Συνηθισμένα συμπτώματα ασθενειών στα χάμστερ

PetFriendsΜικρα θηλαστικά Comments

Συνηθισμένα συμπτώματα ασθενειών στα χάμστερ

Τα χάμστερ είναι αρκετά σκληραγωγημένα κατοικίδια! Παρολαυτά, εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, οι τραυματισμοί τους και οι ασθένειές τους εξελίσσονται από απλοί σε σοβαροί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αν παρατηρήσετε κάποιες ενδείξεις ασθένειας στο χάμστερ σας, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως μαζί του τον κτηνίατρό σας. Τέτοιες ενδείξεις είναι π.χ. η απώλεια όρεξης, η αδράνεια, το κουλούριασμα σε μια γωνία του κλουβιού του, η τυχόν απεριποίητη γούνα του, το φτάρνισμα, η καταρροή από τη μύτη ή τα μάτια του, η υγρή ουρά του και η διάρροια. Η απώλεια τριχώματος μπορεί να αποτελεί επίσης σύμπτωμα δερματικής ασθένειας ή παράσιτων και απαιτεί, επίσης, τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Αν το χάμστερ σας είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, διατηρήστε το ζεστό και χορηγήστε του νερό ή τροφή μέχρι να το μεταφέρετε στον κτηνίατρό σας.

Συμπτώματα ασθενειών :

Αποστήματα : Πρόκειται για θύλακες μόλυνσης, που σχηματίζονται από μικρά τραύματα στο δέρμα. Το πύο που συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα σχηματίζει μία ευμεγέθη μάζα, η οποία μπορεί και να εκκρίνει μόνη της το περιεχόμενό της. Τα αποστήματα μπορούν επίσης να δημιουργηθούν και στο εσωτερικό των μάγουλων των χάμστερ από τυχόν εκδορές που προκάλεσε κάποιο κομμάτι τροφής.

Αν το χάμστερ σας μοιάζει να έχει συνεχώς αποθηκευμένη τροφή στις θήκες των μάγουλών του, ενδεχομένως να υποφέρει από κάποιο απόστημα ή άλλο ερεθισμό. Τα αποστήματα απαιτούν τη συνδρομή του κτηνιάτρου ο οποίος θα τα αποξηράνει και θα τα θεραπεύσει με τη χρήση αντιβιοτικών.

Βλάβες του αναπνευστικού : Τα χάμστερ ενδέχεται να προσβληθούν στο αναπνευστικό τους και να πάθουν, τελικά, πνευμονία. Ενδείξεις τέτοιων λοιμώξεων αποτελούν το φτάρνισμα, η καταρροή από τα μάτια ή τη μύτη τους και η δυσκολία στην αναπνοή. Το περιστασιακό φτάρνισμα δεν είναι τόσο ανησυχητικό αλλά, εφόσον παρατηρηθεί απώλεια της όρεξης για φαγητό, μειωμένη δραστηριότητα, δύσπνια κλπ πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια κτηνιάτρου.

Υγρή ουρά : Γνωστή και ως πολλαπλασιαστική ειλεϊτιδα ή αλλιώς περιφερειακή εντερίτιδα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, αρκετά συνηθισμένη στα προσφάτως απογαλακτισμένα χάμστερ Η ακριβής της αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά ενδεχομένως να οφείλεται σε ένα βακτήριο με το όνομα καμπυλοβακτηρίδιο jejuni. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πάθηση συνδέεται με το άγχος, την πολυκοσμία και τις αλλαγές στη διατροφή του χάμστερ.

Τα προσβληθέντα χάμστερ ενδέχεται να χάσουν πολύ γρήγορα τη ζωή τους, να παρουσιάσουν διάρροια (που, με τη σειρά της, θα καταστήσει υγρή την ουρά τους), λήθαργο, απώλεια όρεξης και απεριποίητη γούνα. Σημειώστε, πάντως, πως όταν ένα χάμστερ έχει διάρροια δε σημαίνει απαραίτητα πως έχει προσβληθεί από την παραπάνω ασθένεια. Διαβάστε παρακάτω :

Διάρροια : Αρκετές μολύνσεις ενδέχεται να προκαλέσουν διάρροια, όπως επίσης οι τυχόν αλλαγές στη διατροφή του χάμστερ ή η θεραπεία του με χρήση αντιβιοτικών. Η υπερβολική κατανάλωση λαχανικών ή άλλης φρέσκης τροφής αποτελεί συνηθισμένο αίτιο πρόκλησης διάρροιας αλλα, στην περίπτωση αυτή, δεν παρατηρείται απώλεια όρεξης ή μείωση της δραστηριότητας του χάμστερ.

