Ράτσες καναρινιών : Καναρίνια τύπου (Μεγαλοπρεπή)

PetFriendsΠτηνά Comments

Ράτσες καναρινιών : Καναρίνια τύπου (Μεγαλοπρεπή)

Τα καναρίνια τύπου ή αλλιώς “Μεγαλοπρεπή καναρίνια” ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη μορφή τους, το μέγεθός τους, το σώμα τους αλλά και τη στάση τους.

Δύο χαρακτηριστικά είδη αυτής της ράτσας είναι τα Γιόρκσαϊρ και τα Νόριτς. Τα Γιόρκσαϊρ έχουν το μεγαλύτερο μήκος από κάθε άλλο είδος καναρινιού, φτάνοντας μέχρι και τα 17 εκατοστά. Έχουν μεγάλο στήθος και ώμους, στενή μέση και όρθια στάση. Λόγω του μεγέθους του, απαιτεί σχετικά μεγαλύτερο κλουβί από τα άλλα καναρίνια.

Τα καναρίνια Νόριτς είναι σχετικά πιο παχουλά από τα υπόλοιπα. Έχουν έναν αρκετά ευτραφή λαιμό και αρκετά μεγάλο κεφάλι. Δεν είναι τόσο ευκίνητα ή ευέλικτα όπως άλλα καναρίνια. Είναι αρκετά ήρεμα και πολύ φιλικά ως κατοικίδια πτηνά.

Αναζητώντας άλλα καναρίνια της ίδιας κατηγορίας, συναντάμε τα καναρίνια μπόρντερ και γκλόστερ. Τα μπόρτνερ είναι σκληραγωγημένα καναρίνια με στρόγγυλο, ανυψωμένο κεφάλι και μεγάλα, ξύπνια μάτια. Στο μέγεθός τους φτάνουν τα 14.5 εκατοστά.

Τα γκλόστερ δεν ξεπερνούν τα 12 εκατοστά. Απαντώνται σε πράσινο, κίτρινο ή κανελί χρώμα. Συχνά συγχέονται με τα καναρίνια κρεστ, τα οποία όμως είναι μεγαλύτερα από τα γκλόστερ και πιο δυσεύρετα. Σε περίπτωση που το καναρίνι γκλόστερ έχει λοφίο (αλλιώς και σκουφί) λέγεται γκλόστερ κορώνα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση γλόστερ κόνσορτ.

Στην ίδια κατηγορία, αυτή των καναρινιών τύπου, συναντάμε και τα καμπούρικα καναρίνια με αρκετές υποκατηγορίες όπως τα μονάχου, τα γκίμπερ Ιταλίας, τα γκιμπόσο Ισπανίας, τα Βελγίου, τα Σκωτίας, τα μελάντο Τενερίφης κ.α. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η καμπύλη στάση του σώματός τους.

Σε κάποια, όπως τα γκιμπόσο Ισπανίας, τα γκίμπερ Ιταλίας και τα μελάντο Τενερίφης η καμπύλη αυτή είναι πολύ έντονη, καθώς το σώμα των καναρινιών αυτών έχει τη μορφή του αριθμού “1” καθιστώντας τα πολύ ιδιαίτερα και ξεχωιρστά. Σε άλλα καμπούρικα καναρίνια, το σώμα τους έχει τη μορφή μισοφέγγαρου όπως πχ αυτό της Σκωτίας.

Τέλος, στα καναρίνια τύπου συγκαταλέγονται και τα σγουρά καναρίνια, τα οποία παίρνουν την ονομασία τους από το ανάκατό τους φτέρωμα. Τα πιο γνωστά εξ αυτών είναι τα σγουρά του Βορά, τα σγουρά του Νότου, τα σγουρά Ελβετίας, Ιταλίας, Παρισιού κ.α. .

http://www.youtube.com/watch?v=0bFjslhvOXI