Βασικές πληροφορίες για τη φροντίδα των ερπετών

PetFriendsΕρπετά κι έντομα Comments

Βασικές πληροφορίες για τη φροντίδα των ερπετών

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη λίστα των κατοικιδίων τα ερπετά και στη χώρα μας. Παλιότερα σαν κατοικίδιο μπορούσε να σκεφτεί κανείς τη χελώνα, αλλά πλέον συχνά βλέπουμε στα καταστήματα ιγκουάνα και φίδια. Ξέρουμε όμως τι πραγματικά χρειάζεται ένα τέτοιο ζώο και αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του;

Δυστυχώς, τα ερπετά θεωρούνται είδος που απαιτεί ελάχιστη φροντίδα και όχι εξειδικευμένη. Έτσι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κατοικιδιών σπάνια είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των ζώων αυτών και αδυνατούν να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους ιδιοκτήτες τους.

Η μεταφορά των ερπετών από τα εκτροφεία στα καταστήματα κατοικιδιών είναι μια ζοφερή υπόθεση. Το ταξίδι αυτό είναι συνήθως ανθυγιεινό και πολλά από τα ερπετά τελικά δεν επιβιώνουν, αλλά και όσα τα καταφέρουν αποκτούν προβλήματα υγείας που φαίνονται μήνες αργότερα.

Φίδια

Ανάλογα με την ποικιλία, τα φίδια μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες και να αναπτυχθούν σε μήκη μεγαλύτερα του 1,5 μέτρου. Απαραίτητη είναι μια δεξαμενή νερού, συχνές εξετάσεις και φροντίδα από κτηνίατρο, κατά προτίμηση εξειδικευμένο στα ερπετά. Το πόσιμο νερό και το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητα για τη διαβίωση των φιδιών. Τα περισσότερα φίδια είναι σαρκοφάγα. Είναι ευαίσθητα σε παράσιτα, καθώς και σε πεπτικές και αναπνευστικές διαταραχές. Οι θερμοκρασίες πρέπει να ελέγχονται αυστηρά κατά τη διάρκεια και της μέρας και της νύχτας και να μην αγνοούνται τα φάρμακα που απαιτούνται για την προστασία του ερπετού μας από τις μολύνσεις.

Ιγκουάνα

Τα πράσινα ιγκουάνα είναι τα πιο συνηθισμένα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια ερπετά. Η πιθανότερη αιτία είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους ανακαλύπτουν πολύ αργά τις απαιτήσεις που έχει ένα τέτοιο ζώο ώστε να ζει κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Το ιγκουάνα, με τη σωστή φροντίδα μπορεί να ζήσει για περίπου 20 χρόνια και να γίνει πάνω 1,5 μέτρα μήκος. Το δέρμα ενός υγιούς ιγκουάνα έχει υγρασία. Σημαντικό ρόλο για ένα τέτοιο ερπετό παίζει η θερμοκρασία του, η οποία καθορίζεται με ειδικούς λαμπτήρες. Αναλυτικότερα για τα ιγκουάνα μπορείτε να διαβάσετε το “Σκέφτεστε να αποκτήσετε ιγκουάνα;

Geckos

Οι άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν τη φροντίδα ενός ερπετού, όπως είναι το ιγκουάνα, πιθανόν να ενδιαφέρονται για ένα gecko. Είναι πολύ δημοφιλή ερπετά στα καταστήματα κατοικιδιών ζώων. Αυτές οι μικρές και αδύναμες σαύρες μπορεί να ζήσουν μέχρι και 30 χρόνια και απαιτούν ιδιαίτερο περιβάλλον χωρίς την παραμικρή διακύμανση της θερμοκρασίας. Τρέφονται με έντομα και μικρά ποντίκια. Το φυσικό περιβάλλον ενός gecko είναι εύκρατα και τροπικά μέρη, συνεπώς όσα βρίσκουμε στα καταστήματα κατοικιδιών είναι αποτέλεσμα αιχμαλωσίας. Στη φωτογραφία που βρίσκεται στο πάνω μέρος του άρθρου απεικονίζεται ένα gecko.

Χελώνες

Τα περισσότερα είδη χελώνας που βρίσκουμε στα καταστήματα κατοικιδιών έχουν παρθεί από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε άλλη περίπτωση είναι από εκτροφεία. Καθώς οι ασθένειες τους, παράσιτα, βακτήρια και μύκητες, προσσβάλλουν χελώνες αδύναμες ή κάτω από πίεση άγχους, η υγεία της χελώνας που σκέφτεστε να αγοράσετε πιθανόν να μην είναι η καλύτερη και πολύ δύσκολα θα μπορέσετε να το καταλάβετε εγκαίρως. Όπως και κάθε άλλο ερπετό, έτσι και η χελώνα χρειάζεται να ζει κάτω από τις κατάλληλες θερμοκρασίες, να έχουν αρκετό νερό για να κολυμπήσουν, ένα σκιερό μέρος και ποικιλία στην τροφή τους. Ο μέσος όρος ζωής των υδρόβιων χελώνων είναι τα 25 έτη, ενώ οι χελώνες ξηράς μπορούν να ξεπεράσουν και την ηλικία του ιδιοκτήτη τους.

Προσοχή

Πριν αποφασίσετε να φέρεται ένα ερπετό στο σπίτι κάνετε του εξετάσεις. Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και γενικότερα τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε τυχόν ασθένειες που φέρουν τα ερπετά.

Υιοθεσία

Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα ερπετό για κατοικίδιο, μην ξεχνάτε πως αυτό σημαίενι ότι έχετε αποφασίσει να του παρέχεται τον απαραίτητο χώρο, το χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται. Η σωστή θερμοκρασία, η υγρασία και ο φωτισμός είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του θέματα. Επίσης, συνολικά το κόστος για τρόφιμα, φωτισμό, κτηνίατρο και κατοικία ερπετού ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ.

Αγοράζοντας ερπετό, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει παρθεί από το φυσικό του περιβάλλον, ενθαρρύνουμε μόνο το εμπόριο. Αν θέλετε πολύ όμως να έχετε ένα τέτοιο κατοικίδιο ερευνήστε πρώτα αν υπάρχουν σε τοπικά καταφύγια ή επικοινωνήστε με κάποια ομάδα διάσωσης να σας βοηθήσει.