Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Δ’ μέρος)

PetFriendsΥγεία Comments

Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Δ’ μέρος)

[ …συνέχεια από το Μέρος Γ’ ] Στα μέχρι τώρα άρθρα της σειράς έχουμε αναφερθεί στο πώς η εικόνα του στόματος και της γούνας αλλά και η πεπτική λειτουργία της γάτας μας μπορούν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της. Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε με το παρόν άρθρο στον τρόπο με τον οποίο η εικόνα των αυτιών της τετράποδης φίλης μας μπορεί να μας γνωστοποιήσει τυχόν προβλήματά της.

Ο τακτικός έλεγχος των αυτιών της γάτας μας είναι πολύ σημαντικός. Στον έλεγχο αυτό, αναζητούμε τυχόν αλλαγή του χρώματος στο εσωτερικό των αυτιών. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το στόμα της γάτας, μια κιτρινωπή ή γαλάζια σκιά στο δέρμα ή το εσωτερικό των αυτιών της γάτας μπορεί να συνεπάγεται πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο κτηνίατρός σας.

Οι γάτες τα καταφέρνουν αρκετά καλά στο να διατηρούν τα αυτιά τους καθαρά. Πέρα από κάποια απλή, φυσιολογική κυψελίδα, δε θα εντοπίσετε κάτι άλλο στα αυτιά μιας υγειούς γάτας. Κάθε είδος ερεθισμού ή φλεγμονής αποτελεί ένδειξη προβλήματος.

Ακαθαρσίες σε μορφή κόκκων σκόνης καφέ παρουσιάζονται σε περιπτώσεις προσβολής από ζωϋφια (κυρίως τσιμπούρια) τα οποία ζουν και τρέφονται στον ακουστικό πόρο του αυτιού.

Η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει και έντονη φαγούρα, αν και όχι απαραίτητα σε όλες τις προσβεβλημένες γάτες. Με λίγα λόγια, αν μια γάτα έχει ψύλλους δε σημαίνει πως θα ξύνεται ή το αντίστροφο.

Η τακτική εξέταση των αυτιών της γάτας μας είναι απαραίτητη και για άλλους λόγους. Για τις γάτες που μένουν εξωτερικά του σπιτιού μας, είναι έντονος ο κίνδυνος κρυοπαγήματος τους χειμερινούς μήνες. Αυτά τα όμορφα, όρθια αυτιά που έχουν οι γάτες μας αποτελούνται κατά κύριο λόγο από δέρμα και χόνδρο. Η ροή αίματος προς αυτά είναι ελάχιστη. Έτσι, ακόμα και μια ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι αρκετή ώστε να κάνει τις άκρες των αυτιών της γάτας να παγώσουν.

Eπιπρόσθετα, οι γάτες που ζουν ή κυκλοφορούν έξω από το σπίτι μας είναι πιθανόν να γρατσουνιστούν, μαλώνοντας με άλλες γάτες. Τα αυτιά τους αποτελούν εξαιρετικά εύκολο στόχο στους “γατο-καυγάδες” για γρατσούνισμα ή δάγκωμα! Το τραύμα που μπορούν να προκαλέσουν τα μικρά, κοφτερά δόντια μιας γάτας στο αυτί μιας άλλης μπορεί να μαζέψει ακαθαρσίες και μικρόβια, που με τη σειρά τους οδηγούν σε μόλυνση.

Η γάτα μπορεί να μοιάζει μια χαρά επιστρέφοντας κοντά μας αλλά, λίγες μέρες αργότερα, ενδέχεται να εμφανίσει ένα πρήξιμο στο σημείο όπου τραυματίστηκε αλλά και πυρετό. Στο σημείο αυτό, είναι και πάλι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Στο επόμενο άρθρο της σειράς, θα αναφερθούμε στις πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν τα μάτια της γάτας μας για την υγεία της. [ συνέχεια στο Ε’ Μέρος… ]