Ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού : Ποιο είδος να προτιμήσω; (Α’ μέρος) (Video)

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού: Ποιο είδος να προτιμήσω; (Α' μέρος) (Video)

Οι επίδοξοι κάτοχοι ενυδρείοι αναρωτιούνται συχνά αν θα πρέπει να στραφούν στην επιλογή ενός ενυδρείου γλυκού ή θαλασσινού νερού. Έχουν ακούσει, αναμφίβολα, απόψεις που υποστηρίζουν και τα δύο είδη, καθιστώντας έτσι δύσκολη την επιλογή τους.

Το παρόν άρθρο δε σκοπεύει να σας προσανατολίσει προς κάποιο από τα δύο είδη. Θα σας παρουσιάσει, συνοπτικά, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους ώστε να κρίνετε, πλέον, μόνοι σας για το ποιο σας ταιριάζει καλύτερα!

Αρκετοί θεωρούν πως το ενυδρείο του γλυκού νερού είναι καταλληλότερο για αρχάριους και πως, έχοντας αποκτήσει μια σχετική εμπειρία, μπορούν να προχωρήσουν σ’ αυτό του θαλασσινού νερού. Αν και γενικά είναι αλήθεια πως τα ενυδρεία του θαλασσινού νερού απαιτούν μεγαλύτερη εξειδίκευση, υπάρχουν πολοί έμπειροι χομπίστες που επιλέγουν να παραμένουν στον κόσμο των ενυδρείων γλυκού νερού. Εξάλλου, τα ενυδρεία της κατηγορίας αυτής μπορούν να αποδειχθούν το ίδιο συναρπαστικά με αυτά του θαλασσινού νερού.

Τύποι ενυδρείων

Οι δύο κατηγορίες ενυδρείων – γλυκού και θαλασσινού νερού – χωρίζονται σε υποκατηγορίες οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση στο τελικό στήσιμο του ενυδρείο, επηρεάζοντας το κόστος αλλά και τη συντήρησή του.

Στα ενυδρεία γλυκού νερού συναντάμε υποκατηγορίες όπως τα φυτεμένα ενυδρεία, τα βιοτοπικά ενυδρεία, ενυδρεία με κιχλίδες (Αφρικής ή Αμερικής), ενυδρεία με ψάρια – θηρευτές κ.α.

Στα ενυδρεία θαλασσινού νερού συναντάμε τα ενυδρεία που περιέχουν μόνο ψάρια, τα ενυδρεία τροπικού υφάλου, τα ενυδρεία με ψάρια και “ζωντανούς” βράχους κ.α. .

Στη συνέχεια του άρθρου θα αναφερθούμε στο πώς οι υποκατηγορίες αυτές επηρεάζουν την εμπειρία μας με τον κόσμο των ενυδρείων θαλασσινού ή γλυκού νερού.


Ενυδρείο με Αφρικανικές κιχλίδες

Κόστος

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι ενδιαφερόμενοι, όταν αναλογίζονται τις διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ενυδρείου είναι το κόστος. Υπάρχει μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία τα ενυδρεία θαλασσινού νερού κοστίζουν αρκετά περισσότερο από αυτά του γλυκού νερού – κάτι που, σε γενικές γραμμές, ισχύει. Τα ψάρια του θαλασσινού νερού είναι, γενικώς, ακριβότερα.

Τα αντίστοιχα ενυδρεία απαιτούν, επίσης, περισσότερο εξοπλισμό. Τα κοράλια ανεβάζουν σημαντικά το κόστος τους. Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αν και πρέπει να αντιληφθούμε πως το κόστος ενός ενυδρείου είναι πολύ σχετικό!

Για παράδειγμα : ένα ενυδρείο τροπικών υφάλων είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το ακριβότερο από αυτά του θαλασσινού νερού. Επομένως, αν θέλετε να διατηρήσετε το κόστος ενός τέτοιου ενυδρείου στα επίπεδα αυτών του γλυκού νερού, θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού με ψάρια ή ψάρια και “ζωντανούς” βράχους. Καλό θα ήταν επίσης να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που απαιτείται για τα ενυδρεία αυτά ή να τον παραλείψετε εξ αρχής.

Από την άλλη μεριά, το ενυδρείο γλυκού νερού μπορεί επίσης να σας προκύψει ακριβό. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ενυδρείο με πολύ βλάστηση τότε ο πρόσθετος φωτισμός, το διοξείδιο του άνθρακα και τα φίλτρα θα ανεβάσουν γρήγορα το κόστος του. Τα ενυδρεία αφρικανικής κιχλίδας απαιτούν συχνά μεγάλες ποσότητες βράχων, το κόστος των οποίων ενδέχεται να ισοδυναμεί με την τοποθέτηση “ζωντανών” βράχων σε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το κόστος είναι κάτι σχετικό! Ναι, γενικά, τα ενυδρεία θαλασσινού νερού είναι πιο ακριβά. Όπως μπορείτε να δείτε, όμως, κάποιες φορές τα δεδομένα αλλάζουν.


Ενυδρείο υφάλων
Μέγεθος

Κάποτε υπήρχε η άποψη πως η χωρητικότητα των ενυδρείων θαλασσινού νερού δεν μπορούσε να είναι μικρότερη των 200 λίτρων. Παρολαυτά, η συγκεκριμένη πεποίθηση έχει αποδειχθεί, προσφάτως, εσφαλμένη. Η ανάπτυξη μικρών ενυδρείων θαλασσινού νερού (γνωστών και ως “nano-tanks”) ήρθε να καταρρίψει αρκετές πεποιθήσεις των ανθρώπων που ασχολούνταν με τα ενυδρεία της κατηγορίας αυτής, αποδεικνύοντας πως ένα τέτοιο ενυδρείο μπορεί να είναι όσο μικρό θέλουμε. Στην πραγματικότητα, οι κατασκευαστές προχωρούν στη δημιουργία ενυδρείων 40-120 λίτρων ειδικά για χρήση με θαλασσινό νερό.

Όπως με όλα τα ενυδρεία φυσικά, όσο μεγαλύτερο είναι κάποιο τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το προσέξουμε. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα μεγέθη των ενυδρείων των δύο κατηγοριών. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού 20 λίτρων ή ένα πολύ μεγαλύτερό του. Το ίδιο ισχύει και για τα ενυδρεία γλυκού νερού.

Αλλαγή νερού

Τα ενυδρεία θαλασσινού νερού απαιτούν κάποιες επιπλέον εργασίες κατά τη διάρκεια των αλλαγών του νερού, οι οποίες σχετίζονται με το γεγονός ότι πρέπει να αναμιγνύουμε το αλάτι. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συνήθως αρκετό χρόνο, αφού το αλάτι διαλύεται αργά και απαιτεί την αγορά ενός υδρομέτρου ώστε να ελέγχουμε το επίπεδο αλατότητας του νερού.

Ένας τρόπος να μην καταναλώσετε τόσο πολύ χρόνο είναι να αναμιγνύετε το αλάτι συνεχώς, βάζοντας νερό και αλάτι μέσα σε έναν μεγάλο κουβά με έναν θερμαντήρα νερού και έναν κυκλοφορητή. Μπορείτε να το αφήσετε για τουλάχιστο 24 ώρες και, κατόπιν, όταν χρειαστείτε το νερό, το αλάτι θα έχει ήδη διαλυθεί. Μάλιστα, αυτή είναι η προτιμώμενη μέθοδος αντί της ανάμιξης με το χέρι και της απευθείας μέτρησης της αλατότητας. Για την διάλυση του αλατιού απαιτούνται μέχρι και 24 ώρες, γιαυτό και η άμεση μέτρηση της αλατότητας δε μας δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Κάποιοι αγοράζουν κανάτες με προ-αναμεμιγμένο αλατόνερο από κάποιο κατάστημα που εμπορεύεται παρόμοια είδη. Πρέπει να γνωρίζετε πως η λύση αυτή είναι πιο ακριβή από το να το παρασκευάσετε μόνοι σας, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στο δεύτερο άρθρο της σειράς θα αναφερθούμε στον φωτισμό, το χρώμα , τον εξοπλισμό, την ποικιλία των αξεσουάρ αλλά και τη δυναμική των ενυδρείων γλυκού και θαλασσινού νερού.


Φυτεμένο Ενυδρείο

Στο δεύτερο άρθρο της σειράς θα αναφερθούμε στον φωτισμό, το χρώμα , τον εξοπλισμό, την ποικιλία των αξεσουάρ αλλά και τη δυναμική των ενυδρείων γλυκού και θαλασσινού νερού. [ συνέχεια στο B’ Μέρος… ]