Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Γ’ μέρος)

PetFriendsΥγεία Comments

Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Γ’ μέρος)

[ …συνέχεια από το B’ Μέρος ] Τα ούλα και τα δόντια μιας γάτας μπορούν να μας παρέχουν ενδείξεις για την υγεία της. Γιαυτό και κάθε ιδιοκτήτης γάτας θα έπρεπε να γνωρίζει πώς να ανοίξει το στόμα της τετράποδης φίλης του, ακόμα και στις περιπτώσεις που η ίδια δεν είναι και τόσο… πρόθυμη!

Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρετε είναι να πιάσετε το άνω μέρος του κεφαλιού της γάτας σας με τον αντίχειρα στη μια πλευρά και τα υπόλοιπα δάχτυλα στην άλλη. Τραβήξτε ελαφριά το κεφάλι της γάτας σας προς τα πίσω ώστε η μύτη της να δείχνει προς τα πάνω. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας το άλλο σας χέρι, βάλτε ένα δάχτυλο εκεί όπου συναντώνται τα μπροστινά δόντια και πιέστε απαλά προς τα κάτω με σταθερή πίεση στην κάτω σιαγόνα. Καθώς ανοίγει το στόμα της γάτας σας, θα έχετε στη διάθεσή σας κάποια δευτερόλεπτα για να ρίξετε μια καλή ματιά μέσα του.

Το χρώμα του δέρματος μέσα στο στόμα της γάτας και στα ούλα της μπορούν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες για την υγεία της. Σε μια υγιή γάτα το κυρίαρχο χρώμα είναι μια ελαφρια απόχρωση του ροζ.

Το άσπρο χρώμα αποτελεί ένδειξη αιναιμίας, το κιτρινωπό παραπέμπει σε προβλήματα στο συκώτι ενώ το ελαφρύ γαλάζιο συνεπάγεται την ανεπαρκή λήψη οξυγόνου από τη γάτα, συχνά αποτέλεσμα αναπνευστικών προβλημάτων ή ακόμα και δηλητηρίασης.

Προσέξτε : δεν είναι ασυνήθιστο για τα ούλα μιας γάτας – ή ακόμα και τον ουρανίσκο της – να χρωματίζονται, ως ένα βαθμό, με το χρώμα της γούνας της γάτας, ειδικά όσο αυτή μεγαλώνει ηλικιακά. Για κάποιο λόγο, οι πορτοκαλί γάτες είναι επίσης επιρρεπείς στην εμφάνιση ακίνδυνων φακίδων στις μύτες τους, τα χείλη της, τα ούλα τους και μέσα στο στόμα τους. Τα μαύρα ούλα σε μια μαύρη γάτα δεν αποτελούν λόγω ανησυχίας, αλλά κάθε αλλαγή στα ούλα πρέπει να αναφέρεται άμεσα στον κτηνίατρό σας.

Όσο κοιτάτε το στόμα της γάτας σας, πρέπει να ελέγχετε στα γρήγορα και τα δόντια της καθώς τα οδοντικά προβλήματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρότερα ζητήματα. Η ανάπτυξη πέτρας, για παράδειγμα, δεν προκαλεί μόνο δυσοσμία στην αναπνοή. Η ποέτρα ενδέχεται οδηγήσει στη συσσώρευση βακτηριδίων στα ούλα, που με τη σειρά της προκαλεί μολύνσεις οι οποίες εισέρχονται στο αίμα της γάτας, επηρεάζοντας ζωτικά της όργανα.

Προκειμένου να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το πώς να καθαρίζετε τα δόντια της γάτας σας στο σπίτι. Καλό είναι επίσης να πραγματοποιείτε τακτικούς καθαρισμούς των δοντιών της.

Στο επόμενο άρθρο της σειράς, θα αναφερθούμε στις πληροφορίες που μας δίνουν τα αυτιά της γάτας μας για την υγεία της. [ συνέχεια στο Δ’ Μέρος… ]