Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (ΣΤ’ μέρος)

PetFriendsΥγεία Comments

Μήπως η γάτα μου είναι άρρωστη; (ΣΤ’ μέρος)

[ …συνέχεια από το Ε’ Μέρος ] Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο ωραία κουλουριάζονται οι γάτες τα κρύα βράδια; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση θερμοκρασία σώματος της γάτας ανέρχεται στους 38.6 βαθμούς Κελσίου – περίπου τρεις παραπάνω από ότι αυτή του ανθρώπου.

Η φυσιολογική θερμοκρασία μιας γάτας μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 37.7 και 39.1 βαθμών Κελσίου. Σε περίπτωση που η γάτα μας αρρωστήσει – ή εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρύο ή τη ζέστη – η θερμοκρασία της ενδέχεται να πέσει ή να ανέβει πάνω από τα φυσιολογικά της όρια.

Συνήθως, ο απαλός πυρετός συνοδεύει την προσπάθεια του οργανισμού μιας γάτας να αμυνθεί μιας ασθένειας. Όμως, ο εξαιρετικά υψηλός ή επίμονος πυρετός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά – ή ακόμα και ανεπανόρθωτα – τον οργανισμό της γάτας μας και απαιτεί τη συμβολή γιατρού. Δεν μπορείτε να βασιστείτε στο άγγιγμά σας προκειμένου να ατιληφθείτε αν η γάτα σας έχει πυρετό ή όχι – και φυσικά δε μπορείτε να την κάνετε να κρατήσει ένα θερμόμετρο κάτω από το πόδι της!

Δυστυχώς, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να μετρήσετε τη θερμοκρασία της γάτας σας είναι μέσω του πρωκτού της. Φυσικά η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να αρέσει στη γάτα σας, ειδικά αν ήδη δεν αισθάνεται καλά. Αν παρουσιάζει ήδη σημάδια ασθένειας, ίσως να αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσετε. Αν κατορθώσετε μόνοι σας να μετρήσετε τη θερμοκρασία της, θα μπορείτε να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας ότι έχει πυρετό πριν καν τον επισκεφθείτε.

Ουσιαστικά, για τη συγκεκριμένη δουλειά χρειάζεστε ένα πρωκτικό θερμόμετρο. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το ψηφιακό θερμόμετρο. Αφού αρχικά λιπάνετε το άκρο του με βαζελίνη ή κάποιο φυτικό έλαιο, σταθεροποιήστε τα πόδια της γάτας σε μια ασφαλή επιφάνεια, κρατήστε την από το πλάι με το ένα σας χέρι, την ουρά της προς τα έξω και τη μύτη της δίπλα στον αγκώνα σας. Ενδεχομένως να χρειαστείτε και τη βοήθεια κάποιου άλλου στο σπίτι για να τα καταφέρετε!

Με το ίδιο χέρι σας, κρατήστε ψηλά την ουρά της γάτα σας και βάλτε απαλά το θερμόμετρο στον πρωκτό της γάτας με το άλλο χέρι. Αφού το θερμόμετρο εισέλθει για 2-2.5 εκατοστά, πρέπει να το κρατήσετε για τρία λεπτά εφόσον έχετε τη δυνατότητα. Κατόπιν βγάλτε το απαλά, σκουπίστε το και σημειώστε τη θερμοκρασία που δείχνει, ώστε να την αναφέρετε στον κτηνίατρό σας. Αν, παρολαυτά, δυσκολεύεστε ή νιώθετε άβολα με την όλη διαδικασία, απεθυνθείτε εξ αρχής στον κτηνίατρό σας.

Βήχας και κρυολόγημα

Ο περιστασιακός βήχας ή το φτάρνισμα της γάτας αποτελούν φυσιολογικές ανιδράσεις στα εκατομμύρια αόρατα σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα γύρω μας. Γι αυτό και κάποιο βήξιμο ή φτάρνισμα, αραιά και πού, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Κάποιες φορές η γάτα μας ενδεχομένως, βήχοντας, να βγάλει από το στόμα της μικρά μπαλλάκια με τρίχες. Το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και προέρχεται από τη συνήθεια της γάτας να καθαρίζεται γλείφοντας το σώμα της. Εφόσον τη βοηθάτε σ’ αυτό χτενίζοντάς την τακτικά, οι εκδηλώσεις του φαινομένου αυτού θα αραιώσουν κατά πολύ. Όπως και να έχει, περιοδικός βήχας ή ήχοι καθαρίσματους του λαιμού της δεν εμπνέουν ανησυχία.

Αντίθετα, το επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα ή ο βήχας αποτελούν ενδείξεις κρυολογήματος, καθώς επίσης και η καταρροή ή τα δάκρυα που ενδεχομένως συνοδεύουν τον φτάρνισμα της γάτας σας. Και σε αυτή την περίπτωση, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

Έχοντας διαβάσει, πλέον, τα άρθρα αυτής της σειράς μπορείτε και μόνοι σας να εντοπίσετε τυχόν συμπτώματα ασθένειας που έχουν προσβάλλει τη γάτα σας – φαινόμενα που ξεφεύγουν από τη ρουτίνα και τη φυσιολογική συμπεριφορά της τετράποδης φίλης σας! Αν διαπιστώσετε κάτι ανησυχητικό, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας εξηγώτας του τι ακριβώς παρατηρήσατε, ώστε η γάτα σας να μπει τάχιστα στο δρόμο της ανάρρωσης.