Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (B’ μέρος)

PetFriendsΥγεία Comments

Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (B’ μέρος)

[ …συνέχεια από το Μέρος Α’ ] Mια υγιής, περιποιημένη γάτα έχει ένα μαλακό, καθαρό, σχετικά λαμπερό τρίχωμα. Μια γάτα της οποίας η γούνα είναι ξηρή, λιπαρή ή μπερδεμένη μπορεί να απαιτεί απλά τη δική σας… συμβολή ή απλά μπορεί να μην είναι και στα καλύτερά της.

Ακόμα και δεχόμενη την τακτική περιποίηση από τον άνθρωπο, η γάτα πρέπει να περιποιείται και η ίδια το τρίχωμά της προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή του εμφάνιση. Οι γάτες είναι, τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα προσεκτικές με την ατομική τους υγιεινή, γιαυτό και μια γάτα η οποία δε φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση μάλλον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Από την άλλη μεριά, μια γάτα που περιποιείται σε υπερβολικό βαθμό τον εαυτό της επίσης δεν ενεργεί φυσιολογικά. Η υπερβολική αφοσίωση στον καθαρισμό της γούνας της γάτας από την ίδια με τη γλώσσα της μπορεί να αποτελεί σημάδι άγχους, δερματικό πρόβλημα ή ακόμα και προσβολή από ψύλλους.

Αναζητήστε για ενδείξεις όπως π.χ. σημεία τα οποία η γάτα σας γλείφει τόσο πολύ, με αποτέλεσμα την αφαίρεση της γούνας τοπικά και τον ερεθισμό του δέρματος. Η κατάσταση αυτή, γνωστή και ως υγρή οξεία δερματίτιδα, μπορεί να οφείλεται σε τσίμπημα κουνουπιού, προσβολή από ψύλλους ή αλλεργία.

Φυσικά, η απώλεια του τριχώματος της γάτας δεν οφείλεται πάντα στην προσωπική της περιποίηση. Σημειώστε τυχόν “φαλακρές” περιοχές ή άλλες όπου η γούνα της έχει αραίωσει. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος της γάτας σας θα πρέπει να καλύπτεται από τη γούνα της ή αρκετά χοντρό τρίχωμα ώστε να μην αποκαλύπτει το δέρμα από κάτω.

Τα μοναδικά μέρη στα οποία η γούνα είναι αραιή είναι η περιοχή ανάμεσα στα μάτια και τα αυτιά της γάτας σας. Ό,τι και αν παρατηρήσετε, πάντως, η συμβουλή του κτηνιάτρου σας θα βοηθήσει τη γούνα της γάτας σας να φυτρώσει και πάλι φυσιολογικά στις “προβληματικές” περιοχές του σώματός της.

Όσο ελέγχετε το τρίχωμα της γάτας σας, εκμεταλλευτειτε την ευκαιρία και εκτιμήστε πρόχειρα το βάρος της. Περάστε τα χέρια σας από τα πλευρά της – σε μια υγιή γάτα, πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε ίσα – ίσα τα πλευρά της. Αν τα πλευρά της είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, η γάτα σας είναι υπερβολικά αδύνατη.

Αν, αντίθετα, δυσκολεύεστε να τα εντοπίσετε τότε η γάτα σας είναι υπέρβαρη. Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε τις ανησυχίες σας σχετικά με το βάρος της γάτας σας με τον κτηνίατρό σας.

Στο επόμενο άρθρο της σειράς, θα αναφερθούμε στο πώς η γρήγορη εξέταση του στόματος της γάτας σας μπορεί να σας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα στην υγεία της. [ συνέχεια στο Γ’ Μέρος… ]