Μήπως είστε αλλεργικοί στα πτηνά;

PetFriendsΠτηνά Comments

Μήπως είστε αλλεργικοί στα πτηνά;

Έξω στη φύση, τα πτηνά είναι πολύ χρήσιμα ζώα. Βοηθούν τους αγρότες καταναλώνοντας τα βλαβερά έντομα και έχοντας τον πληθυσμό των τρωκτικών “υπό έλεγχο”. Μερικά παίζουν ρόλο ακόμα και στην επικονίαση των φυτών. Και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Για τους ανθρώπους όμως, τα φτερωτά αυτά πλασματάκια είναι αγαπημένοι σύντροφοι. Δυστυχώς, προκαλούν πολλές φορές αλλεργίες στα μέλη της οικογένειας που τα φροντίζει.

Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ανησυχήσει όμως τους λάτρεις των πτηνών. Με τη βοήθεια κάποιων προληπτικών μέτρων και βημάτων μπορείτε να έχετε τον φτερωτό φιλοξενούμενό σας και να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, πριν μάθουμε πώς θα περιορίσουμε τις αλλεργίες αυτές, καλό θα ήταν να καταλάβουμε πρώτα τι τις προκαλεί.

Τι προκαλεί τις αλλεργίες

Όσο κι αν μας προκαλεί έκπληξη, τα φτερά και τα πούπουλα από μόνα τους δεν είναι αλλεργιογόνα πηγή. Αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται κυρίως από ένα είδος σκόνης που μαζεύεται ανάμεσα στα φτερά των πτηνών μας. Συνεπώς, η σκόνη αυτή μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί όσο το πτηνό μας είναι ενεργό, δηλαδή, πετάει, κινεί τα φτερά του ή καθαρίζεται με το ράμφος του. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι και στα περιττώματα των πτηνών μπορεί να υπάρχουν αλλεργιογόνες ουσίες και εύκολα ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με αυτές, καθώς καθαρίζει το κλουβί.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στα πούπουλα και τα φτερά των πτηνών σας, μπορείτε να κανονίσετε ραντεβού με το γιατρό σας για να το επιβεβαιώσει. Αυτό συνήθως γίνεται με λήψη πλήρους ιστορικού, διεξαγωγή εξετάσεων και δερματικό τεστ αλλεργιών. Όταν τελικά ξέρετε ότι είστε αλλεργικοί στο πτηνό σας, τότε μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος αυτού.

Ζώντας με αλλεργίες στα φτερά

Αντιθέτως με το τα σκυλιά και τις γάτες, όπου υπάρχουν υποαλλεργικές ράτσες, στην περίπτωση των πτηνών, δεν ισχυεί κάτι τέτοιο. Οπότε, αν τελικά είστε αλλεργικοί στα φτερά και στα πούπουλα, καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε εντελώς. Αν όμως δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τα πτηνά σας και η αλλεργία σας είναι σχετικά ήπια, τότε πιθανόν να μπορείτε να ακολουθήσετε θεραπείες με αποσυμφορητικά, αντισταμινικά, ή ό,τι άλλο σας συστήσει ο γιατρός σας.

Επιπλέον, μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιες πρακτικές λύσεις:

  • Μετά την ενασχόλησή σας με το κατοικίδιό σας (ή με οποιοδήποτε πτηνό) μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας μέχρι να πλυθείτε καλά.
  • Κρατήστε το κλουβί μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας
  • Καθαρίζετε τακτικά τους τοίχους, τα πατώματα, τα έπιπλα του σπιτιού σας, ειδικά στο δωμάτιο που βρίσκεται το κλουβί με το πτηνό σας.
  • Για την καθαριότητα του σπιτιούσας χρησιμποιείτε ηλεκτρκή σκούπα με καθαρό φίλτρο, ώστε να εξαλειφθεί η σκόνη.
  • Κρατήστε το κλουβί του πτηνού σας καθαρό και ζητήστε βοήθεια από κάποιον που δεν είναι αλλεργικός.

Τα παραπανω αρκετά απλά βήματα, δεν θα εξαλείψουν την αλλεργία σας, αλλά σίγουρα θα σας βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου μπορείτε να ζείτε άνετα με τα κατοικίδια που αγαπάτε.