Εξαιρετικές και διασκεδαστικές ασκήσεις για το κατοικίδιό μας (Α’ μέρος)

PetFriendsΕκπαίδευση σκύλου Comments

Εξαιρετικές και διασκεδαστικές ασκήσεις για το κατοικίδιό μας (Α’ μέρος)

Θέλετε να δώσετε την ευκαιρία στο κατοικίδιό σας να γυμναστεί, διασκεδάζοντας παράλληλα; Δείτε, στο άρθρο που ακολουθεί, δέκα εξαιρετικούς τρόπους για να βοηθήσετε τον τετράποδο φύλλο σας να διατηρήσει τη φόρμα του αλλά και την καλή του διάθεση :

Παιχνίδι με μπάλλα

Θέλετε να δώσετε στο κατοικίδιό σας ώρες διασκέδασης και άσκησης; Απλά, ρίξτε μια μικρή μπάλλα στο πάτωμα και αφήστε το να την κυνηγήσει! Η ρίψη της μπάλλας όχι μόνο του παρέχει καρδιοαγγειακή άσκηση – εξαιρετικά πολύτιμη για όλα τα ζωάκια που μένουν στο σπίτι μας – αλλά τους επιτρέπει να εξασκήσουν και τις ικανότητές τους στο κυνήγι. Μια οποιαδήποτε ελαστική ή πλαστική μπαλλίτσα είναι αρκετή, όπως επίσης και η γρήγορη λύση μιας τσαλακωμένης μπάλλας χαρτιού!

Οι γάτες ξετρελλαίνονται με το παιχνίδι αυτό, πιάνοντας και κατόπιν χτυπώντας το “θύμα” τους ώστε να μπορούν να του ξαναεπιτεθούν. Φροντίστε, απλά, η χάρτινη μπάλλα σας να μην είναι τόσο μικρή ώστε να καταπίνεται. Μπάλλες από βαμβάκι, σχοινί ή άλλα μικρά αντικείμενα ενδέχεται να καταποθούν προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία του κατοικίδιού μας.

Εκπαίδευση της ευκινησίας του σκύλου μας

Έχετε ένα εξαιρετικά δραστήριο σκύλο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης; Αν ναι, ενδεχομένως να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια στον τομέα της σωματικής του άσκησης. H εκπαίδευση ενός σκύλου με σκοπό τη βελτίωση της ευκινησίας του περιλαμβάνει την καθοδήγησή του εν μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων κινήσεων ή φυσικών εμποδίων. Υπάρχουν συσκευές αλλά και παιχνίδια που μπορούν να βελτιώσουν την ευκινησία των σκύλων, αλλά η γενικότερη εκπαίδευσή τους απαιτεί βοήθεια από τον άνθρωπο.

Υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης σκύλων που προσφέρουν στους τετράποδους φίλους μας την ευκαιρία να εξασκηθούν ή να αποκτήσουν νέες ικανότητες. Υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης που προορίζονται για προετοιμασία των σκύλων σε διαγωνισμούς και άλλα που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση αλλά και τη συμπεριφορά των σκύλων μας. Όπως και να’χει, πρόκειται για εξαιρετικά διασκεδαστικές αλλά και πολύτιμες δραστηριότητες για την υγεία των σκύλων μας.

Εξάσκηση με δείκτη laser ή φακό

Τα τετράποδα κατοικίδια λατρεύουν το κυνηγητό του ίχνους που αφήνει ένας δείκτης laser πάνω στον τοίχο ή στο πάτωμα – ειδικά οι γάτες. Χρησιμοποιείστε ένα laser pointer ή έναν φακό ρίχνοντας το φως τους πάνω στον τοίχο και αφήστε τη γάτα σας να χοροπηδάει κυνηγώντας το. Υπάρχουν, επίσης, παιχνίδια με laser σχεδιασμένα ειδικά για γάτες. Κάποια περιστρέφονται ενώ κάποια πιο… ευφάνταστα αφήνουν ίχνος στο σχήμα του ποντικιού! Το ίδιο παιχνίδι φυσικά προτείνεται και για τους σκύλους.

Ρίψη αντικειμένου σε μακρινή απόσταση

Μια διαδεδομένη και εξαιρετική άσκηση / παιχνίδι για τον σκύλο μας. Η απλή ρίψη μιας μπάλλας του τέννις ή ενός φρίσμπι μπορεί να χαρίσει ώρες διασκέδασης στο κατοικίδιο αλλά και στον ιδιοκτήτη του. Το παιχνίδι με το φρίσμπι επινοήθηκε πριν αρκετά χρόνια και, έκτοτε, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια των κατοικιδίων στους κήπους, στην παραλία ή στα πάρκα. Ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι πως αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο ενίσχυσης του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη του.

Κρυφτό

Τα περισσότερα ζώα είναι από τη φύση τους περίεργα και βρίσκουν ιδιαίτερα διασκεδαστική την ανεύρεση μιας κρυμένης λιχουδιάς ή ενός παιχνιδιού, μέσω της μυρωδιάς του. Ένας σκύλος ή μια γάτα μπορεί να περάσει πολλές ευχάριστες ώρες αναζητώντας μια νόστιμη λιχουδιά μέσα ή έξω από το σπίτι, κυνηγώντας το μάλιστα με εξαιρετική επιμονή. Αν θέλετε να παίξετε κρυφτό σε εξωτερικό χώρο, βγάλτε βόλτα τον σκύλο σας και κρύψτε τις αγαπημένες του λιχουδιές στο γρασίδι.

Κατόπιν, αφήστε τον ελεύθερο και δείτε τον να τις αναζητά με μανία! Το κρυφτό, όμως μπορεί να παιχτεί και μέσα στο σπίτι. Κρυφτείτε σε μια ντουλάπα ή κάτω από ένα κρεβάτι και, με τη φωνή σας, βοηθήστε το κατοικίδιό σας να σας βρει. Το παιχνίδι δεν διασκεδάζει απλά τον σκύλο μας αλλά παράλληλα τον γυμνάζει, ειδικά αν αυτός πρέπει να τρέξει ή να ανέβει τυχόν σκάλες!

[ συνεχίζεται στο Β Μέρος… ]

Πηγή : Animal Planet