Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Ε’ μέρος)

PetFriendsΥγεία Comments

Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (Ε’ μέρος)

[ …συνέχεια από το Δ’ Μέρος ] Τα μάτια της γάτας μας μπορούν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της. Διαβάστε, στη συνέχεια του άρθρου, πώς μπορείτε να “αντλείτε” τις πληροφορίες αυτές.

Οι κόρες των ματιών της γάτας μπορούν να έχουν διάφορα σχήματα – να μοιάζουν με κάθετες σχισμές, να έχουν το κλασσικό σχήμα της ατράκτου ή να βρίσκονται σε πλήρη διαστολή καταλαμβάνοντας όλο το χρωματιστό μέρος του ματιού. Κάποιες ασθένειες, όπως αυτές που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα της γάτας, μπορούν να κάνουν τις δύο κόρες να έχουν διαφορετικό, μεταξύ τους, μέγεθος. Επίσης, η θολή, γκρίζα ή λευκή εικόνα τους μπορούν να αποτελούν ένδειξη ιογενούς έλκους, καταρράκτη ή άλλου προβλήματος στην όραση της γάτας.

Το χρωματιστό μέρος του ματιού ονομάζεται “ίριδα”. Οι γάτες συνήθως έχουν πράσινα, κίτρινα ή γαλάζια μάτια σε διάφορες αποχρώσεις τους. Υπάρχουν και γάτες των οποίων τα δύο μάτια έχουν διαφορετικά χρώματα. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην ίριδα των ματιών της γάτας σας ή την εμφάνιση “λεκέδων” άλλων χρωμάτων, πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρό σας.

Γεγονός είναι πάντως πως η αλλαγή της ίριδας, λόγω ηλικίας, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η ίριδα στις πιο μεγάλες, ηλικιακά, γάτες, παίρνει τη μορφή “ελβετικού τυριού” κάποιες φορές και μοιάζει να διαλύεται – κάτι που φυσικά δεν ισχύει!

Το άσπρο τμήμα του ματιού αποκαλείται “σκληρός χιτώνας”. Προφανώς το κανονικό του χρώμα είναι λευκό (ίσως με την παρουσία κάποιων κόκκινων αιμοφόρων αγγείων). Όταν το χρώμα του αλλάζει σε κίτρινο ή εμφανίζει έντονους “λεκέδες” αίματος, γρατσουνιές κλπ, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα που οφείλετε να διερευνήσετε.

Περνάμε στον επιπεφυκότα, το ροζ, σαρκώδες τμήμα κάτω από τα βλέφαρα που βοηθά το μάτι να παραμένει στη θέση του. Ο επιπεφυκότας συνήθως περνά απαρατήρητος εκτός και αν πρηστεί. Στην περίπτωση αυτή προεξέχει κάτω από το βλέφαρο αλλάζοντας την όψη του ματιού.

Το τρίτο βλέφαρο, γνωστό και ως νηκτική μεμβράνη, εμφανίζεται όταν η γάτα σας ανοιγοκλείνει ή κλείσει τα μάτια της. Κινείται από την εσωτερική γωνία του ματιού καλύπτοντας την μπροστινή επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού. Kαι αυτό συχνά περνά απαρατήρητο, εκτός και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ένας τρόπος με τον οποίο η γάτα μας θα μας ανακοινώσει πως δεν νιώθει καλά είναι με την τμηματική μετακίνηση των τρίτων βλεφάρων της κατά μήκος του βολβού.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποιου είδους βλάβη ή ανωμαλία με τα μάτια της γάτας σας, μη διστάσετε να την μεταφέρετε άμεσα στον κτηνίατρό σας.

Στο επόμενο και τελευταίο άρθρο της σειράς, θα αναφερθούμε στις πληροφορίες που μπορούν να μας δώσει η θερμοκρασία του σώματος της γάτας μας για τυχόν προβλήματα στην υγεία της. [ συνέχεια στο ΣΤ’ Μέρος… ]