Εξαιρετικές και διασκεδαστικές ασκήσεις για το κατοικίδιό μας (B’ μέρος)

PetFriendsΕκπαίδευση σκύλου Comments

Εξαιρετικές και διασκεδαστικές ασκήσεις για το κατοικίδιό μας (B’ μέρος)

[ …συνέχεια από το Α’ μέρος ]

Θέλετε να δώσετε την ευκαιρία στο κατοικίδιό σας να γυμναστεί, διασκεδάζοντας παράλληλα; Δείτε, στο άρθρο που ακολουθεί, εξαιρετικούς τρόπους για να βοηθήσετε τον τετράποδο φύλλο σας να διατηρήσει τη φόρμα του αλλά και την καλή του διάθεση :

Κολύμπι

Μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα είναι η πλέον κατάλληλη για τον σκύλο μας ώστε να βουτήξει στη θάλασσα, στο ποτάμι, στη λίμνη ή σε μια πισίνα. Το κολύμπι αποτελεί επίσης ιδανική σωματική άσκηση για τον σκύλο. Φροντίστε, απλώς, να είστε σίγουροι πως ο σκύλος σας γνωρίζει να κολυμπάει πριν του επιτρέψετε να μπει στο νερό. Αν έχετε νεαρό σκυλί ή σκυλί που δεν έχει κολυμπήσει ξανά, φροντίστε να το φέρετε σε επαφή με την καινούρια αυτή δραστηριότητά του σταδιακά. Κάποια σκυλιά φοβούνται πάρα πολύ το νερό ή δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στην επιφάνειά του, όταν δεν πατάνε στο βυθό.

Ποτέ, επίσης, μην αφήνετε μόνα τους σκυλιά γύρω από μια πισίνα και μη τους επιτρέπετε να πιουν χλωριωμένο νερό καθώς ενδέχεται να τους προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα. Σε περίπτωση, τέλος, που έχετε κάποιο ζωάκι πάνω σε κάποιο σκάφος, μην παραλείπετε να του φοράτε σωσίβιο.

Παιχνίδια στο κλουβί

Τα μικρά θηλαστικά όπως τα κουνέλια και τα χάμστερ, τυπικά, είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο φυσικό τους περιβάλλον. Γιαυτό οφείλουμε να τα διατηρούμε σε κίνηση όταν τα φέρνουμε στο σπίτι μας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ρόδες, ράμπες, πλαστικές μικρές σήραγγες κλπ, παιχνίδια τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε ώστε να εξασφαλίζουμε στο κατοικίδιό μας διασκέδαση αλλά και σωματική άσκηση. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε έναν μικρό «λόφο» από χώμα, άμμο ή σανό μέσα στο κλουβί, αν αρέσει στο ζωάκι σας να παίζει μέσα σ’αυτό.

Επιπρόσθετα, είναι καλό να αφήνετε τα ζωάκια σας έξω από το κλουβί τους ώστε να τρέξουν και να παίξουν στο δωμάτιο που βρίσκονται. Φροντίστε, απλά, να έχετε το νου σας σ’ αυτά και να μην τα εκθέσετε σε οικιακούς κινδύνους όπως λ.χ. εκτεθειμένα καλώδια ρεύματος. Σε καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων θα βρείτε διάφορα αντικείμενα που θα βοηθήσουν το ζωάκι σας να γυμναστεί κατάλληλα.

Σκαρφάλωμα σε δέντρο

Γενικά, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να επιτρέπετε στη γάτα σας να ανεβαίνει σε δέντρα. Έχουμε δει συχνά πυροσβέστες να κατεβάζουν γάτες από κλαδιά δέντρων! Παρολαυτά, τα ψεύτικα δέντρα εσωτερικών χώρων αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική λύση, προκειμένου να διατηρήσουν δραστήρια τη γάτα σας μέσα στο σπίτι. Οι γάτες λατρεύουν το σκαρφάλωμα στα ψηλότερα κλαδιά, περιμένοντας το «θύμα» τους (εν προκειμένω, το αφεντικό τους!) να περάσει από κάτω! Η εν λόγω άσκηση θα βελτιώσει κατά πολύ την ευκινησία της τετράποδης φίλης σας!

Παιχνίδι διελκυστίνδας

Το πιο βαρετό, για ένα κατοικίδιο, παιχνίδι μπορεί να αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον όταν αποτελέσει αντικείμενο… διαμάχης σε ένα παιχνίδι διελκυστίνδας! Εκείνο το άχρηστο κομμάτι σχοινιού που ο σκύλος σας δε γυρνούσε καν να το κοιτάξει μπορεί να αποτελέσει ξαφνικά αντικείμενο πόθου για το τετράποδό σας! Χρησιμοποιείστε κάποιο παιχνίδι με σχοινί, μια πετσέτα ή ένα άλλο παρόμοιο αντικείμενο που μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του σ’ αυτή την αναμέτρηση δύναμης αλλά και αποφασιστικότητας.

Η διελκυστίνδα δε βελτιώνει μόνο τα αντανακλαστικά του ζώου αλλά δυναμώνει και τους μύες του λαιμού, των ώμων και της ράχης του. Να θυμάστε, μόνο, πως κάποιες φορές το παιχνίδι μπορεί να βλάψει ορισμένους σκύλους. Υπάρχουν ράτσες σκύλων που παρασύρονται υπερβολικά και χρησιμοποιούν πολύ δύναμη, πληγώνοντας τα δόντια τους.

Πηγή : Animal Planet