Γιατί το χρυσόψαρό μου άλλαξε χρώμα;

PetFriendsΖώα ενυδρείου Comments

Γιατί το χρυσόψαρό μου άλλαξε χρώμα;

Τα χρυσόψαρα είναι είναι ένα σύνηθες κατοικίδιο. Παρόλο που οι προτιμήσεις των ανθρώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν είναι οι σκύλοι και οι γάτες με διαφορά, τα ψαράκια έρχονται τρίτα, καθώς είναι σχετικά εύκολο να τα φροντίζει κανείς.

Δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, δεν χρειάζεται να ασκούνται, να εκπαιδεύονται, αλλά ούτε χρειάζονται και πολύ χώρο. Επειδή δεν αφήνουν το ενυδρείο τους, δεν δημιουργούν και επιπλέον δουλειές στο σπίτι, αφού δεν λερώνουν. Ακόμη, είναι υποαλλεργικά και μπορεί να έχει και κάποιος που έχει αλλεργία στα τριχωτά κατοικίδια.

Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν κάτι ασυνήθιστο τυχαίνει στο χρυσόψαρό σας; Γιατί αλλάζει το χρώμα του; Γιατί ασπρίζει;

Αν έχετε αγοράσει χρυσόψαρο για το χρώμα του, μπορεί να απογοητευτείτε.

Αρχικό χρώμα χρυσόψαρου

Τα χρυσόψαρα είναι από τα πιο εξημερωμένα ψάρια. Ωστόσο δεν έχουν πάντα το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα και τις κόκκινες γραμμές με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι.

Τα άγρια χρυσόψαρα είναι στην πραγματικότητα πράσινα, στο χρώμα της ελιάς. Το κόκκινο, μαύρο, πορτοκαλί, άσπρο, κίτρινο και καφέ χρυσόψαρο έχουν δημιουργηθεί μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Λόγω της επιλεκτικής διαδικασίας αναπαραγωγής, καθώς και λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα χρυσόψαρο να αλλάξει το χρώμα του και να γίνει ένα χρώμα παρόμοιο με το αρχικό ή κάποια εντελώς διαφορετική απόχρωση ή ακόμα και να αποκτήσει ένα μοτίβο.

Τι προκαλεί αυτή την αλλαγή;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το χρυσόψαρο μπορεί να αλλάξει χρώμα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

  • Αλλαγή στο περιβάλλον
  • Αλλαγή στον τύπο νερού
  • Οι θερμοκρασίες του νερού
  • Φωτεινότητα
  • Η εισαγωγή άλλου χρυσόψαρου ή ψαριού στο ενυδρείο
  • Μετάβαση από χρωματισμό νεογέννητου σε ενήλικα
  • Πολύ μεγάλο σε ηλικία

Γιατί χάνουν το χρώμα τους ή ασπρίζουν τα χρυσόψαρα;

Τα χρυσόψαρα έχουν μια χρωστική ουσία στο δέρμα τους, η οποία αντιδρά στο φως. Όταν το δέρμα τους στερείται το φως ή παίρνουν λιγότερο από όσο χρειάζονται, αυτό επιδρά στο δέρμα τους και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να χάσουν το χρώμα τους και να ασπρίσουν.