Ράτσες Καναρινιών : Γενικά στοιχεία

PetFriendsΠτηνά Comments

Ράτσες Καναρινιών : Γενικά στοιχεία

Αν η ποικιλία αποτελεί το “αλατοπίπερο” της ζωής, τότε τα καναρίνια θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως το “αλατοπίπερο” του κόσμου των πτηνών! Αν και ανήκουν στο ίδιο γένος (Σειρίνος) υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε. Το κάθε είδος έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνει να ξεχωρίζει με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο από τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες καναρινιών. Τα καναρίνια φωνής, τα καναρίνια χρώματος και τα καναρίνια τύπου ή αλλιώς μεγαλοπρεπή καναρίνια. Οι διάφοροι εκτροφείς, με το πέρασμα των χρόνων, ανέθρεψαν τα καναρίνια δίνοντας βάρος σε συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, χαρακτηριστικά : τη μορφή του σώματός τους, το κελάηδημά τους, το χρώμα τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψαν οι τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε κατηγορία αλλά και για τους κυριότερους εκπροσώπους της θα βρείτε πολύ σύντομα σε άλλο άρθρο του Petfriends. Εδώ, θα δούμε εν τάχει κάποια γενικά στοιχεία των τριών αυτών κατηγοριών των καναρινιών.

Καναρίνια τύπου (Μεγαλοπρεπή καναρίνια)

Τα καναρίνια τύπου προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από εκτροφείς στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία και την Ιταλία. Έχουν διάφορες μορφές και μεγέθη. Μπορούν να είναι ψηλά και αδύνατα, κοντά και παχουλά, με απαλό ή φουντωτό φτέρωμα κλπ. Όπως δηλώνει το όνομά τους, τα καναρίνια αυτής της κατηγορίας έχουν ιδιαίτερο μέγεθος και μορφή, που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Καναρίνια όπως τα Γιόρκσαϊρ ή τα Νόριτς είναι χαρακτηριστά της κατηγορίας αυτής, με το μέγεθός τους να φτάνει μέχρι και το διπλάσιο των κανονικών καναρινιών. Διαφέρουν, πάντως, μεταξύ τους αφού τα Γιόρσκαϊρ είναι ψηλά και αδύνατα, ενώ τα Νόριτς έχουν μεγαλύτερο όγκο. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται επίσης τα Γκλόστερ, τα Μπόρντερ, τα Φάιφ Φάνσυ, τα Γερμανικά Σκουφάτα, τα Ιταλικά Γκίμπερ κ.α.

Καναρίνια χρώματος

Στα καναρίνια αυτής της κατηγορίας, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα χρώματά τους. Το χρώμα του καναρινιού καθορίζεται από τις μελανίνες και τα λιποχρώματα που το συνθέτουν. Οι μεν μελανίνες επηρεάζουν το δέρμα, το ράμφος και τα νύχια του καναρινιού, τα δε λιποχρώματα καθορίζουν το βασικό του χρώμα.

Το κίτρινο καναρίνι, όπως το ξέρουμε σήμερα, προήλθε από πολλά επιλεκτικά ζευγαρώματα άγριων καναρινιών. Η εμφάνιση του καναρινιού αχάτη (agate), ενός πρασινο-καφέ καναρινιού αποτέλεσε την υιοθέτηση της εκτροφής καναρινιών χρώματος ως χόμπυ. Ακολούθησαν λευκά, γαλάζια και κιτρινόφαια καναρίνια.

Καναρίνια φωνής

Προφανώς, όλα τα καναρίνια κελαηδούν. Όπως όμως συμβαίνει με τους ανθρώπους, ετσι και με τα καναρίνια : κάποια κελαηδούν καλύτερα και ομορφότερα από τα υπόλοιπα. Αυτά που ξεχωρίζουν για το κελάηδημά τους ανήκουν σ’ αυτή την τρίτη κατηγορία.

Αρκετά αρσενικά καναρίνια επιδεικνύουν τα φωνητικά τους ταλέντα στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν τα θυληκά. Γιαυτό και τα αρσενικά είναι καλύτερα στο κελάηδημα από τα θυληκά. Τα πιο γνωστά της κατηγορίας είναι τα Ηartz Roller, τα οποία πήραν το όνομά τους από το βουνό Hartz της Γερμανίας. Τα καναρίνια αυτά κελαηδούν έχοντας το ράμφος τους πρακτικά κλειστό, βγάζοντας έναν απαλό τόνο από το βάθος του λάρυγγά του. “Κοντινός συγγενής” του καναρινιού Hartz Roller είναι το Βελγικό waterslager, του οποίου το κελάηδημα μοιάζει με κελαρυστό ρυάκι!