθεί όπως οι άλλες μορφές. Γενικά, οι αλλαγές του νερού δε την επηρεάζουν αφού η εναπομείνασα άλγη γρήγορα θα μεγαλώσει και πάλι. Συνιστάται η χρήση διατομικού φίλτρου ή η παύση χορήγησης κάθε είδους φωτός για αρκετές μέρες, προκειμένου να την καταπολεμήσετε.