Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Α’ μέρος)

PetFriendsΥγεία Comments

Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Α’ μέρος)

Δυστυχώς, οι γάτες κατορθώνουν να κρύβουν αποτελεσματικά την τυχόν ασθένειά τους. Πολύ συχνά, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν δεν γίνονται αντιληπτά από τους ιδιοκτήτες τους παρά μόνο όταν σοβαρέψουν αρκετά.

Προφανώς, η γάτα δε μπορεί να μας ειδοποιήσει με τα… νιαουρίσματά της ότι δεν αισθάνεται καλά. Παρολαυτά, έχει τους δικούς της τρόπους να μας γνωστοποιεί πως πρέπει να την εξετάσουμε σε κάποιον κτηνίατρο. Η συμβουλή του σίγουρα είναι αναντικατάστατη αλλά μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να εντοπίσουμε προβλήματα στην υγεία της με τακτικούς ελέγχους ρουτίνας.

Χάρη σ’ αυτούς, μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη φυσιολογική δραστηριότητα της γάτας μας από τυχόν ασυνήθιστα φαινόμενα, αντιλαμβανόμενοι τα πρώτα σημάδια μιας ασθένειας.

Σ’ αυτή τη σειρά άρθρων θα μάθετε πως να αναγνωρίζετε συμπτώματα ασθενειών, ώστε να ζητάτε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας πριν αυτές φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο. Θα ξεκινήσουμε με μια αναφορά στον έλεγχο των διατροφικών και πεπτικών συνηθειών της γάτας μας.

Ο στενός έλεγχος του τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από το σώμα της γάτας μας μπορεί να μας παρέχει με πολύτιμα στοιχεία για την υγεία της. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε πως η γάτα σας δεν τρώει τόσο όσο παλαιότερα. Mήπως αδιαφορεί εντελώς για το φαγητό; Μήπως σας πλησιάζει ζητώντας φαγητό, αλλά καταλήγει να τρώει ελάχιστο απ’ αυτό; Στην πρώτη περίπτωση, μπορούμε να αποφανθούμε με ασφάλεια πως η γάτα μας δεν έχει όρεξη για φαγητό ενώ, στη δεύτερη, ναι μεν πεινάει αλλά κάτι την αποτρέπει από το να φάει όσο θα ήθελε.

Μια γάτα η οποία δεν τρέφεται καλά ενδέχεται να μην πίνει και όσο νερό χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί. Για να το ελέγξετε αυτό, πιάστε απαλά το δέρμα ανάμεσα στις ωμοπλάτες της, τραβήξτε το ελαφριά προς τα πάνω, και ανοίξτε τα δάχτυλά σας προκειμένου να το αφήσετε να “πέσει”.

Αν το δέρμα της γάτας επανέρχεται αμέσως στη θέση του, η ίδια είναι επαρκώς ενυδατωμένη. Αν όχι, ενδεχομένως να είναι αφυδατωμένη, Στην περίπτωση αυτή, προτείνεται η χορήγηση υγρών από τον κτηνίατρό σας. Σημειώστε πως ένδειξη προβλήματος μπορεί να αποτελεί και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού.

Η αναφορα στις κενώσεις της γάτας δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο – έχει όμως μεγάλη σημασία για την εξασφάλιση της υγείας της γάτας μας. Το σχήμα, η συνεκτικότητα, η μυρωδιά και το χρώμα των κοπράνων μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την καλή υγεά της γάτας, καθώς επίσης και τα τυχόν ίχνη αίματος ή φλεγμάτων σ’ αυτά.

Η διατροφή και οι κενώσεις της γάτας αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, γι αυτό προσέξτε πώς “συνδυάζονται”. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας τρώει μετά μανίας αλλά δε βάζει βάρος (ή μοιάζει να χάνει κιλά) πρέπει να προβληματιστείτε. Αν έχετε παρατηρήσει σημαντικές μεταβολές στο ρυθμό της διατροφής ή των κενώσεών της, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

Προβλήματα συνηθισμένα, όπως π.χ. η ύπαρξη παρασίτων στο πεπτικό σύστημα της γάτας ή πιο σοβαρά όπως ο διαβήτης μπορούν να εντοπισθούν με την εξέταση ούρων ή κοπράνων. Η συλλογή των δειγμάτων δεν είναι πάντα η ευκολότερη διαδικασία, γι αυτό είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.

Στο επόμενο αρθρο της σειράς θα αναφερθούμε στα σημάδια που μας δίνει το τρίχωμα της γάτας μας και που υποδεικνύουν προβλήματα στην υγεία της. [ συνέχεια στο Β Μέρος… ]