Πρόβλημα, όμως, αποτελεί η πιθανή αφυδάτωσή του – γιαυτό φροντίστε σε περίπτωση διάρροιας το χάμστερ να πίνει νερό, μέχρι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Καλό είναι επίσης να σταματήσετε τη χορήγηση φρέσκων τροφών (λαχανικά κλπ) για κάποιο διάστημα και να τη συνεχίσετε – αργά και σταδιακά – εφόσον η διάρροια σταματήσει.

Δερματικές παθήσεις : Τα χάμστερ ενδέχεται να προσβληθούν από διάφορα ζωύφια, τα οποία εντοπίζονται με μια απλή εξέταση του δέρματος από τον κτηνίατρό σας. Η λειχήνα (ringworm, αποτελεί ουσιαστικά μυκητιασική λοίμωξη) είναι μια ακόμη πιθανή ασθένεια του δέρματος και απαιτεί τη συμβολή κτηνιάτρου, όπως επίσης και τυχόν αλλεργίες ή μολύνσεις του δέρματος. Η απώλεια τριχώματος δεν είναι τόσο σπάνια και μπορεί να είναι εποχιακή ή να οφείλεται στη μεγάλη ηλικία των χάμστερ. Αν παρατηρήσετε ερεθισμούς ή ξηρά φολίδωση στο δέρμα ή αν το χάμστερ σας ξύνεται περισσότερο από ό,τι συνήθως, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τα χάμστερ έχουν αδένες όσφρησης στα πλευρά τους, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι σκουρόχρωμοι, δίχως να φαίνονται ερεθισμένοι ή να ενοχλούν το χάμστερ σας – παρολαυτά, πρέπει και πάλι να σας ανησυχήσουν. Τέλος, η επίστρωση του κλουβιού του χάμστερ σας με ροκανίδια κέδρου ενδέχεται να του προκαλέσει ερεθισμούς, αλλεργίες ή ακόμα και προβλήματα στο αναπνευστικό του, γιαυτό και πρέπει να αποφεύγεται.

Χειμερία νάρκη : Αν η θερμοκρασία του δωματίου πέσει κάτω από το φυσιολογικό όριο, τα χάμστερ εισέρχονται σε ένα είδος “χειμερίας νάρκης”, κατά την οποία είναι σχεδόν ακίνητα και αναπνέουν πολύ αργά. Πολλοί ιδιοκτήτες πανικοβάλλονται στο θέμα αυτό, θεωρώντας πως το χάμστερ τους πεθαίνει ή είναι νεκρό! Αυτό συμβαίνει, .ομως, γιατί πολύ απλά το χάμστερ σας κρύωσε (αν π.χ. οι ιδιοκτήτες του σπιτιού φύγουν κλείνοντας το καλοριφέρ). Φροντίστε να ξαναζεστάνετε τον μικρό σας φίλο ώστε να τον συνεφέρετε.

Ως ιδιοκτήτες ενός χάμστερ, πρέπει να προσέξετε μεταξύ άλλων και τα εξής :

Αντιβιοτικά : Αρκετά αντιβιοτικά προκαλούν θανάσιμη δηλητηρίαση στα χάμστερ. Η πενικιλίνη, η αμοξυκιλλίνη, η αμπικιλλίνη, η στρεπτομυκίνη, η διυδροστρεπτομυκίνη, οι τετρακυκλίνες, η λινκομυκίνη, η ερυθρομυκίνη, η βανκομυκίνη, οι κεφαλοσπορίνες και η γενταμυκίνη θα πρέπει να αποφεύγονται.

Eπίστρωση με ροκανίδι κέδρου : Πρέπει να τονιστεί πως ο κέδρος αποβάλλει επιβλαβείς ενώσεις οι οποίες ερεθίζουν την αναπνευστική οδό των χάμστερ ενώ ενδέχεται να επηρεάσουν και το συκώτι τους. Σε ελαφρώς μικρότερο αλλά εξίσου αξιοσημείωτο βαθμό επηρέαζονται τα χάμστερ και από τα ροκανίδια πεύκου. Γιαυτό και τα υλικά αυτά πρέπει να αποφεύγονται ως λύσεις επίστρωσης των κλουβιών των χάμστερ μας. Προτιμήσετε τα ροκανίδια λεύκας, πέλλετ αλφάλφα ή ακόμα και λωρίδες χαρτιού.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά το κλουβί του χάμστερ σας. Η εκτεταμένη παραμονή ούρων, περιττωμάτων ή τροφών σ’ αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση μικροβίων τα οποία μπορούν να βλάψουν τον μικρό σας φίλο!