Θερμοπληξία στα ινδικά χοιρίδια : αντιμετώπιση και πρόληψη

PetFriendsΜικρα θηλαστικά Comments

Θερμοπληξία στα ινδικά χοιρίδια : αντιμετώπιση και πρόληψη

Τα ινδικά χοιρίδια είναι ευαίσθητα τρωκτικά. Η υπερβολική τους έκθεση σε δροσερή θερμοκρασία ενδέχεται να τους προκαλέσει κρυολόγημα ενώ και οι υπερβολικές ζέστες μπορούν να τους προκαλέσουν θερμοπληξία.

Η πρόληψη της θερμοπληξίας στα ινδικά χοιρίδια είναι σχετικά απλή. Έχει σημασία, όμως, να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά της σε περίπτωση που, λόγω κάποιας ατυχούς σύμπτωσης, το ινδικό σας χοιρίδιο τύχει να εκτεθεί αρκετή ώρα στον ήλιο.

Σε περίπτωση αυξημένης θερμοκρασίας, είναι δυνατόν η θερμοκρασία σώματος του ινδικού χοιριδίου να ξεπεράσει τα φυσιολογικά της επίπεδα (συνήθως πάνω από τους 39.4 βαθμούς Κελσίου). Παράλληλα, ενδέχεται το ινδικό χοιρίδιο να αφυδατωθεί, αν δεν αναπληρώσει τα υγρά που χάνει. Αν η θερμοκρασία του συνεχίσει να αυξάνεται και η αφυδάτωση δεν αντιμετωπισθεί, το ζωάκι μας θα υποστεί θερμοπληξία.

Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται:

  • Αυξημένη πρωκτική θερμοκρασία (άνω των 39.4 βαθμών Κελσίου – υψηλότερες θερμοκρασίες είναι προφανώς πιο επικίνδυνες)
  • Αφυδάτωση (μειωμένη αποβολή ούρων, κολλώδη ούλα κλπ)
  • Γρήγορη αναπνοή (αναπνοή με ανοιχτό στόμα , αυξημένος ρυθμός αναπνοής, λαχάνιασμα)
  • Λήθαργος
  • Ξάπλωμα στη μια πλευρά του σώματός του
  • Κρίσεις, κόμα και, τελικά, θάνατος.

Σε περίπτωση που πιστεύετε πως το ινδικό σας χοιρίδιο έχει ζεσταθεί υπερβολικά, έχει αρχίσει να αφυδατώνεται ή έχει υποστεί θερμοπληξία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το δροσίσετε. Φέρτε το μέσα σε κάποιο χώρο που κλιματίζεται ή βγάλτε το από το κλουβί του, αν αυτό βρισκόταν μπροστά σε κάποιο ηλιόλουστο παράθυρο.

Η τοποθέτησή του μέσα σε μια λεκάνη με δροσερό νερό θα το βοηθήσει – εφόσον δε το αγχώσει υπερβολικά. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, βρέξτε το με δροσερό νερό ή τυλίξτε το με μια πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό. Χορηγήστε του κρύο νερό με μία σύριγγα.

Σε περίπτωση που το ινδικό σας χοιρίδιο είναι πολύ αδύναμο, έχει κρίσεις ή δεν ανταποκρίνεται, ζητήστε άμεσα τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου. Στις ακραίες αυτές περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας ενδεχομένως να του χορηγήσει οξυγόνο, υγρά υποδορίως ή ενδοφλεβίως, τροφές ή νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες με τη χρήση σύριγγας, δεξτρόζη ή φάρμακα.

Παρακολουθήστε στο επόμενο video τις επιπτώσεις της θερμοπληξίας σ’ ένα άτυχο ινδικό χοιρίδιο το οποίο, δυστυχώς, εκτέθηκε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της εγκληματικής αμέλειας των ιδιοκτητών του.

Πρόληψη της θερμοπληξίας

Αν σκοπεύετε να πάρετε μαζί σας το ινδικό χοιρίδιο, μια ζεστή ημέρα, φροντίστε να το κρατήσετε μακριά από τον ήλιο και να περιορίσετε στο ελάχιστο την έκθεσή του στη ζέστη. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου, ίσως είναι προτιμότερο να το κρατήσετε στο σπίτι, ακόμα και αν είχατε σκοπό να το έχετε σε σκιερό μέρος εξωτερικά.

Όσο το χοιρίδιό σας παίζει στη σκιά και στο γρασίδι, φροντίστε να του εξασφαλίσετε αρκετό νερό για να πιει αλλά και σκουρα, φυλλώδη λαχανικά για να μασά. Με τον τρόπο αυτό θα το διατηρήσετε ενυδατωμένο και χαρούμενο!

Αν χρειαστεί να το πάρετε μαζί σας με το αυτοκίνητο, μην το αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο δίχως να έχετε ανοιχτό τον κλιματισμό.

Μέσα στο σπίτι, το χοιρίδιο μπορεί να προσβληθεί από θερμοπληξία αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 27 βαθμούς και δεν υπάρχει επαρκής κυκλοφορία αέρα, ή αν το κλουβί του είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Το τρωκτικό σας δε χρειάζεται να βρίσκεται έξω, στον ήλιο, για να πάθει θερμοπληξία! Φροντίστε να παραμένει σε δροσερό μέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να μην αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα.