Ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού : Ποιο είδος να προτιμήσω; (B’ μέρος) (Video)

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού : Ποιο είδος να προτιμήσω; (B' μέρος) (Video)

[ …συνέχεια από το A’ Μέρος ] Στο Α’ μέρος αυτής της σειράς άρθρων αναφερθήκαμε στο κόστος, το μέγεθος αλλά και στην ευκολία αλλαγής νερού στις δύο κυριότερες κατηγορίες ενυδρείων : αυτά του γλυκού και αυτά του θαλασσινού νερού.

Στο παρόν άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στις απαιτήσεις των δύο τύπων ενυδρείων σε φωτισμό και λοιπό εξοπλισμό, στην ευκολία συντήρησής τους, στη δυναμική τους αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν.

Φωτισμός

Ο φωτισμός των ενυδρείων θαλασσινού νερού μπορεί να αποδειχθεί ΠΟΛΥ ακριβός. Πολλά κοράλια απαιτούν λάμπες μεταλλικού αλογόνου οι οποίες όχι μόνο είναι ακριβές στην αγορά αλλά και στη χρήση τους. Παρολαυτά, μπορείτε να αποφύγετε τα κοράλια τέτοιων απαιτήσεων και να χρησιμοποιήσετε συμπαγείς λαμπτήτες οι οποίοι είναι μεν φθηνότεροι από αυτούς του μεταλλικού αλογόνου αλλά ακριβότεροι από τους “συνηθισμένους” λαμπτήρες φθορισμού που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ενυδρεία γλυκού νερού.

Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα ενυδρείο μόνο με ψάρια, στο οποίο η μόνη απαίτηση για φωτισμό είναι αυτή που κάνει τα ψάρια σας να δείχνουν όμορφα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τα κοράλια του θαλασσινού νερού απαιτούν γενικά ακτινικό φωτισμό, ο οποίος δε χρησιμοποιείται συχνά στα ενυδρεία γλυκού νερού αφού τα φυτά εκεί δεν επωφελούνται ιδιαίτερα απ’ αυτόν, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη άλγης.

Στον κόσμο των ενυδρείων γλυκού νερού, το φυτεμένο ενυδρείο είναι το μόνο που έχει απαιτήσεις φωτισμού και, ακόμα και σε αυτά, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Σε όλα τα άλλα ενυδρεία γλυκού νερού, χρειάζεστε μόνο το φως που ταιριάζει στα γούστα των “κατοίκων” του αλλά και στα δικά σας.


Ενυδρείο με λάμπες μεταλλικού αλογόνου

Χρώματα

Τα καλύτερα χρώματα, όσον αφορά τα ενυδρεία, τα συναντά κανείς δίχως αμφιβολία στα ενυδρεία υφάλων. Είναι γεγονός πως στον κόσμο των ενυδρείων θαλασσινού νερού υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε χρωματικά ψάρια και κοράλια. Αρκετά καλή επιλογή με βάση τα χρώματα αποτελεί και το ενυδρείο με Αφρικανικές κιχλίδες, αν και ακόμα και αυτά δεν έχουν τις έντονες χρωματικές διαφορές που συναντάμε σε ένα ενυδρείο με ύφαλους.

Ποικιλία

Και πάλι θα πρέπει να προτιμήσουμε τα ενυδρεία θαλασσινού νερού. Αν και σίγουρα υπάρχουν αρκετά είδη στον κόσμο του γλυκού νερού που θα διατηρούν πάντα το ενδιαφέρον μας, ο κόσμος του θαλασσινού νερού μας κερδίζει με την ποικιλία του σε ψάρια και ασπόνδυλα διαφόρων μορφών. Στην ομορφιά των ενυδρείων αυτών συνεισφέρουν και τα κοράλια ή άλλα όμορφα πλάσματα που μπορούμε να προσθέσουμε μέσα τους.

Εξοπλισμός

Μπορείτε να στήσετε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού δίχως πολύ πρόσθετο εξοπλισμο. Το μέσο ενυδρείο θαλασσινού νερού, όμως, χρειάζεται συνήθως περισσότερο εξοπλισμό από αυτό του γλυκού νερού. Παραδείγματα εξοπλισμού που χρειάζονται στο θαλασσινό νερό αλλά όχι και στο γλυκό νερό αποτελούν το υδρόμετρο, οι “ζωντανοί” βράχοι, ο ξαφριστής πρωτεϊνών, κυκλοφορητές νερού (οι οποίοι απαντώνται και σε ενυδρεία γλυκού νερού δίχως να είναι απολύτως απαραίτητοι) επιπρόσθετα εργαλεία ελέγχου των παραμέτρων του νερού (όπως η αλκαλικότητα ή το ασβέστιο) κ.α. .

Δυναμική ενυδρείου

Στο ενυδρείο αλμυρού νερού, το ενυδρείο εξελίσσεται συνεχώς. Η τυχόν προσθήκη “ζωντανών” βράχων ενδέχεται να φέρει μαζί της και “λαθρεπιβάτες” στο ενυδρείο σας, δίχως να ξέρετε τι μπορεί να ακολουθήσει. Πολύ σπάνια στον κόσμο του γλυκού νερού (πέρα από σαλιγκάρια που συνοδεύουν τα φυτά) εμφανίζονται νέοι κάτοικοι, τους οποίους δεν είχατε προμηθευτεί ποτέ.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε το ενυδρείο σας με θαλασσινό νερό, σημειώνοντας τι το καινούριο έχει να επιδείξει. Φυσικά, το αρνητικό στοιχείο της ιστορίας αυτής είναι πως κάποιοι από τους “απρόσκλητους” αυτούς επισκέπτες δεν είναι ωφέλιμοι και η απομάκρυνσή τους μπορεί να αποδειχθεί επίπονη.


«Λαθρεπιβάτης» (Bristle Worm) πάνω σε «ζωντανό» βράχο

Το μοναδικό ενυδρείο γλυκού νερού που πλησιάζει την προαναφερθείσα συμπεριφορά είναι αυτό με Αφρικανικές κιχλίδες ή ψάρια αναπαραγωγής. Ειδικά στο τελευταίο έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τις απόπειρες των ψαριών να ζευγαρώνουν!

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δυναμικής του ενυδρείου θαλασσινού νερού είναι πως συνήθως δε μπορούμε να δούμε όλους τους κατοίκους του συγχρόνως, λόγω της μεγάλης ποσότητας “ζωντανών” βράχων που περιέχουν Ενδέχεται να δούμε ένα ψάρι να… ξεμυτίζει από κάπου ή κάποιο άλλο να κολυμπά πίσω από μια πέτρα – στοιχεία που προσθέτουν στην φυσική αίσθηση του ενυδρείου.

Γεγονός είναι πάντως πως μια τέτοια εικόνα μπορεί να έχει και ένα ενυδρείο γλυκού νερού, ειδικά ένα φυτεμένο ενυδρείο.

Ευκολία συντήρησης

Όπως ακριβώς το κόστος των ενυδρείων θαλασσινού νερού είναι – συνήθως – μεγαλύτερο αυτών του γλυκού νερού, έτσι και τα τελευταία είναι ευκολότερα στην περιποίησή τους. Ειδικά τα ενυδρεία υφάλων είναι πολύ δυσκολότερα στη φροντίδα τους από ότι τα ενυδρεία γλυκού νερού.

Φυσικά υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, όπως π.χ. ένα φυτεμένο ενυδρείο με πολλή βλάστηση σε σχέση με ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού που περιέχει μόνο ψάρια. Γενικά, πάντως, οι μεταβλητές σε ένα ενυδρείο γλυκού νερού είναι λιγότερο περίπλοκες.

Κοράλια

Προφανώς τίποτα στον κόσμο του γλυκού νερού δεν μοιάζει με τα κοράλια. Αν σας αρέσουν, τότε πρέπει να στραφείτε στα ενυδρεία θαλασσινού νερού. Να θυμάστε πάντως πως τα κοράλια απαιτούν επιπλέον φροντίδα. Κάθε ένα είδος ενδέχεται να απαιτεί ξεχωριστή διατροφή, επίπεδο φωτισμού κλπ. Πρέπει να είστε διατεθειμένος να αφιερώσετε τον ανάλογο χρόνο για τη σωστή τους φροντίδα.


Ενυδρείο με κοράλλια

Αναπαραγωγή ψαριών

Αν θέλετε να ζήσετε το θαύμα της γέννησης στο ενυδρείο σας, τότε είναι προτιμότερο να στραφείτε στο ενυδρείο γλυκού νερού. Ελάχιστα είδη ψαριών θαλασσινού νερού αναπαράγονται εύκολα σε συνθήκες αιχμαλωσίας, σε αντίθεση με αυτά του γλυκού νερού.

Συμπεράσματα

Όπως γίνεται προφανές, το κάθε είδος ενυδρείου έχει τους δικούς του θαυμαστές για ξεχωριστούς λόγους. Αφού αναλογιστείτε τις προτιμήσεις σας, τα χρήματα που έχετε διαθέσιμα αλλά και τον χρόνο που θα θέλατε να αφιερώσετε, κάντε την επιλογή σας και παρακολουθήστε έναν νέο, υπέροχο κόσμο να αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια σας!